Ankara'da kritik zirve! Ucuz petrol ve stok için harekete geçti

Küresel ölçekte talebin düşmesi sonucu petrol fiyatlarının çakılması sonrası Türkiye de harekete geçti. Ankara'daki enerji zirvesinde petrol ve akaryakıt fiyatlarının yanısıra devletin sorumluluk alanındaki “tamamlayıcı” petrol stoklarını daha da artırmak için atılması gereken adımlar ve depo olanakları konuşuldu. Petrol ve akaryakıttan kaynaklı enerji maliyetlerini düşürmenin önemine işaret edildi.

Ankara'da kritik zirve! Ucuz petrol ve stok için harekete geçti
Ankara'da kritik zirve! Ucuz petrol ve stok için harekete geçti
GİRİŞ 04.05.2020 19:17 GÜNCELLEME 04.05.2020 21:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),BOTAŞ, Türkiye Petrolleri (TPAO),Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ve diğer ilgili kurumlar katıldı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle petrol ve akaryakıt sektöründe dalgalanma devam ediyor. Küresel ölçekte talebin düşmesine bağlı olarak petrol fiyatları da çakıldı. Brent petrol, OPEC ve diğer ülkelerin üretimi günlük yaklaşık 10 milyon varil kısma karına karşın istenen düzeyde artmadı. Brent, 20 doların altını gördü, halen 26 dolardan işlem görüyor.

Uluslar arası piyasalarda benzin ve motorinin ton fiyatları da yılbaşına göre önemli ölçüde geriledi. Yılın ilk günlerinde benzin ve motorinin tonu, küresel piyasalarda 600-650 dolar düzeyinde seyrediyordu. Salgın sonrasında hızla düştü. Benzin ve motorinin tonu halen 200-210 dolar dolayında bulunuyor.

ENERJİ YÖNETİMİNDE STOK HAMLESİ

Rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketleri, petrol ve akaryakıt fiyatlarının düşmesinin ardından harekete geçti. Depolar, ucuz petrol ve akaryakıtla dolduruldu.

Devlet de boş durmadı. Ankara’da bir zirve gerçekleştirildi. Enerji Bakanlığı’nın başkanlığında gerçekleştirilen zirveye, EPDK, BOTAŞ, TPAO, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, TPIC ve diğer ilgili kurumlar katıldı.

Toplantıda, petrol ve akaryakıt fiyatlarına ilişkin ön görüler dile getirildi. Devletin, sorumluluk alanındaki “tamamlayıcı” petrol stoklarını (70 günlük) artırmaya yönelik adımlar konuşuldu. Depo olanakları üzerinde duruldu. Bu süreçte, petrol ve akaryakıttan kaynaklı enerji maliyetlerini düşürmenin önemine işaret edildi.

Kaynaklar, petrol mevzuatına göre devletin 70 günlük “tamamlayıcı” stok tutması gerektiğine işaret ederek, “Bu stok, devlet adına rafinerilerce tutuluyor. Bedeli de karşılanıyor. Bu süreçte söz konusu miktarın artırılmasına ilişkin görüş alış verişleri söz konusu oldu. Depo olanakları araştırıldı” dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 5
  • Emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol dibe vurmuş devletimiz perimdeki vergi oranlarını artırdı hemde yine bir zam daha yaptı bu petrol fiyatlari düşerken yapılan zammı bir fırsatçılık olarak görüyorum devletimiz bu konuda daha da hassas olmalı
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Hala konuşuluyor bir an önce yapılsaya petrol fiyatları birden çıkar
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha ülkenin petrol %10 üretim bile değiliz, ne kadar toplanırsan toplan , kazma kürek le olmassa hiçbir anlamı yok.
    Cevapla
  • ...... 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim ülkede petrol yok napsın TPAO yoktan var mı etsin
    Cevapla
  • Mehmet Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol alıp stoklamak yerine Irak'la anlaşma yaparak onlardan bir kaç yıllığına ön ödemeli ucuz petrol alımı yapılsa hem biz kazanırız hem de onlar.
    Cevapla