Elektrikte sürpriz indirim

EPDK, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, devletin sahip olduğu santralları işleten Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ), şehiriçi dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik birim fiyatını (kilovat saat) 27,56 kuruştan, 22,83 kuruşa düşürdü. Yeni fiyat, 1 Nisan’dan geçerli olacak.

Elektrikte sürpriz indirim
Elektrikte sürpriz indirim
GİRİŞ 30.03.2020 11:28 GÜNCELLEME 30.03.2020 12:02
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Şehiriçi elektrik dağıtım ve perakende şirketleri, abonelerine satmak üzere EÜAŞ’tan elektrik alıyor. Şirketler, ihtiyaç duydukları elektriğin önemli bir bölümünü (yüzde 40 ile yüzde 50 aralığında) EÜAŞ’tan, kalanını da değir üreticilerden karşılıyor. EÜAŞ’ın bu nedenle toptan elektrik satış fiyatları, piyasa ve tüketiciler için tayin edici bir öğe olarak öne çıkıyor. 

 

 

Habertürk'te yer alan habere göre; Devletin sahip olduğu santralları işleten EÜAŞ’ın, 1 Ocak ile 31 Mart 2020 dönemi, şehiriçi dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik birim fiyatı 27,56 kuruştu. EPDK, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, bu fiyatı 22,83 kuruşa düşürdü. Yeni fiyat, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere 3 aylık dönemde uygulamada olacak.

 

 

İNDİRİMİN TÜKETİCİYE ETKİSİ...

Peki Devletin sattığı elektrikte yapılan bu indirimin etkisi ne olacak? Birinci etkisi, elektrik tarifelerinde görüldü. Devletin alım garantisi verdiği, yenilenebilir (su, rüzgar, güneş gibi) kaynaklardan özellikle sudan elektrik üretimi artış kaydetti ve buna bağlı olarak birim elektrik üretim fiyatlarında, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) gelen bir maliyet oluştu. Bu indirim ile tüketiciyi de etkileyebilecek söz konusu maliyet baskısı ortadan kaldırıldı ve 1 Nisan-30 Haziran dönemi için elektriğe zam yapılmadı.

YORUMLAR 3
  • Hüseyin. Uzun 4 yıl önce Şikayet Et
    Hüseyin uzun. Devlet. Bu zor günlerinde. Elektirik. Doğalgaz. Fiyatlarını. Düşürürse. Vatandaşını sevindirir. Her.kes. Evinde karantinaya. Maaslar. Yetmiyor. Vatandaşa bir katkı sunmuş olur
    Cevapla
  • doğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar, Allah sizi inandırsın elektriğe sürpriz zam diye okudum. Nasıl şartlandıysam zamma.
    Cevapla
  • kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    haha;)
    Cevapla