Ekonomideki 4. pakette neler var?

Yaşanan küresel krizin ekonomiye olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla açıklanan ekonomik paketlere bugün bir yenisi daha eklendi. Yeni pakette neler var?

Ekonomideki 4. pakette neler var?
Ekonomideki 4. pakette neler var?
GİRİŞ 13.03.2009 17:59 GÜNCELLEME 13.03.2009 17:59
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomideki 4. paketin temel amacının durgulaşan piyasaya canlılık getirmek olduğu bildirildi.

A.A muhabirinin ekonomi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, tüm dünyada etkisini gösteren küresel kriz nedeniyle Türkiye'de de iç talep büyük ölçüde daralırken, özellikle otomotiv, konut ve beyaz eşyada stok oluştu.

Açıklanan son paket otomotiv, konut ve beyaz eşyada oluşan stoku, 3 ay süreyle yapılacak vergi indirimiyle eritmeyi amaçlıyor.

Ekonomi yetkilileri, yapılacak vergi indirimiyle piyasanın canlanacağını ve piyasadaki canlılığın da yapılan vergi indirimini karşılayacağını ifade ediyorlar.

Yetkililer, başta lokomotif sektör otomotivde olmak üzere konut ve beyaz eşya ile elektronik eşyaların özel tüketim vergisinde (ÖTV) yapılacak indirimle sağlanacak talep artışı ve bunun beraberinde getireceği piyasa canlanmasının, vazgeçilen vergi gelirini büyük oranda ikame edeceğini, böylelikle paketin etkisinin vergi gelirlerinde düşüş olarak yansımayacağını vurguladılar.

Söz konusu vergi indirimlerinin Bakanlar Kurulu kararının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

-BEYAZ EŞYA VE ELEKTRONİKTE ÖTV YÜZDE 1'LERE DÜŞEBİLİR-

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı pakete göre, Eximbank'ın sermayesi 500 milyon lira artırılacak. Kaynak kullanımı destekleme fonu yüzde 5 düşürülecek. Bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon lira ilave yapılacak.

İhracatçının rekabet gücünün yükseltilmesi amacıyla Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na ayrılan para artırılacak.

Yeni konutların satışından alınan yüzde 18'lik KDV, üç ay süreyle yüzde 8'e indirilecek. Otomotiv firmalarının elindeki mevcut araçlardan alınan ÖTV'nin oranı üç ay süreyle düşürülecek.

Beyaz eşya ve elektronik eşyada uygulanan ÖTV'nin oranı 3 ay süreyle indirilecek. Bu kapsamda yüzde 6'lar seviyesinde olan ÖTV oranının yüzde 1 gibi oldukça düşük seviyeye çekilmesi bekleniyor.

-ELEKTRİKTE YÜZDE 2 TRT PAYININ KALDIRILMASI PAKETTE YER ALMADI-

Öte yandan söz konusu ekonomik pakette, ''elektrikte, sanayide uygulanan indirimli gece tarifesi hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması'' bulunurken, elektrikte yüzde 2 TRT payının kaldırılmasına dönük bir ifade yer almadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 44
  • h.hüsnü tümen 15 yıl önce Şikayet Et
    OTOMOBİLLERİN YENİ FİYATLARI. 1 okac 2009 daki fiatlar esas alınarakmı hesaplanacak. çünkü firmalar kriz ortamında her ne hikmetse 2 defa zam yaptılar. yeni otomobil fiatlarını devlet açıklamazsa kaybeden sadece maliye ve arabayı alanlar olur. işşizliğe herhangi bir katkısı olmaz. eğer firmalar kriz dolayısıyla çıkardığı elamanlarını geri alırsa problem ortadan kalkar
    Cevapla
  • h.hüsnü tümen 15 yıl önce Şikayet Et
    KEŞKE. ÖTV ve KDV DE %7 LİK HURDA İNDİMİNİDE EKLESELERDİ(20 yaş) karayollarından onbinlerce sakat araçta toplanmış olurdu.
    Cevapla
  • Ayaz 15 yıl önce Şikayet Et
    Krize bak çay demle.... Kriz işverenin işçi çıkartmak için bahanesi. Her 6-7 yılda bir uydururlar bunu. Aşağıda birinin dediği gibi trafikte ve mağzalarda kriz gözükmüyor. Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Ayrıca devlet işsizlerede para veriyor.
    Cevapla
  • Hasan GÜNGÖR 15 yıl önce Şikayet Et
    geçim derdi seçim derdi bizde. ötv ve kdv gibi sorun düzeldi ama en önemli konu öğrenci yurt harçmasraflarıda yarıya inse ulaşım sorunu bazı gıda yüzde 8 de indirim olursa mutlu oluruz.
    Cevapla
  • Suat YILDIZ 15 yıl önce Şikayet Et
    KRİZDE BİR KERİZ. Büyüklerim,Küçüklerim,Abilerim Ablalarım... Milletin çoğunluğunu Asgari ücretle çalışan, memur, borçlu,emekli ya da günübirlik çalışanlar oluşturmakta. Yav arabayı ben nasıl alacam, plazma tv nasıl alacam, beyaz eşyayı nasıl alacam. YARI PARASINA olmuş bana ne. Allah aşkına. Sevinenler vardır onlara ne mutlu. Fırırncıya, peynirciye zeytinciye para verinde onlarda ekmeği,peyniri,zeytini bize ucuz versinler. Araba yenmiyor beyaz eşya içilmiyor.Bırakın stokları beklesin.Ömürlerinde bir kerede onlar Fedakarlı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle