En ücra köşeler en fazla desteği alacak

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, hükümetin açıkladığı bölgesel teşvik ve istihdam paketi ile ilgili olarak açıklama yaptı.

En ücra köşeler en fazla desteği alacak
En ücra köşeler en fazla desteği alacak
GİRİŞ 04.06.2009 16:09 GÜNCELLEME 04.06.2009 16:09

Balduk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik ve istihdam paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

En ücra köşelerin en fazla desteği aldığını belirten Balduk, bunun Kahramanmaraş için de iyi olduğunu, kentin teşvik kapsamında 3 bölgede yer alacağını belirtti.

''Bu bizim için çok önemliydi'' diyen Balduk, kamuoyunda Kahramanmaraş'ın 2. bölgede yer alacağına dair spekülasyonlar yapıldığını hatırlatarak, ''Eğer 2. bölgede olsaydık SSK primi alamayacaktık, faiz indirimi alamayacaktık. Bundan dolayı başta milletvekilleri, basın mensupları ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta uygulanan mevcut teşvik yasasının yeni yatırımların 2012 yılında sona ereceğini dile getiren Balduk, ''Eski yatırımlar için ise teşvik 2009 yılında bitiyordu. Açıklanan yeni teşvik paketi yeni yatırımlar için geçerli olacak. Buna göre faiz desteği 2. bölgeye 5 puan verilirken, 3. bölgeye 3 puan veriliyor. Yine SSK primi 4. bölge için 7 yıl olurken 3. bölge için 5 yıl oldu. SSK ve faiz indirimi çok önemli enstrümanlar'' şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Mahmut Arıkan ise yeni teşvik yasasını olumlu bulduklarını ve en önemli özelliğinin de bölgeler arası gelişmişlik farkını minimuma indireceğini ifade etti.

Hükümet tarafından uzun zamandır üzerinde çalışılan teşvik yasasının geçmiş dönemlerde hazırlanan teşvik yasasındaki eksik ve noksanlıkları gidereceğini belirten Arıkan, ''Hem bölgesel hem de sektörel olarak hazırlanan teşvik yasası sektörlerin gelişmesine de yardımcı olacak. Öte yandan Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine daha çok teşvik veriliyor. Dolayısıyla Türkiye'nin gelişmiş bölgelerinden bu bölgelere sanayi geçişi olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Arıkan, Kahramanmaraş'ın 3. bölgede yer almasını olumlu bulduklarını kaydetti.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Abdulkadir Kurtul ise Türkiye'nin 81 ilinin teşvik kapsamına alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Yeni teşvik uygulaması ile Kahramanmaraş'ın 3. bölgede yer almasını adilane bir yaklaşım olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Kurtul, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemizin ve tüm dünyanın derinden etkilendiği global ekonomik kriz döneminde reel sektörü rahatlatacak olan yeni teşvik sisteminin hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlar Kurulu'nun değerli üyelerine, bürokratlara, milletvekillerimize, belediye başkanımıza, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'na, basın mensuplarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.''

KAYNAK: (AA)