Harran'da arpa hasadı başladı gözler taban fiyatta

Türkiye'nin en büyük tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da arpa hasadına başlayan üreticiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının açıklayacağı taban fiyatı bekliyor.

Harran'da arpa hasadı başladı gözler taban fiyatta
Harran'da arpa hasadı başladı gözler taban fiyatta
GİRİŞ 27.05.2009 12:40 GÜNCELLEME 27.05.2009 12:40

Geçen yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkili olan kuraklığın etkilediği bölgede, bu yıl ilkbahar ve kış aylarında etkili olan yağışlar dolayısıyla, hububat ekili alanlarda rekolte artışı bekleniyor.

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine ev sahipliği yapan Harran Ovasında ve il genelinde yaklaşık 1 haftadır başlayan arpa hasadı devam ediyor.

Bu yıl yağışların etkisiyle bölgenin önemli bir bölümünde üretim artışı gözlenirken, yeterli yağışın düşmediği Suriye sınırındaki alanlarda kuraklık etkili oldu.

GİRDİ FİYATLARI

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımda girdi fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığından beklentimiz arpa fiyatlarını en az 40-45 kuruş olarak açıklanmasıdır'' dedi.

Geçen yıl Türkiye'de yaşanan kuraklığın özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesini ciddi oranda etkilediğini ve üreticilerin zarar ettiğini hatırlatan Dolap, bu yıl yağışların etkisiyle bereketli bir hasat dönemi yaşandığını ifade etti.

Bu yıl ortalama 2,5 milyon dekar alanda arpa ekiminin yapıldığını ve yüksek rekolte beklentisi içinde olduklarını anlatan Dolap, şunları söyledi:

''Hasadın tamamlanmasına az bir süre kaldı. Ancak üreticiler halen arpayı kaç liradan satacağını bilemiyor. O nedenle genellikle tüccarlar düşük fiyattan ürünü alıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından beklentimiz arpa fiyatlarını en az 40-45 kuruş olarak açıklanmasıdır.''

KAYNAK: AA