Yunanistan tedirgin: F-16'lar İHA'ların peşinde koşuyor

Trakya sınırı, Ege kıyıları ve Kıbrıs’ta uçan Türk İHA’ları Yunanistan’ı tedirgin etti. Yunanistan, Türk İHA’larına karşı kullanılmak üzere yaklaşık 40 milyon Euro ödeyerek İsrail’den 2 adet HERON-Mk2 tipi İHA’yı üç yıllığına kiraladı. Türkiyenin ise dün yapılan son 3 İHA teslimatıyla envanterdeki İHA sayısı 107'ye çıkmış oldu.

GİRİŞ 09.05.2020 16:01 GÜNCELLEME 09.05.2020 17:05
Bu Habere 183 Yorum Yapılmış

Türkiye yerli ve milli olarak üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’larla (silahlı insansız hava aracı) bölgedeki hava gücünün en önemli temsilcisi oldu. Özellikle Suriye’deki operasyonlarda kullanılan hava araçları hem hedefleri yok etmede hem de keşif ve gözleme faaliyetlerinde üstün kabiliyetlerini kanıtladı. Türk üretimi İHA ve SİHA’lardan tüm dünyada övgüyle bahsedildi.

 

SINIRLARIMIZI GÖZLÜYORLAR

Türk İHA’ları geçen yıldan beri Ege, Akdeniz ve Meriç semalarında da uçarak keşif ve gözetleme faaliyetlerini yürütüyor. Bu gelişmeler Yunan savunma sisteminde önemli sorun yarattı. Yunanistan Ege’de Türk İHA’larını tespit için F-16’larını havalanmak zorunda kaldı. Bu da büyük maddi külfet getirdi. Ayrıca Yunan hükümeti medyada, “F-16’larımız Türk İHA’larının peşinde koşuyor” ve “Türk İHA’ları Ege’de harman savuruyor” ifadeleriyle eleştirildi. Yunan savunma planlarını hazırlayan kurmaylar, Türk İHA’ları ile nasıl başedebileceklerine uzun süre bir türlü karar veremediler. Yunanistan’ın elindeki çok eski model 2 adet İHA da istenilen sonucu vermedi. ABD ile 3 adet Reaper tipi İHA için müzakereler başlatıldı. Ancak, acil çözüm olarak İsrail’den 2 adet Heron Mk2 kiralanması tercih edildi.

 

6 AY İÇİNDE TESLİM

Yunanistan yaklaşık 40 milyon Euro karşılığında iki İHA kiraladı. Anlaşma koronavirüs nedeniyle telekonferansla imzalandı. Yunanistan 6 ay içinde teslim edilecek İHA’ların kira bedelini 3 taksitte ödeyecek. İHA’lar Ege ve Meriç’te sınır güvenliği için kullanılacak. Yunanistan, kira sözleşmesi sona erdikten sonra istediği takdirde İsrail yapımı 2 adet İHA’yı satın alabilecek. Görüşmeleri yaklaşık iki senede sonlanan bu kiralama iki ülke arasındaki ilk askeri anlaşma oldu. Anlaşmaya ilgili konuşan İsrail Uluslararası Savunma İşbirliği Dairesi Başkanı Yair Kulas, “Diğer Avrupa ülkeleriyle olduğu gibi Yunanistan’la da güvenlik sorunlarına yardım sağlayacak daha fazla anlaşma imzalamayı umut ediyoruz” dedi.

TSK'NIN ENVANTRİNDE 107 TANE VAR

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Jandarma Genel Komutanlığı'na 3 adet Bayraktar TB2 teslimatı gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. 

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Jandarma Genel Komutanlığı'na 3 adet Bayraktar TB2 teslimatı gerçekleştirdik. Böylece envantere giren İHA/SİHA sayısı 107'ye ulaştı. Milli Teknoloji Hamlesi ile çıktığı yolda ülkemizin her kritik döneminde gönülden işe koyulan Baykar Savunma'yı tebrik ediyorum"

YORUMLAR 183
  • Kaşif 3 yıl önce Şikayet Et
    Mutlak anlamda gönül huzuru bu tarz haberlerle geliyor. İnşallah istanbulu fetheden ordunun yaşadığı mutluluğu teknolojide yapacağımız nice hamlelerle gününüz insanı da yaşayacak. Yeter ki yitik malımız olan ilmi tekrar bu topraklara egemen kılalım.
    Cevapla
  • TÜRKİYEM 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende kullanmak isterdim bu sihayı tam benim ilgi alanım 12 den çakardım
    Cevapla
  • birisi 3 yıl önce Şikayet Et
    İha pilotu alımı oluyor. İlanları takip edep belki alınırsın. Sanırım mühendis olman gerekiyor.
    Cevapla
  • memo 3 yıl önce Şikayet Et
    sıra yunanada gelecek yeterki içimizdeki yunanlar ayak bağı olmasın
    Cevapla
  • Zekeriya Ünal 3 yıl önce Şikayet Et
    Ege'de Yunanistan'ın almadığı ada kaldı mı ki.. Eşek adası dahil tüm kayalıklara konduğu her adacığa silah yığınağı yaptı. Papazların öncülüğünde bizimle dalga geçercesine mangal partileri düzenliyorlar.. Geçin bunları efem, milletin aklıyla alay etmeyin artık...
    Cevapla
  • fergan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu milli teknolojisi ile pısırık chp zihniyetinin elleriyle Yunan'a teslim ettiği 12 ada ve bilumum kayalıkları önünde sonunda geri alacak inşaallah
    Cevapla
  • Kadir Geçmez 3 yıl önce Şikayet Et
    bu hale yeni mi geldi. yoksa eskilerin ağızlığı mi.iyi düşünün.
    Cevapla
  • duvar yazıları 3 yıl önce Şikayet Et
    çalışın sizin de olsun... kıskananlar çatlasın... kiralık değil, kendi malımız... türkler yapar yunan bakar... yunanlılara verdiğimiz bu rahatsızlık için mutluyuz... bu rahatsızlık için asla özür dilemiyoruz... )))))))))))))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle