Turkcell'e 32 milyon YTL ceza ödetti

Cep telefonu faturasındaki 2.35 YTL'lik kesintiyi fark eden emekli binbaşının mücadelesi Turkcell'e pahalıya patladı. Turkcell 32 milyon YTL ceza ödeyecek!

Turkcell'e 32 milyon YTL ceza ödetti
Turkcell'e 32 milyon YTL ceza ödetti
GİRİŞ 27.06.2008 09:34 GÜNCELLEME 27.06.2008 09:34
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çilem KAYA'nın haberi
 
Binbaşının yaptığı başvuruyu inceleyen Telekomünikasyon Kurulu, ücretsiz kampanyalarında abonelerini mağdur ettiği belirlediği Turkcell'e 32 milyon YTL ceza kesti. Emekli Binbaşı Fikret Köse'nin bir tüketici olarak verdiği mücadele, geçen yıl ocak ayında başladı. Turkcell abonesi olan Köse, Kamucell tarifesi gereği eşiyle yaptığı ücretsiz görüşmelerinin Shell kampanyasında kazandığı kontörlerden düştüğünü fark etti.

İki faturadan kesinti

Faturayı inceleyen Köse, 2.35 YTL'lik kesintiyi tespit etti. Bunun üzerine Köse, Shell ve Turkcell'e başvurdu. Bu kuruluşlardan olumlu cevap alamayan Köse, 15 tanıdığının faturasını inceledi ve bu faturalarda da aynı kesintinin yapıldığını tespit etti. Turkcell'in "teknik hata" gerekçesiyle 2.35 YTL'lik kesintiyi iade etmesine rağmen Köse, Telekomünikasyon Kurumu'na başvurdu.

TK 1.5 yıl inceledi

Telekomünikasyon Kurulu, Köse'nin 9 Nisan 2007'de yaptığı başvuruyu önceki gün sonuçlandırdı. TK, verdiği kararda "Turkcell'in abonelerini mağdur ettiğini" belirterek şunları kaydetti: "Turkcell, hakkında abonelerin ücretsiz kampanyalar kapsamındaki uygulamaları nedeniyle maddi zarara uğratarak mağdur etmesi nedeniyle Tarifeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan soruşturma raporuna göre, kayıtlı idari para cezası değerlendirme tablosunda yer alan hesaplamayla belirlenen ve 2006 yılı net satış tutarının binde 5 oranına tekabül eden 32 milyon 088 YTL tutarında idari para cezasının uygulanması hususunda karar verilmiştir." TK yetkilileri Hürriyet'e, Turkcell'in yanlış faturalandırılma nedeniyle abonelerinin uğradığı zararın tamamını ödediğini, ancak bu durumun ceza verilmesini engellemediğini bildirdiler.

Başka belgeler de var

Fikret Köse, TK'nın verdiği cezayı yetersiz buldu. "Böyle bir hata olamaz" diyen Köse, "Ben Turkcell'in lisansının iptalini bekliyordum. Ancak böyle bir ceza çıktı. Benim elimde daha fazla bilgi ve belgeler var. Bu kararın ardından Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı daha detaylı incelemeler yapmazsa yargı yoluna da gideceğim" diye konuştu.

Ceza yüzde 3 olabilirdi

Köse, kendisine gönderilen karara ilişkin tebligatta yönetmeliğin hangi hükmüne göre ceza verildiğinin belirtilmediğini söyleyerek şunları kaydetti: "2006 yılı Ocak ayından Ekim ayına kadar bu usulsüz tahsilat tüm abonelerde devam ediyordu. TK 2006 yılı net satışının binde 5'i oranında ceza verildiğini belirtiyor. Oysaki bu oran yüzde 3'e kadar çıkartılabilirdi. Ceza yönetmeliğindeki 6 kıstas cezanın büyüklüğünün tespitine yarıyor. Ve Turkcell'in yapmış olduğu bu usulsüz tahsilat bütün kıstasları da içerirken en düşük para cezasına çarptırıldı. Bundan sonra benim muhatabım TK'dır."

Shell de hatalı

Shell'in de hatalı olduğunu iddia eden Köse, "Shell bu kampanyada kendi ürünün satışı için promosyon olarak Turkcell'in hizmetlerini kullanmıştır ve bu ürünün ayıplı olduğu ortaya çıkmıştır. Tüketici Kanunu gereği Shell de suçludur" dedi.

YORUMLAR 19
  • kemal kamil 15 yıl önce Şikayet Et
    Mahkemeden bisey cikmaz. Bence bu yargi sisteminde TK'nin verdigi cezaya sukretsin. Mahkemeye falan da vermesin cok olsa zaman asimi cikar. TK'nin cezalari da muhtemelen yargi denetimine aciktir, yarin Turkcell dava acar bu cezaya adamini bulup, mahkeme de cezayi iptal eder. Bence bu abimiz yargiya fazla guvenmesin bu ulkede. Yargi ta bastan kokmus bi kere, TK ise beklenmeyen bi performans gostermis, onunla yetinsin.
    Cevapla
  • hakan aslan 15 yıl önce Şikayet Et
    ben de başvuru yaptım. Ben de başvuru yaptım bi defa tüketici mahkemesine adamlar işimi yapmamak için ellerinden gelen herşeyi yaptılar. Bu haber doğruysa şahsın binbaşı olmasının etkisi mutlaka vardır. sıradan birini ciddiye bile almıyorlar. ya da tüketici mahkemesi rüşvet yiyerek taraf tutuyor. isterseniz siz de başvurun.
    Cevapla
  • Faraklit Duat 15 yıl önce Şikayet Et
    cengiz topel ''kurtulmak istiyorum''. yakında (yıl sonuna doğru) numara değişmeden operatörümüzü değiştirebileceğiz. Avea bunun çabası içerisinde yıllardır. Turkcell engelletiyordu hep. Herkes Avea'ya geçer herhalde artık...
    Cevapla
  • cengiz topel 15 yıl önce Şikayet Et
    kurtulmak istiyorum. bilgisi olan varmı numaramın değiştiremeyeceğimden dolayı yaklasık 11 sendir bende türkcell tarafından en pahalı ücretleri ödeyerekten SÖMÜRÜLÜYORUM. bilgisi olan varmı numaramın hicbir kısmı değişmeden operatörümü değiştirebilecegim bir kampanya ne zaman ülkemize gelecek veya gelmeyecekmi bu konuda bilgisi olan arkadaslardan yardımına ihtiyacım var
    Cevapla
  • yasin tolu 15 yıl önce Şikayet Et
    herkes böyle olmalı. ben herkese burdan seslenmek haklarını armalarını söylemek ıstıyorum aynı şeyi avea da vodafone da yapıor herkes hakkını arastırıp ınceleyıp almalı bencecunku tek kısıden 2 mılyon alan turkcell tolam 35 mılyon abonesınde kac para alır asız dusunun bu hersey ıcın gecerlı ne olur pasif olmayalım hersye olmasada tepki verelım koyun olmayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle