İstanbul'a ilk kurbanlıklar geldi - Video

İstanbul'a kurbanlık girişine izin verilmesiyle birlikte Anadolu'nun çeşitli illerinden getirilen kurbanlıklar pazar yerlerine çekildi.

GİRİŞ 29.11.2008 07:19 GÜNCELLEME 29.11.2008 07:19

İstanbul dışından gelen kurbanlık hayvanların girişine dün gece 23.00'ten itibaren izin verildi. İstanbul İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurulan Kurbanlık Kontrol Noktaları'nda hayvan sahiplerinin ibraz ettiği belgeler onaylandı. Kurban satışı ve kesimindeki düzensizliği ortadan kaldırmaya yönelik uygulama nedeniyle, kurbanlık kamyonları kontrol noktalarında kuyruk oluşturdu.

İstanbul İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan kararla, kurbanlık hayvan satışını ve kesimini düzene sokmaya yönelik uygulama kapsamında Anadolu Otobanı Çamlıca Gişeleri'nde de bir Kurbanlık Kontrol Noktası oluşturuldu. Anadolu'dan, İstanbul'da satılmak üzere getirilen hayvanların sağlık durumlarına ilişkin raporlar ile hayvan sahiplerinin satış noktalarını gösteren belgeler bu noktada onaylatıldı. Kurbanlık hayvan sahipleri kamyonlarını gişeler çıkışında durdurarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerinin rehberliğinde Kurbanlık Kontrol Noktası'na götürüldü. Şahıslar burada gerekli belgeleri ilgililere sundu. Belgeleri onaylanan kurbanlık hayvan sahipleri bu işlemlerden sonra satış yapacakları pazarlara hareket etti.

Bolu'dan 4 kamyon dolusu kurbanlık hayvanla İstanbul'a gelen Halis Aktan, 4 kamyon için ayrı ayrı işlem yaptırdı. Aktan, " Geldiğimiz yerin belediyesinden alınan belgeleri burada kontrol ettirip onaylatacağız. Kontrol noktasında yapılan işlemlerin ardından satış için izin alacağız." dedi.

KURBANLIKLAR PAZAR YERLERİNDE

İstanbul'a kurbanlık girişine izin verilmesiyle birlikte Anadolu'nun çeşitli illerinden getirilen kurbanlıklar pazar yerlerine çekildi. Kamyonlarla getirilen binlerce kurbanlık hayvan, belediye tarafından belirlenen kurbanlık satış yerlerine indirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İl Kurban Hizmetleri Komisyonu kararı gereği uygulanan İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi yasağı, dün gece saat 23:00 itibarı ile sona erdi. Yasağın sona ermesiyle birlikte binlerce kurbanlık hayvanın kamyonlarla İstanbul'a girişi başlamış oldu. Anadolu'nun çeşitli illerinden getirilen kurbanlıklar ilçe belediyeleri tarafından belirlenen pazar yerlerine indirildi. Esenler'de kurulan kurbanlık çadırlarının bulunduğu yere iki kamyon hayvan indirildi. Tokat'tan kamyonla getirilen 16 büyükbaş hayvan daha önce kiralanan çadırda satışa sunulmak üzere yerlerine çekildi. Yasağın sona ermesini beklediklerini söyleyen Nebi Altıntaş, "Yasak sona erene kadar bekledik. Bu gece yasağın biteceğini bildiğimiz için sabah Tokat'tan yola çıktık." dedi. İstanbul'dan iyi bir pazar beklediklerini dile getiren Altıntaş, "Hayvanların maliyeti yüksek. Yemler pahalı. Bu hayvanları yaylalarda güttük, besiye çektik. Şimdi iyi bir satış bekliyoruz." diye konuştu. Kurbanlık fiyatlarının hayvanların kilosuna göre değiştiğini belirten Altıntaş, bu yılki kurbanlık fiyatlarının geçen yılki fiyatlarla hemen hemen aynı olduğunu aktardı. Altıntaş, fiyatların aynı olmasının sebebini ise son zamanlarda yaşanan küresel mali krize bağladı.

Kastamonu'dan kurbanlık hayvan getiren Hüsnü Güney, yasakların bitmesiyle hayvanları pazar yerine getirdiğini söyledi. Kamyonda 23 büyükbaş hayvan bulunduğunu kaydeden Güney, 10 yıldır bu işi yaptığını ifade etti. Fiyatların geçen yıl ile aynı olduğunu anlatan Güney, "Kâr edemiyoruz. Bu yıl kriz de var. Allah çoluğumuz çocuğumuz için iyi kazanç nasip eder." şeklinde konuştu.

Öte yandan kurbanlık satışının yapılacağı pazar yerlerinde son hazırlıklar da tamamlandı. Pazar yerlerine vatandaşlar için seyyar tuvaletler kuruldu.

(Cihan)