Şeker pancarı alım fiyatları belirlendi

Türkiye Şeker Fabrikaları (Türk Şeker) Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu, 2008 yılı pancar alım baz fiyatlarının belirlendiğini bildirdi. İşte pancar alım fiyatları

Şeker pancarı alım fiyatları belirlendi
Şeker pancarı alım fiyatları belirlendi
GİRİŞ 05.11.2008 11:55 GÜNCELLEME 05.11.2008 11:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye Şeker Fabrikaları (Türk Şeker) Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu, 2008 yılı pancar alım baz fiyatının ton başına 108 YTL olarak belirlendiğini bildirdi.

TBMM KİT Komisyonunda Türk Şekerin 2006 yılı faaliyetlerinin görüşülmesi sırasında konuşan Genel Müdür Aksu, geçen yıl 95 YTL olarak belirlenen pancar alım fiyatının uygulamada 99,9 YTL olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek, bu yılki fiili alım fiyatının da pancarın polar kalitesine göre değişebileceğini kaydetti.

Aksu, daha sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008-2009 pazarlama dönemi için çiftçilerle 10 milyon 450 bin ton pancar üretimi için sözleşme yaptıklarını söyledi.

İhracatın desteklenmesi için ihracatçılara dünya fiyatlarından şeker verilmesi uygulamasını sadece Türk Şeker'in yaptığını hatırlatan Aksu, bu ihtiyacın karşılanması için de C şekeri üretildiğini belirtti. Geçen yıl bu kapsamda 130 bin tondan fazla şekerin ihracatçılara dünya fiyatlarından verildiğini ifade eden Aksu, şunları söyledi:

''Geçen yıl C şekeri kapsamında 14 bin ton üretim yapılmıştı. Ama ihracatçılara 130 bin tondan fazla ucuz şeker verdik. Bu A şekerinden karşılandı. C şekeri üretimini artırabilmek için bu yıl C şekeri kapsamında alınacak pancarın fiyatını yüzde 114 artırarak 28 YTL'den 60 YTL'ye çıkardık. A şekerinden, ihracatçılara verdiğimiz ucuz şeker nedeniyle geçen yıl 130 milyon YTL zarar ettik. Bu yıl C şekeri üretimini artırarak zararımızı da 60-70 milyon YTL düzeyine çekmeyi planlıyoruz.''

Aksu, 2007-2008 döneminde alınan önlemler sayesinde sektörün çok iyi bir satış gerçekleştirdiğini ve 1 Eylül itibariyle 113 bin 200 ton stokla son yılların en düşük stok seviyesiyle yeni sezona girildiğini bildirdi.

Aksu, Ramazan Bayramı nedeniyle artan şeker talebinin de bu stoklardan karşılandığını ve fabrikalardaki stokların hemen hemen sıfırlandığını kaydetti.

Aksu'nun verdiği bilgiye göre, ton başına pancar alım fiyatı geçen yıla oranla A şekerinde yüzde 13, C şekerinde yüzde 114 artırılmış oldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Hoca EFENDİ 15 yıl önce Şikayet Et
    Kayseri Şeker. Fiyat 108 YTL olarak açıklandı az da olsa idare eder. Ancak Kayseri Şekerde, şeker oranın yüksek olduğu için fiyat şu kadar, fire az gelmiş bundan dolayı şu kadar tona fiyat şu kadar vs. yoktur. 108 YTL üzeri Başkan ve kardeşlerinindir. Çünkü Kayseri Şekere pancar üreten fabrikanın gerçek sahipleri, Vedat Ali ÖZIŞIK ve ailesine hizmet etmektedir. Oysa biz başkanlık seçiminde Vedat ÖZIŞIK'ı seçmiştik. Ancak kardeşlerini ve oğlunu başkan yardımcısı olarak seçmemiştik. Halen de seçmedik. Sayın AKSU buna bi çöz
    Cevapla
  • İzzet Oktay 15 yıl önce Şikayet Et
    üretici şanslı. şeker pancarı üreticilerinin şanslı olduğunu düşünüyorum nedenmi çünkü ülke olarak yavaş yavaş seçim dönemine girmeye başladık. ne alakası var demeyin. geçen yıl da 22 temmuz genel seçimleri vardı ve fındık fiyatları seçimlerden 20 gün önce açıklandı taban fiyat da enflasyon oranında zam yapıldı. Oysa bu yıl hasat döneminden sonra ve geçen yıla göre nerdeyse 2 ay geç açıklandı. taban fiyatda da düşüş var? ama önemli değil kömür yardımı da yapacaklar nasılsa kaybedilen oylar oradan telafi edilir????????????
    Cevapla