Altın fiyatları rekor kırdı uyarı geldi! 'Saklıyorlar! Nisan ayına dikkat'

Rekor kıran altın fiyatlarını Haber7'ye değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara uyarılarda bulunarak Nisan ayına dikkat çekti. Koronavirüs endişe ile bir çok ülkenin altınlarını geri çağırdığını belirten Memiş, düşüşler son alım fırsatı altın değerlenmeye devam edecek dedi.

Altın fiyatları rekor kırdı uyarı geldi! 'Saklıyorlar! Nisan ayına dikkat'
Altın fiyatları rekor kırdı uyarı geldi! 'Saklıyorlar! Nisan ayına dikkat'
GİRİŞ 31.03.2020 14:41 GÜNCELLEME 31.03.2020 14:42
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

 

 

Koronavirüs salgını insan sağlığı kadar ekonomileri de sert vurdu. Hükümetler ve merkez bankaları piyasalar için ardı ardına paketler açıklıyor. Dünya borsalarında sert düşüşlerin yaşandığı dönemde altın güvenli liman tercihini korurken, bir yandan da nakit ihtiyaçlarından insanlar küresel rezerv para olan dolara dönüyor. 

Koroanvirüs salgını ve dolar kurundaki yükselişle beraber rekor kıran altın fiyatlarını Haber7'ye yorumlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Altının koroanvirüs endişesi ve merkez bankalarının aldığı kararlarla dalgalı bir seyir izlediğini belirterek "Mart ayında altın fiyatlarında geniş band aralığında işlemler gerçekleşeceğini ve dalgalı bir piyasa öngürdüğümüzü yatırımcılara tavsiye etmiştik. Özellikle koronavirüs endişesiyle küresel piyasalarda ciddi bir dalgalanma yaşandı. Zaman zaman ortaya çıkan belirsizlikler ve merkez bankalarının altığı tedbirler ve kararlarla birlikte altın fiyatlarında hem sert yükselişler hem de sert düşüşler gördük. Özellikle altının gram fiyatında dalgalı bir seyrin korunduğunu, Mart ayının ortalarında gram fiyatının 340 TL'yi test ettiği zaman yatırımcılara panik alımı yapmamalarını konusunda uyarıda bulunmuştuk. 

 

 

'Altın karaborsaya düştü! Elinizdekini kaptırmayın!'


EK TEMİNAT TALEPLERİ ALTIN FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ
Altının gram fiyatı özellikle dünya genelinde borsa yatırımcılarının ek teminanat istemesinden dolayı sert bir düşüş yaşadı. Bu düşüş hem ons hem de gram tarafında yaşanadı ve altının ons fiyatı 1451 dolar seviyesine kadar geriledi. Altının ons fiyatı Mart ayında 1451-1703 dolara aralığında yani 252 dolar band aralığında dalgalandı. "
dedi.


ALTIN FİYATLARINDA NİSAN AYI UYARISI

Altının 1600 dolar seviyesinde tutunmaya çalıştığını belirten Memiş, "Ons fiyatları 1600-1630 dolar aralığında Mart ayını tamamlıyor. Büyük bir ihtimalle Nisan ayında altının ons fiyatında tekrar düşüş trendi olacaktır. Bu düşüş beklentimiz yine borsa yatırımcılarının ek teminat istemesi ile alakalı bir durum. Özellikle borsalarda ikinci sert dalga satışların gelme ihitmali yine yüksek. Çünkü dünya ekonomileri resesyon riskini taşımaya devam ediyor. Ekonomiler ciddi anlamda tahribata uğradı. Bütün dünya Merkez bankaları, hükümetler ve sağlık örgütleri salgına hazırlksız yakalandı. Buda ekonomilere ciddi anlamda zarar verdi.

Nisan ayında tekrar altın fiyatlarında nakite dönmek zorunda olanlar elindeki varlıkları satarak dolara dönecekler. Dolar kısa vadede küresel rezerv para olmaya devam ediyor. Hem borsa yatırımcıları hem de evlerine kapanmış insanların alışveriş için nakite ihtiyaç duymaları ister istemez altın satışlarındaki beklentileri kuvvetlendiriyor. Muhtemelen altının ons fiyatı 1450 dolar seviyesine kadar tekrar bir sert satış bakısı görebilir. " şeklinde konuştu

ALTIN NEDEN YÜKSELDİ

Altın neden yükseldi? sorusunu da cevaplayan Memiş "İç piyasalarda dün gram altın Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesini görerek rekor kırdı. Altın neden yükseldi? İç piyasalardaki dolar kurunun 6,60 TL seviyesine kadar yükselmesi altında rekor getirdi. Daha önce Dolar/TL kurunun 6,60 TL sonrasında ise 6,80 TL seviyesini test edeceğini belirtmiştik. 



ELİNİZDEKİ ALTINI SATMAYIN

Gram altın mart ayı içinde 299,19 TL ve 343,93 TL aralığında, tam 45 TL dalgalandı. Altın fiyatları 300 TL seviyesine kadar gerileyince tekrar 340 TL seviyesine test edeceğini beklediğimiz için yatırımcısına alım tavsiyelerinde bulunmuştuk. Yine elinde fiziki altın bulunduran vatandaşlara elindeki altınları satmamaları konusundaki uyarımı yenilemek isterim. Yıl içinde yükselişlerin devam edeceğini belirtmek isterim. Ancak Nisan ayında altının ons fiyatında yaşanacak sert satışlarla birlikte gram Altın/TL fiyatında da sert bir düşüş bekliyorum. Ancak bu düşüş beklentisi sınırlı kalabilir. Çünkü Dolar kuru kuvvetli olduğundan dolayı Gram Altın/TL fiyatındaki düşüş bandı biraz daha sınırlı kalacaktır. " dedi.

Altın yatırımcısı Nisan ayında şuna dikkat etmeli; Altının gram fiyatında yükselişlerde 347 TL seviyesini direnç olarak takip edeceğiz amca kürsel piyasalardaki sert satış beklentisi gerçekleşirse biz altının gram fiyatının 320 TL seviyesine kadar gerileceğini tahmin ediyoruz. 320 TL seviyesini gördükten sonra dünya ekonomisini tekrar yorumlamak gerektiğini düşüyorum.

BORSALAR RALLİ YAPMAYA HAZIRLANIYOR

Haziran ayı ile beraber kürsel borsalarda ciddi bir ralli yaşanmasının beklendiğinin altını çizen Memiş, "Bu bizim borsamıza da olumlu olarak yansır. 128 bin 130 bin puanlar sürpriz olmaz. Ancak bu sefer de altın fiyatlarının uluslararası piyasalarda 1800 dolar seviyesine kadar sert bir yükselişe neden olur, bu da Gram altın/TL fiyatında tekrar yükselişi bize işaret ediyor. 
 

"ALTINDA SON ALIM FIRSATI"

Bu yükselişlerden en çok düğün yapacak ve altın borcu olan vatandaşlar endişeli. Vatandaşlarımıza şunu tavsiye edebilirim; altının gram fiyatı Nisan ve Mayıs ayında tekrar bir alım fırsatı verebilir ve bu son alım fırsatıdır. O yüzden bu son alım fırsatlarını iyi değerlendirmesi gerekiyor. Altın yine fiyat artışlarını sürdürecektir. Kapalıçarşı piyasası kapalı, dünyadaki altın maden olacakları ve rafineler işlemleri durdurdu. İnsanların altın alması konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ülkeler kendi aralarındaki uçuş engellerinden dolayı altın takasında sıkıntılar yaşıyor. 

ÜLKELER ALTINLARINI GERİ ÇAĞIRMAYA BAŞLADI

Rezerv noktasından ise sadece ABD ve İngiltere de değil başka ülkelerde de altın saklamaya başladılar. Özellikle İşviçre ve Kanada bu ülkelerin başında geliyor. Bu koroanvirüs endişesiyle dünyadaki altın stoklarında da ciddi yer değişiklikleri oldu. Dünya ekonomisinin iyi bir yere gitmediği gören ülkeler tedbir amaçlı altınlarını geri çağırmaya başladı. Şunu artık açık ve net dünya çok ciddi bir resesyon riskinin hazırlığını yapıyor. O yüzden vatandaşlarımızında çok dikkatli olması lazım. Hem dolar kurunda hem de altın fiyatlarında yaşanan düşüşler alım fırsatı verecektir. Yıl sonu ve önümüzdeki yıl dünyada ciddi ekonomik krizlerin konuşacağımız bir dönem olacak." dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 29
  • Muhammet 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba bu ay içinde alınma iyi satmami olur bilemiyorum Bir öneriniz varsa lütfen söyleyin
    Cevapla
  • Benek 3 yıl önce Şikayet Et
    470ton altın kaç dolar yapar diye sormuş 24milyar212milyon121bin dolar yapar kardeşim
    Cevapla
  • Düşünen 3 yıl önce Şikayet Et
    Altin 275 TL gram inecek dikkatli olun
    Cevapla
  • Telkopit 3 yıl önce Şikayet Et
    3.4 ay onceydi o
    Cevapla
  • Melehat Selçuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Bekliyorum
    Cevapla
  • Can 3 yıl önce Şikayet Et
    Altın karaborsa olacak insanlara yanlış bilgi verme 500 tl olursa şaşırma
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Altın altındır. Piyasaya göre banknot karşılığı değişse bile, alım gücü her zaman kuvvetlidir!
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    herkes altin satacak sonuc da para deger kaybettigi icin bu sefer elin de az aldin olan pahali alan ayni petrol gibi batacak sonra geri toplayacaklar yazin bir yere
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle