Dünyanın tescilli en iri cevizi: Sütyemez

2 ceviz çeşidi tescillenerek milli çeşit listesine girdi. ''Sütyemez 1'' adı verilen ceviz çeşidi, dünyada tescillenen en iri cevizi olma özelliği taşıyor.

Dünyanın tescilli en iri cevizi: Sütyemez
Dünyanın tescilli en iri cevizi: Sütyemez
GİRİŞ 08.05.2009 13:49 GÜNCELLEME 08.05.2009 13:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ahmet Caner Baysal'ın haberi

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından 3 yıldır devam eden çalışmalar sonunda 2 ceviz çeşidi tescillenerek milli çeşit listesine girdi. ''Sütyemez 1'' adı verilen ceviz çeşidi, dünyada tescillenen en iri cevizi olma özelliği taşıyor.

KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KSÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde 1994 yılından bu yana devam eden ıslah çalışmaları ile elde edilen iki ceviz çeşidi üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 3 yıl boyunca gerekli inceleme ve değerlendirme yapıldığını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, yapılan inceleme sonunda, ''Sütyemez 1'' ve ''Maraş 18'' ceviz çeşidinin Bakanlık tarafından tescil edildiğini, 2 ceviz çeşidinin ayrıca, Türk ve dünya ceviz üreticilerine sunulmak üzere milli çeşit listesine alındığını belirtti.

Yaklaşık 15 yıldır 2 ceviz çeşidi üzerinde çalıştığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, tescili gerçekleştirilen söz konusu ceviz çeşitlerinin kalite, verim ve irilik bakımından Türkiye ve dünyada yetiştirilen standart ceviz çeşitlerinin çoğundan çok daha üstün özellikleri ile dikkati çektiğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Sütyemez, her iki ceviz çeşidinin de uygun alanlarda çok rahat yetiştirilebileceğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

''Bu ceviz, kalite ve verimlilik açısından da ön plana çıkıyor. 26.63 gram ağırlıkla tescil edilen en iri ceviz özelliğini taşıyor. 'Maraş 18' ise lezzet yönünden üstün özelliklere sahip. Yine bu cevizin en önemli artısı hastalıklara karşı dirençli olmasıdır. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen ceviz çeşitlerinden sonra yaklaşık 19 yıldır ülkemizde herhangi bir kurum tarafından ceviz çeşidinin geliştirilmesine yönelik olarak tescil kaydına rastlanmadı.

Türkiye'de, KSÜ bünyesinde ıslah edilip, tescil ettirilen bu ceviz çeşitleri, ceviz meyve türü içerisinde, 1990 yılından sonra kayıt altına alınan ilk tescilli ceviz çeşitleri oldu. Ziraat Fakülteleri arasında ceviz tescili yapan ilk üniversite KSÜ oldu. Kalite ve verim bakımından üstün özelliklere sahip bu ceviz çeşitleri ile kurulacak kapama ceviz bahçeleri ile üreticilerimize ve ülkemize önemli katkılar sağlanacağını düşünüyorum.''

(aa)

Dünyanın tescilli en iri cevizi: Sütyemez
GALERİYE GİT
YORUMLAR 14
  • vatansever 14 yıl önce Şikayet Et
    mesela. t köyünde çocuklar çok zeki imiş. i köyü bunun nedenini araştırmış ve çocukların çok ceviz yediğini öğrenmiş. i köyü çok zenginmiş. i köyü t köyünün yaptığı cevizden yapılan sandıkları değerinden çok para verip almaya başlamış. t köylüleri çok para ediyor diye bütün cevizleri kesip sandık yapmışlar. i köyü muradına ermiş. t köyünün çocukları okuyamaz hale gelmiş. t köyünde eğitim de bitmiş ve çocuklar üçkağıtçı sinema düşkünü haline gelmiş.
    Cevapla
  • selman özay 14 yıl önce Şikayet Et
    neye göre büyük?. sayın editör,bir ceviz resmi birde büyük kekimesi ya Allah aşkına ölçüleri nelerdir,ağırlığı ne kadar..Daha dikkatli lütfen
    Cevapla
  • gokhan turkmen 14 yıl önce Şikayet Et
    mormal ceviz işte ne olacak yaa. BU KADAR BÜYÜK CEVİZ GÖRMEDİM..DEHŞETE DÜŞTÜM VALLA..kurban oldugum yarabbim sen nelere kadirsin..
    Cevapla
  • ZEHRA ÇAKI 14 yıl önce Şikayet Et
    :). bence de bir anormallik yok bu cevizlerde. yanına küçüğünü de koyun ki anlayalım büyüklüğünü...
    Cevapla
  • R.Mehmet 14 yıl önce Şikayet Et
    Karpuz. Bunların birisi karpuz büyüklüğünde falan herhalde???!!!...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle