Forum Trabzon'da kepenkler 'kira'ya kapandı

Kepenk indiren 80 mağaza arasında İnci, İpekyol, Tommy Hilfiger, Benetton, Desa, Beta, Koton, YKM Sport, Twiggy, Tefal, Zen, Storks, Samsung da bulunuyor.

Forum Trabzon'da kepenkler 'kira'ya kapandı
Forum Trabzon'da kepenkler 'kira'ya kapandı
GİRİŞ 11.11.2008 06:30 GÜNCELLEME 11.11.2008 06:30

MULTI Turkmall’un 140 milyon Euro yatırımla haziran ayında açtığı Forum Trabzon’da durgunluktan yakınan ve kira indirimi isteyen perakendeciler kepenk indirerek, eylem yaptı. Büyük kısmı markaların franchise (bayi) mağazasını açan perakendeciler, kiralarda indirim yapılması için bir süredir alışveriş merkezi yönetimiyle görüşüyordu. Bazı bayilerin mağazaları tamamen kapatmaktan yana olduğu da söyleniyor. Bazı yerli markaların sahipleri ile yabancı markaların Türkiye temsilcilerinin, bayileri ikna etmekte zorlandıkları da gelen bilgiler arasında.

Mağazalar kapışıldı

Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, Trabzon projesinde bayi mağazalarının ağırlıkta olduğunu belirterek, "Proje açılmadan önce pek çok kişi araya insan koyup mağaza kapmaya çalıştı. Çok baskı gördük. Yerel ticaret erbabı da çok baskı yaptı. Biz bir denge kurmaya çalıştık. Haziran ayında açtığımız için, teşvik olsun diye 1 Eylül’e kadar ciro üzerinden kira aldık. Yazın işler iyiydi. Eylülde normal kira uygulamasına geçildi. Okulların açılması ve kriz söylentileri durgunluğu artırınca şikayetler gelmeye başladı" dedi.

Trabzonlu sabırsız

Ayda ortalama 580 bin kişinin ziyaret ettiği Forum Trabzon’un gerçek potansiyelini 2 yıl içinde yakalayacağını belirten Eyüboğlu, "Anlattığım nedenlerle ciroda düşüş yaşayan kiracılar bir araya gelip bir platform kurmuş. Cumartesi görüştük. Taleplerini dinledik. Ben de Trabzonluyum. Trabzonluların bu olağan süreyi bekleyecek sabrı yok. Biz neler yapabiliriz, nasıl destek oluruz diye bir çalışma yapıyoruz şu anda. Bir teklifle geri döneceğiz. Bazıları bunu beklememiş. Bizi sıkıştırmak, provoke etmek adına mağazalarını kapayanlar oldu. Bir franchise’ın 7-8 mağazası var. 10-15 kişi bir araya gelip 60-70 mağaza kapatmış. Mağaza içini leasing yapan, ödemeleri olan bayinin işi daha zor. Döviz de yükseldi. Onları anlıyoruz" diye konuştu.

Zor yıllar önümüzde

Eyüboğlu, götürecekleri teklifin cirodan kira olmayacağını dile getirerek şöyle konuştu: "Bizim gibi firmaların bu tür çalışmaları yapabilmesi zor. Biz müşteri getireceğiz onlar müşteriyi ciroya çevirecek. Hayat birdenbire güzel olmayacak." Ekonomideki genel durgunluğun perakendeye yansıdığını vurgulayan Eyüboğlu, 2009’un daha da zor geçeceğini, kavga etmeden birlik olarak sıkıntıların aşılacağını kaydetti.

Şapkayı önüne koyup düşünmeli

BAZI kiracıların Türkiye genelinde başarısız olduğunu belirten Levent Eyüboğlu "Bu kiracıların bir kısmı radikal bir karar verip, durum değerlendirmeli. Gerekiyorsa kapatmalı. Şapkayı önüne koyup düşünmeli. Kapatmayacaksa bile ’işi nasıl iyileştirebilirim’ diye çalışmalı. Tek gider kira değil. müşteriye gidip, gel al diyemezsiniz" dedi.

TMd ilk görüşmeye Kanyon’la başladı

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği’nin (TMd) oluşturduğu ekipler Türkiye çapındaki 190’a yakın AVM’yi tek tek dolaşarak, ciro üzerinden kira pazarlığına oturuyor. Dün ilk ziyaret Kanyon’a gerçekleştirildi. Diesel markasını Türkiye’de temsil eden, JeansLab mağazalarının sahibi ve aynı zamanda Tescilli Markalar Derneği (TMd) Başkan Yardımcısı Tahsin Özlenir, Kanyon’da görüşmeler sonuç vermez ise 10-15 markanın kapatmaya hazır olduğunu söyledi.

Bayiler yürüme eylemi yaptı

GEÇEN hafta ’Platforum’ isimli dernek kuraran mağaza sahipleri, iki gün sürecek ’kepenk kapatma’ eylemine dün başladılar. Basın açıklamasının ardından mağaza işletmecileri AVM içinde bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Platforum Derneği Başkanı Sedat Bozkurt "Forum AVM şirketinin yöneticileriyle bir araya gelerek toplantı yaptık. Toplantıda bize açıklama yapılmadı. Sorunlarımıza çözüm getirilmedi" dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET