750 metrekare seradan Türkiye'nin lideri oldu

30 yıl önce Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine gelen Osman Yanık, kiralama yöntemiyle 750 metrekarede başladığı üretiminde, Türkiye'nin en büyük seralarından birine ulaştı

750 metrekare seradan Türkiye'nin lideri oldu
750 metrekare seradan Türkiye'nin lideri oldu
GİRİŞ 04.05.2009 12:18 GÜNCELLEME 04.05.2009 12:18

Girişimci Yanık, yaptığı açıklamada, 1979 yılında Isparta'dan geldiği ve ÇÜ Ziraat Fakültesinde öğrenim gördüğü Adana'nın adeta ikinci memleketi olduğunu söyledi. Öğrenimi sonrası kentten kopamadığını belirten Yanık, ''Adana'ya gelirken büyük hayallerim vardı. Çok sevdiğim mesleğimde ilerlemek istiyordum. Okul bittikten sonra da bu hayallerimi gerçekleştirmek için hareke geçtim'' dedi.

Bir süre değişik firmalarda görev yaptığını belirten Yanık, daha sonra ise ailesinden aldığı borçla, Yeşilova Mahallesi'nde bir doktordan kiraladığı arazide 750 metrekare alanda sera kurduğunu bildirdi.

Az miktardaki üretimle kısa sürede kentte saygınlık kazandıklarını ifade eden Yanık, şöyle konuştu:

''Daha sonra Adana-Mersin kara yolu üzerindeki Arıklı köyü civarındaki araziyi satın aldık. 1996'da Ziraat Bankasının da desteği ile kendimize ait bu arazide 2 bin metrekare sera yaptık. Aradan geçen 13 yıl içerisinde ise seramızı 2 bin metreden 50 bin meterkaresi kapalı, 100 bin metrekaresi de açık olmak üzere toplam 150 bin metrekareye ulaştırdık.''

YILDA 2 MİLYON ADET SAKSILI SÜS BİTKİSİ

Yanık, ''Garden Koala'' markasıyla, değişik ülkelerden getirdikleri bitkilerin yanı sıra Türkiye'ye özgü bitkilerden oluşan geniş bir yelpazede, iç ve dış mekana yönelik üretimlerini sürdürdükleri bildirdi.

Yıllık 2 milyon adet civarında süs bitkisi üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Yanık, üretimlerinin yüzde 20'sini ise Hollanda'ya ihraç ettiklerini söyledi.

Yılda yaklaşık 400-500 bin avroluk ihracat gerçekleştirdiklerini anımsatan Yanık, ''Ama hedefimiz bunu artırmak. Hedefimiz 2 milyon avro'ya ulaşmak. Bu Türkiye'nin toplam ihracatında belki hiç bir şey değil ama Garden Koala olarak Hollanda'ya ilk kez saksılı süs bitkisi ihraç etmeyi başaran firmayız'' dedi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÖNERİ

Yanık, yaptığı yatırım sayesinde Türkiye ekonomisine katkının yanında 10'larca kişiye de istihdam yaratmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Bir işi başarmak için öncelikli olarak o işe inanmak gerektiğini bildiren Yanık, şunları söyledi:

''Eğer bir işi başarmak istiyorsanız, önce seveceksiniz. Kesinlikle çalıştığınız yeri patronundan daha çok düşünmeniz lazım. Ben daha önce iki firmada çalıştım. Çalıştığım yerleri de her zaman kendi yerim gibi gördüm, ona göre mücadele ettim. Eğer öyle çalışırsanız sizinde bir yerlere gelmemeniz için hiç bir neden yok. İnandığınız zaman başarının gelmemesi söz konusu olamaz.''

Bu arada Adana Valisi İlhan Atış da serayı gezerek Yanık'tan çalışmaları hakkında bilgi aldı. Atış yatırımlarından dolayı Yanık'a tebrik etti.

KAYNAK: AA