İşte ilk Türk tankı Altay'ın özellikleri

Türkiye ilk milli tankı Altay ile ilk kez kendi tankını üretecek. 600 mühendisin eseri Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yapacak. İşte Türk mucizesi:

İşte ilk Türk tankı Altay'ın özellikleri
İşte ilk Türk tankı Altay'ın özellikleri
GİRİŞ 30.07.2008 09:41 GÜNCELLEME 30.07.2008 09:41
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

BÜLENT AYDEMİR'in haberi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki eski tanklar yerine geçecek olan ilk milli tank Altay için Sakarya'da imzalar atıldı. 78.5 aylık Ar-Ge sonucu ortaya çıkacak Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yerine getirebilecek..

Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16'ların modernizasyonu ve 5'inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri'nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya'da Arifiye'de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar'ı Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.

ÇALIŞMA 78.5 AY SÜRECEK

İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar katıldı. Törende; projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen G. Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri de bulundu. Atılan imzayla Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden sorumlu olacak. Ne tür bir tank üretileceği, hızı, silah sistemi, teknik özellikleri gibi ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık Ar-Ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.

600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK

600'e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay'ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.

500 milyon dolar harcanacak Altay için tüm sorumluluk Otokar'da olacak

* Tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonunda sorumlu Otokar olacak.

* Çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak.

* Ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık ar-ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.

* Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay en az 90 kilometre hız yapacak.

* Tankların biri, şu an Silahlı Kuvvetlerin envanterindeki 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak.

* Aralıksız menzili 500 kilometre olacak. Hareket halindeyken atış yapabilecek.

* 600'e yakın ar-ge mühendisi görev yapacak.

Başbakan, Koreli bakana 'Süreyi kısaltın' dedi

Başbakan Erdoğan, törende yanında oturan G. Kore Milli Savunma Bakanı Lee ve Mustafa Koç ile süre pazarlığı yaptı. Erdoğan, ilk tankın üretilmesi için prototip çalışmalarının süreceği 78.5 aylık süreyi fazla buldu ve "Bunu biraz kısaltalım. 78.5 ay beklemeye tahammülümüz yok" dedi. Erdoğan törendeki konuşmasında da "Altay Projesi, savunma sanayisi alanında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşma açısından kritik bir eşiğe işaret ediyor. Bu kritik eşik; Altay Projesi ile aşılacaktır" dedi.

Beraber kan döken iki ülke işbirliğini sürdürmeli

Kore Savunma Bakanı Sanghee Lee de iki ülkenin yalnızca basit bir malzeme ihracat-ithalatı değil, Türkiye'nin kendi tankını geliştirmesi için teknolojik işbirliği çerçevesinde yol arkadaşı olmaya karar verdiğini belirterek "21'inci yüzyılda, Kore ve Türkiye beraber kan dökmüş kardeş iki ülke olmanın bilincinde işbirliğini sürdürmeli" dedi. Savunma Bakanı Gönül de toplam bedeli 3 milyar doları aşan miktarda yurtiçi geliştirme projelerinin Türk savunma sanayisi şirketleri tarafından başlatıldığını hatırlattı.,

Dünyanın en iyi tankını yapacağız

Savunma Sanayisi Müsteşarı Bayar, Türkiye'nin elindeki tankların çoğunun kullanılamaz halde olduğunu belirterek, "Leopar ve M60'ın modernizasyonundan büyük bir tecrübe edindik. Bu tecrübeyle yeni bir tank tasarlamaya karar verdik" dedi. Projenin 1995'te başladığını belirten Bayar, "Üreteceğimiz tankın rakiplerinin hepsinden daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

25 bin aracımızı 15'ten fazla ülke kullanıyor

Koç Holding Savunma Sanayisi Grubu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin ilk askeri zırhlı aracını tasarlayan, ilk zırhlı araç ihracatı yapan firma olduklarını belirtti. Önen, "25 bin askeri aracımız bugün başta TSK olmak üzere 15'den fazla ülkenin ordusunda ve Birleşmiş Milletler görev birimlerinde dünyanın çeşitli bölgelerinde hizmet veriyor. Altay projesi ile bir ilke daha imza atacağız" dedi.

Türkiye kendi bölgesinde lider olacak

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, projenin savunma sanayisi kara platform geliştirme ve üretim sahasına büyük bir ivme getireceğini söyledi. Türkiye'nin kendi bölgesinde lider olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye ve kuvvetli bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu belirten Koç, "Günümüz tehditleri göz önüne alındığında güçlü bir ordu için insan gücünün yanı sıra kendi yarattığımız teknolojik üstünlüğe sahip araç-gereç de şart" dedi.

Sabah

YORUMLAR 59
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Hızlı yapın şehidimiz olmayacak şekilde yapın
    Cevapla
  • G kişisi 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık test etme vakti geldi
    Cevapla
  • mehmet eken 15 yıl önce Şikayet Et
    Erke. Sonu Erke dönergecine benzemesinde
    Cevapla
  • mehmet aziz öztürk 15 yıl önce Şikayet Et
    500 karakter yetmez 1000 karakterre yükselt sayın editör. Bu memleketin bu ordunun Tank Palet fabrikası yokmu. Tank ve palet fabrikalarında çalışan işçiler, askerler, mühendisler beceremiyorlar mı. Niye para alıyorlar o zaman. Neden seri üretime mi geçeceğiz. Yoksa öldüren trafikte sağ kalmak iin koç araba yerine herkese 90 km hızla gideek tankları mı satacak... Keşke ordu bünyesinde yapılsaydı. KOÇ holding o kadar milli hislere sahip olsaydı önce % 100 yerli malı Türk Markalı otomobil üretirdi. Araç üretimindeki kar kesmedi ki, tank yapıp karı 100 e katlamdı.
    Cevapla
  • mehmet aziz öztürk 15 yıl önce Şikayet Et
    kahrolsun bu devletin koç sevgisine.. devlete tank yapacak başka şirket yokmu... sadece koç holding mi var. ihale mi yapıldı. daha iyisini, daha ucuzunu yapacak başka firma yok mu? tanklar delik deşik olursa hesabını kime soracağız, korelilere mi. Gaz tenekesi arabalarla geçmişte trafik canavarının ekmeğine yağ süren koç holdinge mi. Milli tank ihalesini keşke BOSCH'a verseydiler, adamlar KOÇ tan daha iyi çamaşır makinası yapıyorlar sonuçta. VESTEL de olabilir, ama niye ihalesiz KOÇ'a.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle