Devletten ihtiyaç sahibi ailelere 5 farklı yardım! Nasıl alınır, detaylar neler?

Corona Virüs salgını sebebiyle devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere bin lira sosyal yardım parası, elektrik desteği, kira yardımı, gıda ve hijyen yardımı, ev tamir desteği gibi yardımlar yapılmaktadır. Peki bu yardımlara nasıl başvuru yapılır?

Devletten ihtiyaç sahibi ailelere 5 farklı yardım! Nasıl alınır, detaylar neler?
Devletten ihtiyaç sahibi ailelere 5 farklı yardım! Nasıl alınır, detaylar neler?
GİRİŞ 11.04.2020 09:52 GÜNCELLEME 11.04.2020 09:53
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi alan salgın sebebiyle işinden ayrılan veya çıkarılan vatandaşların imdadına devletin bir dizi önlemleri yetişiyor. Ekonomik durumdan etkilenen ve yaşamlarını devam ettirmekte zorlanan ailelere tek kalemde birden çok destek yapılıyor. Bu destekler devletin kurumları aracılığı ile ailelere ulaştırılıyor. Bazılarına başvuru yapılırken bazılarına başvuru yapmadan yararlanılabiliyor. 

 

1.000 TL SOSYAL YARDIM PARASI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, Kovid-19 mücadele kapsamında 2 milyon 300 bin haneye daha 1000'er liralık destek verileceğini bildirdi ve detayları paylaştı. a Selçuk, 2. fazda, halihazırda sosyal yardım alan ve 1. fazda dağıtılan 1000 liralık destekten faydalanmamış, kişilere yardım yapılacağını bildirdi. İlk ve ikinci faz ardından ise 3. faz için süreç başlayacak. Sosyal yardım 3. fazında ise vatandaşlar başvuruda bulunabilecek. 

 

3. fazda da 1. ve 2. fazlardan faydalanmamış ihtiyaç sahibi hanelere 1000'er lira destekte bulunacaklarını aktaran Selçuk, "3. faz sosyal yardımdan daha önce bu yardımdan faydalanmamış haneler faydalanacak ve söz konusu başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak. Koronavirüs tedbirlerinden olumsuz etkilenmiş, ihtiyaç sahibi tüm kesimlere el uzatacağız." bilgisini paylaştı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca; 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu veya 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunu kapsamında, halihazırda düzenli merkezi sosyal yardım (Yaşlı Aylığı, Engelli Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım, Öksüz Yetim Yardımı, Muhtaç Asker Çocuğu Yardımı, Şartlı Eğitim Yardımı, Şartlı Sağlık Yardımı, Çoklu Doğum Yardımı, Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı) alan hanelere herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi Destek Programı kapsamında 1.000 TL ödeme yapılacak.

GIDA VE TEMİZLİK YARDIMI

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanan ve dar gelirli ailelere verilen bu destekte ailelerin başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanıyor. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin ise resmi ikametgahın bulunduğu il veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bir dilekçe ile T.C. Kimlik Numarası içeren bir nüfus cüzdanları ile başvurulması gerekmektedir. Bu yardım, hane içinde kişi başına düşen geliri 701,32 düşük olanlara yapılmaktadır.

ELEKTRİK DESTEĞİ

Aynı şekilde bu destek de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından sağlanmaktadır. Hak sahibi, T.C. kimlik numarası ve elektrik faturası ile PTT şubesine giderek başvuru yapabilmektedir. Yardım alamayanlar yine resmi ikametgahın olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına dilekçe ile başvurabilir.

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh, 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh, 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh, 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh karşılığı ödeme yapılmaktadır.

EV TAMİR DESTEĞİ

Özellikle evde oturamayacak kadar hasar var ve tadilat, tamirat gerekli ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaca göre 15, 20 ve 25.000 TL’ye kadar destek verilmektedir. Bireyler aynı şekilde T.C. kimlik numarası ve dilekçe ile vakıflara başvuru yapmalıdır.

İlgili yardımlara başvurudan sonra dönüş yapılmadığı durumda konuyla ilgili olarak ikamet ettiğiniz Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet etmek mümkündür.

KİRA YARDIMI

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı verilmektedir.

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler

- Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları

Belediyeler

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL’ ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)

- Sivil Toplum Kuruluşları

- Özel Vakıflar ve dernekler

YORUMLAR 6
  • Şumey 3 yıl önce Şikayet Et
    Yardım yapıyorlar doru amma evi olan arabası geliri olanlar alıyo neymış sigortalıymışız o siqorta ikı çocugumu doyurmuyo esım çalışıyo amma her hafta gelen yassak yüzunden maaaşını kesintilı aldı biz kiracıyız ıkı küçük bebeyimız var o parayla hangisini yetişdirecez ev sahibi kira ister faturalar yatmazsa kesilir markete gitsem bedava bez qıda vermezler yardıma yazıldık siqortamız var diye red geldı boyle bir saçmalık olurmu bu yardım durumu iy olanlar ıçin sadece fakirlerin halinden kımse anlamıyo o Allaha kalmış
    Cevapla
  • ege 4 yıl önce Şikayet Et
    sadece 15 gün tamamen herkesi kapatıp ssk kira kredi vergi tarzı ödemeleri karşılanıp insanları birikmiş borçlarla başbaşa bırakmadan şu virüsü def etseniz bu kadar karmaşası olmadan anlatırdık. ilk esnafa kapat demek kolay tabiki vergileri ödemelerimiz bizimle
    Cevapla
  • Elhamdülillah 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet imize fazla yuklenmeyelim bir kaç içinde aç kalmayız Allah'ımiza bin şükür Afrika lilar yüzyıllardir aç .
    Cevapla
  • Hak 3 yıl önce Şikayet Et
    Orası Afrika burası Türkiye ve Türkiye nice yardımlar yaptı haberiniz yok bilmeden konuşmayın lütfen Türk vatandaşlar aç kalacak Afrikalılara mı verelim ne diyosun sen cebinde para varda konusursun böyle
    Cevapla
  • pusula 4 yıl önce Şikayet Et
    devletin maaşımı var? bizden aldığını bize geri veriyor. vergiler harçlar fonlar ....
    Cevapla
  • Müslüman türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Alamayanlar çok.bir sürü bahane uyduruyorlar.yok esin var.yok sskli gözüküyorsun.yok isten çıktıysan hemen bildirmem lazım.yoksa bir ay bekleyeceksin.annemlerin üst katında bir aile var.eger annem yemeklerini vermezse ac kalacak.annemde engelli maasiyla geciniyor.Kirayi veremiyorlar ev sahibi cikin demis.BELGELI fakir yerine gerçek fakirleri bulun bence yoksa çoluk çocuğun ahi tutar.yazik.bazi şeyler değişmeli.bosan devlet baksın diyorlar.o çocuklar baba olmadan ne yapacak diyen yok.bunun yerine çalışan adama gücü yetmiyorsa maddi destek verilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle