"ABD’nin dolara müdahale etmesi gerekebilir"

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, İngiltere merkezli HSBC ve İş Yatırım aynı görüşte. Dolardaki yükseliş henüz sona gelmiş değil ve likidite sorunları ekonomik faaliyet neredeyse durduğu için devam ediyor.

"ABD’nin dolara müdahale etmesi gerekebilir"
"ABD’nin dolara müdahale etmesi gerekebilir"
GİRİŞ 31.03.2020 08:51 GÜNCELLEME 31.03.2020 09:19
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, geçen hafta devletlerin ekonomiye destek için açıkladığı dev paketlerle sakinleşen dolardaki rallinin henüz sona ermediğini öngörüyor. Banka, Ticaret Ağırlıklı Dolar Endeksi’nin yakın zamandaki zirvelerinin yüzde 3 ila 5 üzerine de çıkabileceğini öngörüyor.

 

 

Dolar endeksi geçen hafta destek paketleriyle nispeten artan risk iştahının hisse piyasalarını güçlendirmesine paralel, 103 düzeyinden 98,27 düzeyine düşerek 1986 yılından bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşamıştı. S&P 500 endeksi ise yüzde 10’un üzerinde yükseliş kaydetmişti.

 'ABD'NİN DOLARA MÜDAHALE ETMESİ GEREKEBİLİR'

 

 

Goldman Sachs stratejisti Zach Pandl, reel ticarette kullanılan doların henüz yukarı yönlü yüzde 3 ila 5 daha hareket edeceğini belirtiyor. Pandl FXStreet’in yayınladığı değerlendirmesinde ABD’nin dolara müdahale etmek zorunda kalabileceğine işaret ederek şunları söylüyor: “(Fed tarafından kullanılan) Ticaret Ağırlıklı Dolar Endeksi’nin yakın zamandaki zirvesinin de yüzde 3 ila 5 üzerine çıkabileceğini öngörüyoruz. Bu doları Şubat 2002’de son bulan boğa piyasasının zirvelerine yaklaştıracaktır ve başlıca pariteleri ‘ABD müdahalesi gerekli mi’ tartışmalarını getirecek boyutlara çıkartabilir. Son yıllarda müdahale nadiren olsa da bu anormal yükseliş bir politika tepkisini gerektirebilir.”

HSBC: GELİŞEN ÜLKE PARALARINDA EN RİSKLİ DÖNEME YAKLAŞIYORUZ

 

Londra merkezli HSBC, gelişen ülke (EM) para birimlerinin çok riskli bir döneme girdiğini, iyilemşe öncesinde yeni diplerin görülebileceğini öngörüyor. Gelişmekte olan ülke paralarında iyileşmeye giden yolun beş fazdan oluştuğuna ilişkin bir grafik yayınlayan banka, İnkar (Faz 1), Öfk e/Korku (Faz 2) ve Pazarlık (Faz 3) dönemlerinin ardından ‘Depresyon’ dönemi olarak adlandırılan Faz 4’e yaklaştığımızı belirtiyor. FX Street kurucusunun paylaştığı HSBC değerlendirmesine göre şu aşamada EM paralarının düşüş yaşayacağı riskli bir döneme yaklaşıyoruz. Merkez Bankaları ve hükümetlerin politika adımlarının piyasayı stabilize edemediği durumda bu faz bazı para birimleri için ciddi düşüşler yaşanabileceğine işaret ediyor. Sonrasında ise Kabulleniş fazı (Faz 5) geliyor ve gelişmekte olan ülke paralarının - ülke özelinde etkenlere bağlı olarak - yeniden yükseldiği bir döneme girilmesi öngörülüyor. Başka bir deyişle her bir para biriminin iyileşmesi ülkeye has etkenlere bağlı hareket edecek.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
YORUMLAR 3
  • Dolar 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence bir halt olmaZ yaza 7 yi görecek gibi geliyor
    Cevapla
  • rıdvan 4 yıl önce Şikayet Et
    abd hastalık için de yüzüyor dolar artıyor ülke batsa hala dolar insanlarımız dolar manyağı olmuş altın en değerli yatırım
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yatırım üreterek olur beklemekle olmaz
    Cevapla