Cağ kebabı tescilli marka olacak

Erzurum'un Oltu İlçe Ticaret ve Sanayi Odasınca cağ kebabının tescili için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruda sona yaklaşıldığı bildirildi.

Cağ kebabı tescilli marka olacak
Cağ kebabı tescilli marka olacak
GİRİŞ 14.04.2008 10:55 GÜNCELLEME 14.04.2008 10:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Oltu ve çevresinde yaklaşık 300 yıldır yapılan cağ kebabının tescilini yaptırıp coğrafi işaretini almak için geçen yıl nisanda TPE'ye başvurduklarını söyledi.

Yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve askıya çıkarıldığını anlatan Karaca, "Yaklaşık 1 ay sonra başvurunun askı süresi tamamlanıyor. Belgeyi aldıktan sonra Türkiye'nin hemen her ilinde satılan cağ kebabı, artık Oltu cağ kebabı olarak satılabilecek" dedi.


-KEBABIN TARİHÇESİ-

Cağ kebabının Kıpçak Türklerine ait olduğunun bilindiğini belirten Karaca, yaklaşık 300 yıldır bölgede düğün ve şölenlerde büyük beğeniyle misafirlere ikram edildiğini söyledi.

Kebaba, coğrafi işaretin alınmasının ilçenin tanıtımı açısından çok önemli olacağını vurgulayan Karaca, şunları kaydetti:

"Cağ kebabını, 1930'lu yıllarda, ekonomik sıkıntılar yaşayan Ahmet Parlak, annesinin önerisiyle baraka gibi bir yerde satmaya başlıyor. Özel bir yemek olan cağ kebabını, sadece düğün ve şölenlerde ikram edildiği için her zaman yeme imkanı bulamayan vatandaşlar, açılan bu kebapçıya ilgi gösteriyor. Kebap, ilk kez ticari anlamda 1930'lu yıllarda satılmaya başladıktan sonra 1960'lı yıllarda kebapçı sayısında büyük artış oluyor."


-CAĞ KEBABININ ÖZELLİKLERİ-

Odun ateşinde pişirilen kebabın yaylalarda yetiştirilmiş koyun etinden yapıldığını anlatan Karaca, kebabın 2 milim kalınlığında, 3 milim genişliğinde ve 20 santimetre uzunluğundaki cağlarla ikram edildiğini ifade etti.

Cağ kebabının 80 gram olarak sunulması gerektiğini belirten Karaca, coğrafi işaretin alınmasının ardından satış yapan yerlerin denetlenerek, cağ kebabının gerekli şekilde yapılması ve sunulmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.


(aa)

YORUMLAR 2
  • Sibel Yurtöz 16 yıl önce Şikayet Et
    Tortum mu, Oltu mu?. Yarış başladı bile. Yedi uyurların nerede olduklarının yarışı vardı bir de. Nanoteknoloji diye buna diyorlar herhal.
    Cevapla
  • YASAR ergun 16 yıl önce Şikayet Et
    TORTUM CAĞ KEBABI. Erzurum da cağ kebap hemen hemen bütün ilçelerde yapılır ama cağ kebap Tortumun simgesidir.Cağ kebabın tescili Tortum cağ kebap olarak yapılmıştır.Bu arkadaşların haberi yok galiba....
    Cevapla