Bakan Selçuk'tan bin TL destek açıklaması

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ahaber de gündeme dair açıklama yaptı. Bakan Selçuk 1.000 TL destek ödemesinde 3. faz için şimdiden 800 bin başvuru geldiğini duyurdu.

Bakan Selçuk'tan bin TL destek açıklaması
Bakan Selçuk'tan bin TL destek açıklaması
GİRİŞ 22.04.2020 17:34 GÜNCELLEME 22.04.2020 18:30
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Nakdi Ücret Desteği başvuru sisteminin bugün açıldığını duyurdu. 

Bakan Selçuk, “İşverenlerimiz, ücretsiz izne ayrılan işçilerimize ilişkin bildirimlerini, SGK’nın https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresi üzerinden Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı’nı seçerek bugünden itibaren yapabilirler.” dedi. 

15/03/2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara da Nakdi Ücret Desteği verileceğini açıklayan Bakan Selçuk, bu işçilerin daha önce yapmış oldukları işsizlik ödeneği başvurusu dışında herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmadığını ifade etti. Ancak 15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine başvurmamış olanların, https://esube.iskur.gov.tr adresinden veya e-Devlet aracılığıyla işsizlik ödeneğine başvuruda bulunabileceğini belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarından satır başları;

 

İlk baştan itibaren ekonomik istikrar paketi altında çok kapsamlı sosyal koruma kalkanı oluşturduk. Sosyal güvenlik çalışma hayatı, sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar isimli 3 başlık belirlemiştik. 3 fazdan birincisinde 2.1 milyon haneye 1.000 TL destek verdik, tamamladık. 2'si ise 2.3 milyon haneden 1.3 milyon haneye ulaştık. Diğerlerini de bu hafta ulaştıracağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde faz 3'ü başlattık. E-devletten başvuru alıyoruz. 

Sahada 1003 tane vakfımız var. Hem illerde hem de ilçelerde. Vakıflarımız ailelerimize destek olmaya devam edecek. Bu hane bazlı sistemde hanede 1 kişinin e-devlet şifresi varsa başvuru yapabiliyorlar. İnternet problemi olanlara vakıflarımız yardımcı olacak.

 

FAZ 3'E 800 BİNİ AŞKIN BAŞVURU

Faz 1'de 2.1 milyon haneye, Faz 2'de 2.3 milyon haneye, Faz 3'te ise sisteme pazartesi akşam açmamıza rağmen 800 bine yakın başvuru aldık. 5'e ayırdık. TC kimlik numarasının son hanesine göre vatandaşlarımız başvurabilecek. Kimlik numarasının son hane kısıtı olmadan cumartesi pazar başvuru olacak.

Kamu işçileri, memurlarımız, SGK'dan gelir alan emeklilerimiz, Faz 1-2'den faydalanmış ve işsizlik maaşı alanlar başvursa da değerlendirilmeyecek. SGK sorgusu tamamlandıktan sonra 1003 vakfımızın önüne düşüyor. Değerlendiriyor ve temin ediyoruz. 

Bu süreçte vatandaşlarımızın yanında olacağız. Periyodik payı 135 milyon 185 milyona çıkardık. Ramazan katkısını da ekleyerek 500 milyon destek yolladık vakıflarımıza. İhtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam edecekler. 2002'de 4 programımız varken, şu anda bizim 43 programımız var. Şartlı eğitim programımız vardı. 23 Nisan'da bayram hediyesi olarak bunların arttırılmasını Cumhurbaşkanımız istedi. 

Tematik yardımlarda da bir arttırıma gittik. Öksüz ve yetimlere 100 liralık yardımı, 150 liraya çıkardık. 43 tematik programımızda güncellemeler yaparak yardımcı olmaya devam edeceğiz. 2 milyona aşkın öğrenciye şartlı yardımı arttırdık. 

3 MİLYONU AŞKIN BAŞVURU OLDU

Kısa çalışma ödeneğine 270 bine yakın firmamız 3 milyonu aşkın çalışanımız adına başvurdu. Bunların dağılımına baktığımızda 10 kişiden az çalışanı olan firma sayımız yüzde 80'e ulaştı. 3 ve daha az olan yüzde 51.5 kadar. Çoğunluğu küçük işletme. 

SGK SİSTEMİNİ AÇTIK

Kısa çalışma ödeneğine başvuramayanlar için SGK'da açtık. Kısa sürede atlattığımızda istihdamı korumamız önemliydi. İşverenlerimiz iyi niyet halleri dışında sözleşme feshi yapamayacaklar. Para cezalarını getirdik. Denetimler sağlanmış olacak. 

KAMPANYADA TOPLANAN SON RAKAM

Milletimiz bize teveccüh gösterdiler. 1 milyar 823 milyon bağışımız hesapta. Cuma günü ramazan ayına da giriyoruz. Ramazan ayının bereketi ile birlikte milletimizin 2 milyarı üzerine taşıyacağına inanıyoruz. Sosyal koruma kalkanımız gayet kapsamlı bir paket. Gerekirse başka paketler de sunacağız. İhtiyaç oldukça gerekli adımları atıyoruz. 

Tüm dünya bu konuyu tartışıyor. Değişik deneyimlerin edinildiği bir süreç oldu. Bizde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 

YORUMLAR 36
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ramzan oruç bu mübarek ayıda mutlu huzurlu sağlıklı ömürler versin inşallah ben mehmet seyitoglu sakatlığı vardır üzürlümü engelli üzürlü astım vardır hastasiyim ilaç için maddi yardım ıstiyorum maddi destek ıstiyorum
    Cevapla
  • Melike 3 yıl önce Şikayet Et
    Eşim issiz virüs ten dolayı ev kira 2 aydı kiramı veremiyorum iki küçük çocuğum var hiç bir gelirim yok nakit yardıma ihtiyacım var saygılar
    Cevapla
  • Halime 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım konyada oturuyordum maddi sıkıntıntılardan dolayı köye tasındık eşimin işi yok 2 cocugu var baga bahceye bakıyoruz köyde oda olursa alıyoruz para olmazsa oda yok lütfen destek verin Allah razı olsun devletimizden 1000 TL para aldık ama yetmiyorki cocugum küçük bezdi derken gidiyor para şuan virüsten dolayında biyere çalişmsya gidemiyor yardımlarınızı bekliyorum
    Cevapla
  • Sirac 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletimizden allah razi olsun allah güç kuvvet versin yardiminiza ihtiyacimiz var lutfen ramazan geldi ve çok zor durumdayiz
    Cevapla
  • Mehmet giyik 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH DEVLET TİMİZE YÂR VE YARDIM Cİ OLSUN İNŞAALLAH sayın devlet büyüklerim ben üç çocuk babasiyim çocuk parası dahi alamıyorum işsizim banka kredi borcum var nasıl ödeyeceği mi bilmiyorum BEN ANNE BABA LA kalıyorum ikide hasta tasyon şeker kolestrol kalp damar hastalıkları çaresizlik içinde yım elimi atacak tek bir dalim yok lütfen yardım edin saygılarımla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle