Merkez Bankası'ndan tarihi rekor!

Merkez Bankası geçen hafta 9.3 milyar lirayla tarihinin en yüksek haftalık tahvil alımını gerçekleştirdi. Merkez Bankası daha önce koronavirüs önlemleri kapsamında tahvil portföyünü 32-33 milyar liraya çıkaracağını açıklamıştı

Merkez Bankası'ndan tarihi rekor!
Merkez Bankası'ndan tarihi rekor!
GİRİŞ 06.04.2020 09:27 GÜNCELLEME 06.04.2020 09:27
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Koronavirüs etkilerini sınırlamak için tahvil alımlarını artıracağını açıklayan Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta toplam 9.3 milyar TL ile rekor alım gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre banka bir haftada daha önce bu miktarda bir alım gerçekleştirmemişti. TCMB'nin geçmiş bazı yılların tamamında bile geçtiğimiz hafta hızında olmamıştı.

 

Bankacılar TCMB'nin Cuma günü bankalar aracılığıyla işsizlik Sigortası Fonu'na ait 5 milyar TL tahvil alımı yaptığını söylediler. TCMB tarihinin en büyük tahvil alım programlarından birini koronavirüse karşı atılacak adımlar arasında açıklamış durumda.

TCMB'nin 2019 sonundaki tahvil portföyünü 19 milyar TL'den bilançosunun yüzde 5'ine yani yaklaşık 32-33 milyar TL'ye çıkaracağını açıklamıştı. Banka daha sonra alımların önden yüklemeli gerçekleştireceğini, yüzde 5 limitini de yükseltebileceğini
açıkladı.

ÜST LİMİT BULUNMUYOR

TCMB İşsizlik Sigortası Fonu'nun artan nakit ihtiyacını da gözeterek piyasa yapıcı (PY) bankalar aracılığıyla fonun elindeki tahvilleri alacağını da söyledi. Öte yandan bu alımların daha önce belirlenmiş limitlerin dışında değerlendireceğini de açıkladı. İşsizlik Fonu'nda Şubat sonu itibarıyla büyük bölümü Hazine tahvillerinde 131.6 milyar TL bulunuyor. TCMB'nin alacağı tahvillere yönelik şuan belirlediği bir üst limit bulunmuyor.

TCMB aslında yılbaşından beri ikinci piyasadan alımlarına devam ediyor. İşlemciler TCMB'nin geçen hafta Pazartesi ve Çarşamba günleri itibarıyla tahvil alımlarına "oldukça" hız verdiğini söylemişlerdi. Beklenti Hazine borçlanmasının da önümüzdeki 3 ayda 80 milyar TL'yi aşacağı bir dönemde TCMB'nin alımlara hız vereceği geçen haftanın 5 milyar TL tahvil alımı ile tamamlanacağı yönünde idi. Ancak TCMB işlemcilerin ilk öngörülerininden de üzerinde alım gerçekleştrirdi. Koronavirüsün ekonomide yaratacağı tahribatı gidermek için hükümet tarafından atılan adımların bir bölümü İşsizlik Sigortası'ndan finanse edilecek. Bunların başında ise işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da "Gerek İşsizlik Fonu'nun sağlam bilançosu, gerek ekonomi kurumlarının ellerindeki araçlar sürecin uzaması durumuna karşı da güçlü duruşumuzun sürmesi için önemli bir destek sağlayacaktır" açıklamasıyla önümüzdeki dönemde de bu kaynağın kullanabileceğine vurgu yapıyor.

YORUMLAR 3
  • Mitat 3 yıl önce Şikayet Et
    Tahvil alımı çok matrak birşeymiş gibi lanse ediliyor kasada para yok iç ve dış borç gırtlağa kadar habire kağıt sat
    Cevapla
  • Gazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu doların ateşini düşürecek bir yiğit yok mu? ABD batsa dolar yine değer kaybetmeyecek. Ailelere bağlı olmayan, dolar ve euro'ya alternatif küresel para birimi oluşturulmasına ihtiyaç var.
    Cevapla
  • Mitat 3 yıl önce Şikayet Et
    Küresel para üretilsede imalat üretim olmadıktan sonra borç olarak girecek dış borç 650 milyar dolarsa ödeyecek güç yoksa dolar 10 TL de olur
    Cevapla