Dünyaca ünlü Afyon Kaymağının sırrı

Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü ''Afyon kaymağı'', lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra, bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini de sürdürüyor.

Dünyaca ünlü Afyon Kaymağının sırrı
Dünyaca ünlü Afyon Kaymağının sırrı
GİRİŞ 28.02.2009 09:46 GÜNCELLEME 28.02.2009 09:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Canan Uğurlu'nun haberi

Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden, tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini anlattılar.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bölgede giderek azalan manda yetiştiriciliği nedeniyle, kaymak üretiminde de önemli düşüş gözlenen Afyonkarahisar'da, manda sütünden 250 gram kaymak alabilmek için 2 gün uğraş veren kaymak üreticileri, geçimlerinin büyük bir bölümünü bu yolla sağlıyorlar.

Modern bir üretim yapılamaması Afyon kaymağının ayrı bir sıkıntısı. Sadece evlerde sınırlı imkanlarla yapılan Afyon kaymağı, çabuk bozulması nedeniyle de uzak illere gönderilemiyor.

-''AFYON KAYMAĞI''NIN SIRRI-

Yıllardan beri Afyonkarahisar'ın Akcin köyünde kaymak üretimi yapan Ayşe Özçınar, Afyon kaymağının sırrını vermek istemiyor, ancak kaymak üretiminin aşamalarını şöyle anlatıyor:

''Kaymağın, Afyon kaymağı olabilmesi için önce manda sütünden yapılmış olması gerekiyor. Mandalarımızı sabah saatlerinde sağarak, otlaklara göndeririz. Sağdığımız sütü, kısık ateşte öğleye kadar kaynatırız. Kaynatmanın ardından üzerini bez parçalarıyla örterek terletiriz. Mandalar, akşam saatlerinde geldiğinde ise tekrar sağarak, sabah kaynattığımız sütün üzerine ilave ederek tekrar kaynatırız. Bütün bu işlemler bittikten sonra ise sütün üzerinde kalıplaşmış olan kaymağı keserek, özel kaplarına koyup, buzdolabında soğumaya bırakırız. Belirli bir süre soğutulan kaymak, ertesi gün satışa çıkarılır.''

Sütün terlemesi olayını ise ''sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalması'' olarak anlatan Ayşe Özçınar, kaymak satışlarının ise eşlerine düştüğünü kaydetti.

Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ''Afyon kaymağı'' günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor. 250 gramlık paketlerde satılan kaymak ise ortalama 4 ile 6 YTL'den satılıyor.

(aa)

 

YORUMLAR 5
  • fevzi demirci 15 yıl önce Şikayet Et
    afyon kaymağının lezzeti çok orijinal. bana ilk ikram edildiğinde süt tadında bir şeyler bekliyordum. değilmiş, kendine özgü mükemmel bir lezzeti var. insanlarımızın çoğu bu lezzeti tanımıyor. ve tadılmayan lezzet tarif edilemez. eğer birileri insanları afyon kaymağına müptela etmek istiyorsa çok küçük ambalajlarda promosyon dağıtsın. kaymaksız kahvaltı yapmayacaklardır.
    Cevapla
  • Ünal Ünal 15 yıl önce Şikayet Et
    güzel afyon. ekmek tatlisi ile kaymagi yiyin Afyona ugrarsaniz , bütün viyagralar halt etmis yaninda , sora sandiklidan gecerken kaplicaya ugrayin,Afyonlunun suratina bak kaymagin rengini göreckesin
    Cevapla
  • Siyah Beyaz 15 yıl önce Şikayet Et
    Pazarlama işi bu. Yıllardan beri Afyonlular bunu iyi pazarlayarak tanıttılar.Aynı kaymak Balıkesir'de de yapılmaktadır.İşin sırrı falan yok merak etmeyin yöntemler aynı.Afyon iyi duyurdu bu işi o kadar.Bu arada sevgili İstanbullulara yıllardan beri kremayı kaymak diye yedirdiler.Asıl kaymak haberde bahsedildiği gibi manda sütünden yapılır.Ömrü en fazla 3 gündür sonra bozulmaya başlar.
    Cevapla
  • çelik 15 yıl önce Şikayet Et
    kaymak. ben AFYONLUYUM denemediyseniz denemenizi önereirim çünkü tadı çok lezzetlidir afyon yöresinde bütün tatlıların üzerine koyarlar ama marketlerde satılanda değil elde satılanlardan alırsanız has tadına varırsınız.
    Cevapla
  • iklima 15 yıl önce Şikayet Et
    çok merak ettim. hiç bilmiyorum bu kaymağı çok merak ettim.aslında güzel lezzetlerimiz var fakat geliştirilmiyor ki gelir elde edilsin
    Cevapla