Sütçüler birleşti ‘önce sağlık’ dedi

Süt ve süt ürünleri sanayicileri bir çatı altında toplanarak ASÜD'ü kurdu. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği'nin (ASÜD) ilk başkanı da Ali Ülker oldu.

Sütçüler birleşti ‘önce sağlık’ dedi
Sütçüler birleşti ‘önce sağlık’ dedi
GİRİŞ 21.05.2009 03:43 GÜNCELLEME 21.05.2009 03:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Derneğin kuruluşu dolayısıyla yapılan toplantıda konuşan Ali Ülker, ambalajlı ürünlerle ilk önce tüketiciye sağlıklı ürünler sunmayı amaçladıklarını söyledi. Ülker, derneği kurarken hangi büyüklükte olursa olsun hijyene önem veren tüm üreticileri aynı çatı altında birleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, süt ve süt ürünlerinde gıda güvenliğinin çok önemli olduğunu hatırlattı.

Ülker, "Tüketicilerimiz giderek bilinçleniyor. Ama yine de kayıt dışı üretim ve açıkta süt tüketimi çok fazla. Biz, tüketicilerimizi ambalajlı ürünler tüketmeye çağırıyoruz" dedi. Ali Ülker, sürdürülebilir gıda güvenliğinin ambalajlı gıdadan geçtiğini belirterek şunları kaydetti: "Çünkü, ambalajlı gıda üretiminin tüm aşamaları maksimum hijyen koşullarında gerçekleştirilir. Raf ömrü boyunca gıda tazeliğini ve kalitesini korur. Bütün bunların ötesinde ambalajlı üretim kayıtlı üretim demektir. Süt ve süt ürünlerinde ambalaj daha da önem kazanmaktadır. Açıkta satılan süt tüketici için büyük risk içermektedir."

Yüzde 40 alıyoruz
Ali Ülker, Türkiye'deki süt üretimiyle ilgili olarak da şu rakamları verdi: "Türkiye'de yılda 12 milyon ton süt üretiliyor. Bunun yüzde 40'ını yani yaklaşık 4.5 milyon tonu sanayide işleniyor. Diğerleri üretildiği yerde değişik ürünler olarak farklı pazarlara sunuluyor." Süt ürünlerinin çeşitlenmesinin de tüketicinin ilgisini artırdığını anlatan ülker, "Tükitici bilinci geliştikçe ambalajlı ürüne ilgi artıyor" dedi.

Geniş katılım
ASÜD'de bulunan kurum ve temsilciler şöyle: Ali Ülker (Yıldız Holding), Okay Eğdirici (Danone- Tikveşli), Ahmet Coşar (Ünilever-Algida), Erol Diren ( Dimes), Nusret Apaydın (Golf Dondurma), Hasan Demiryol (Ülker Çikolata), Hayati Hamzaoğlu (Sevsüt), Harun Çallı (Çallı Gıda- Milkonsüt), Vedat Öder (Güney Süt), Abdurrahman Kaan (Kaanlar Gıda), Cevdet Arınık (Teksüt), Cihan Bulut (Yörükoğlu), Metin Güney (Cebeci Peynir).

Fiyatfarkı spekülatif
Süt fiyatlarının neden farklı olduğu yolundaki bir soruya Ali Ülker, şu yanıtı verdi: "Fiyatları bazen marketler müşteri çekmek için düşürüyor. 1 liraya bile süt satılabiliyor. Bunlar tamamen spekülatif. Kalite farkı yok. Bazen de işlemle ilgili fiyat farkı oluşabiliyor. Mesela, yarım yağlı süt tam yağlıdan daha ucuz."

SETBİR'de çelişkivar
Ali Ülker, SETBİR'in hem etçiler hem de sütçülerden oluştuğunu belirterek, "Burada bir çelişki var. Birisi canlı hayvandan birisi ölü hayvandan elde edilen ürünler. O yüzden biz ASÜD'ü kurduk. Ama SETBİR'le de işbirliğimiz sürecek" dedi.

Süt üketimi bizde az
Kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Finlandiya'da 139, İngiltere'de 100, İtalya'da 63 litre iken Türkiye'de 24 litre. Türkiye Süt, Et, Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de bir İngiliz'in 4'te 1'i, bir İtalyan'ın 3'te 1'i kadar süt içildiğinin söyledi

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 3
  • atakan türk 14 yıl önce Şikayet Et
    Hadi ordan!. Ambalajı,jelatini parlak ve cafcaflı diye o süt sağlıklı olmuyor.Yaptığınız reklam kampanyaları ile insanları uyutmayı bırakın artık.Millete süt diye süt tozu içiriyorsunuz.Temiz ve sağlıklı dediğiniz pastörize sütün içinde binlerce katkı maddesi var.Vatandaş yeni sağılmış,taptaze dumanı üstünde mis gibi süt tüketmek istiyor.Türk çiftçisini sömüren ne kadar firma varsa bir araya gelmişsiniz.Hakkımızda hayırlısı neyse o olsun.
    Cevapla
  • efekent009 14 yıl önce Şikayet Et
    ....... sütçülerin adı değil, canı çıkmış kardes..pastörize yarım yağlı sütü 2 tl ye satan sanayici, üreticiden tam yağlı sütü 45 kuruşa alıyor.nerden mi biliyorum..malesef bende sütçüyüm...kriz fırsatçısı süt sayicisi değil,zavallı süt üreticilerinden biriyim..
    Cevapla
  • Ben kendim 14 yıl önce Şikayet Et
    .... sütçülerin adı çıkmış ne deseler inanmayız hehehe
    Cevapla