İşçi emeklisine unutulmuş zam yolda!

Ecevit Hükümeti zam yaparken işçi emeklilerini unuttu. Ankara'da açılan bir dava sonunda 4 milyon işçi emeklisine zam ihtimali doğdu.

İşçi emeklisine unutulmuş zam yolda!
İşçi emeklisine unutulmuş zam yolda!
GİRİŞ 23.05.2009 02:02 GÜNCELLEME 23.05.2009 02:02
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Ecevit Hükümeti'nin çıkardığı bir kararnamede zam alamayan işçi emeklilerinin hakkını mahkeme verdi. Ankara'da dava açan bir işçi emeklisi, yüzde 9 zam almaya hak kazandı. Ayrıca toplu para da ödenecek. Yargıtay kararı onaylarsa 4.2 milyon işçi emeklisi zam alacak. Ankara 17. İş Mahkemesi, 2002 yılında aktif çalışan işçiler ile memur ve memur emeklilerine ödendiği halde işçi emeklilerine ödenmeyen zammın verilmesi gerektiğine hükmetti.

FAİZİYLE BİRLİKTE ALDI

Kararı Yargıtay da onaylarsa, 2003'de emekli aylığı alan tüm emekliler 'eksik' ödemeden kaynaklanan farklarını, yasal faizi ile alabilecek. Nadir Üşekçioğlu (70) adlı emeklinin dava açtığı Ankara 17. İş Mahkemesi 2003 Ocak ayından, davanın açıldığı 2007 yılı Ocak ayına kadar eksik ödemeler toplamı olan bin 837.07 TL'nin davacıya ödenmesine karar verdi. Davacının dava tarihinde 709.31 TL olan emekli aylığı da 771.96 TL'ye yükseltildi.

BİN LİRA ALAN EMEKLİ

Bu karar Yargıtay'dan onaylandığı takdirde, bin lira emekli maaşı alan bir işçi emeklisinin ücreti bin 90 liraya çıkacak. Bu arada 2003 yılından bu yana alamadığı zamların toplamı da 2 bin 500 lirayı bulacak. Davanın emsal olması için her emeklinin bireysel olarak dava açması gerekecek. Fakat 4 milyon emeklinin dava açması durumunda belirecek iş yükü ve idareye yüklenecek mahkeme masrafları yüzünden hükümetin toplu bir ödeme kararı alabileceği de belirtiliyor.

PRİM GÜNÜNÜ DOLDURANLAR EMEKLİ OLSUN

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, prim gün sayısını doldurdukları halde yaş haddinden emekli olamayanlara bir defalık emeklilik hakkı tanınması için kanun teklifi verdi. TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, 1 Ekim 2007 ile 1 Ekim 2009 tarihleri arasında ekonomik kriz nedeniyle işten çıkartılan, bu tarihler arasında toplam 6 ay herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan ve emekli olmak için prim gün sayılarını doldurmalarına rağmen yaş haddinden dolayı emekli olamayan sigortalılara, bir defalık emekli olma imkanı sağlıyor.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 30
  • futuvvet 14 yıl önce Şikayet Et
    HAYIRLI OLSUN. Bence 30 yıl çalışan işçi, memur vs. mecburen emekli edilmeli. Ki gençlere iş sahası açılsın. Emeklilerde bu zammı alsınlar, haklarıdır. Devlet birine verirken öbürünü ihmal edipte, haksızlık etmemeli.
    Cevapla
  • osman bereket 14 yıl önce Şikayet Et
    Gelir Dağılımı.... Milli Gelir Dağılımındaki adaletsizlik giderilmediği sürece emeklisi de çalışanı da rahat bir nefes alamaz. Hükümet iktidarının ilk yıllarında çok güzel işler yaptı. Fakat son yıllarda bu çalışmaları unuttu. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olan ülkemiz, her nasılsa vatandaşının fakirliğinde ise 106. sırada. Bu uçurumun sonu nereye kadar? Kim düzeltecek? Birilerine kepçe ile verilirken, diğerlerine cımbızla dahi verilmemesi haksızlığını yutan, zübüklerin hesabı huzuru mahşerde divana kalsın…
    Cevapla
  • Ctürk 14 yıl önce Şikayet Et
    esasında Müthiş zengin bir Ateist sermeya var!??.. Yavuz hırsız misali karşı atak yaparak İşci emekçi nakaratları ile karşı tarafı suçlayıp kendi sermeyalerini çok iyi sürmenaltı yapıyorlar..zaten Basın ,bazı kesimler bunu çok iyi kamufule ederek aciip bir şekilde maddi ve manevi yükselip çoğalıyorlar.Bakın Sol medya ve kurumlara; hep kankiler,yoldaşlar reveçta hep aynı yüzler Basında TV'de her yerdeler. kendi ruh ikizlerine uygun olmayanlar "out" uygun olanlar "in"..zaten Özcan uğur Arkadaşım çok iyi açıklamış.
    Cevapla
  • özcan uğur 14 yıl önce Şikayet Et
    hesap bilmeyen şer güçler. Bu iş CHP nin bir oyunu. hükümetin yerinde olsam ödemem. chp iktidara gelince ödesin. Maksat ülkedeki dengeleri bozmak. Ecevitin bilerek ödemediği bu parayı DSP nin kasasından ödetmek lazım. key kesintilerini, zorunlu tasarrufu, 24 batan bankanın parasını ödettiler, şimdide bu mu çıktı. Malatyalı geri.. orta sınıf 57 nci hükümetle sömürüle sömürüle bitti.. 3 yılda dolar 3 katına çıktı. şimdi sadece düşen enflasyondan vatandaşın kazancı yıllık % 20 dir.ateist sermayenin BİM den büyük balıkları var..
    Cevapla
  • malatyaspor 14 yıl önce Şikayet Et
    memnun olanlara. 7 yılık icraatları sonucu ortasınıfı bitiren gelir dağılımı adaletsizliğini tavan yaptıran küçük balıkları kendi büyük balıklarına yutturan (BİM gibi) kendileri sürekli uçak helikopter vs alırken 10 tl zam veren bu zihniyetten memnun olan varsa bir hadisten başka laf yoktur söyleyebilecek: LAYIK OLDUĞUNUZ GİBİ YÖNETİLİRSİNİZ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle