Doğalgaz Elektrik ve su faturaları ertelendi mi? 3 Ay boyunca kıyas fatura yazılacak

Elektrik, Doğalgaz ve su faturaları ertelenecek mi? sorusu vatandaşlar tarafından gündeme getirilince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin açıklamada bulundu. Son olarak faturalara ilişkin bir açıklama da EPDK'dan geldi. 3 ay sayaç okunmayacak.

Doğalgaz Elektrik ve su faturaları ertelendi mi? 3 Ay boyunca kıyas fatura yazılacak
Doğalgaz Elektrik ve su faturaları ertelendi mi? 3 Ay boyunca kıyas fatura yazılacak
GİRİŞ 06.04.2020 10:27 GÜNCELLEME 06.04.2020 10:29
Bu Habere 167 Yorum Yapılmış

Elektrik, Doğalgaz ve su faturalarının ertelenmesi talebi vatandaşlardan gelince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olaya ilişkin açıklama yaptı. Corona virüs salgını salgını kapsamında yeni tedbir paketleri açıklayan yetkililer kredi ve kredi kartı borç erteleme gibi birçok uygulamayı devreye aldı. Şimdi ise vatandaşlar Elektrik, Doğalgaz ve su faturalarının ertelenip ertelenmeyeceğini merak ediyor.

 

ELEKTRİK DOĞALGAZ VE SU FATURALARI ERTELENECEK Mİ?

Elektrik, Doğalgaz ve su faturalarının ertelenmeyeceğine ilişkin açıklama yapıldı. Zira Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan yeni düzenleme kapsamında elektrik ve doğalgaz faturaları için 3 ay boyunca sayaç okuması yapılmayacağı belirtildi. Söz konusu dönem süresinde kıyas fatura uygulaması yapılacak?

KIYAS FATURA NEDİR?

Okunmayan elektrik, doğalgaz, su, sayaçları önceki on okuma ortalamasına göre faturalandırma sisteme kıyas fatura denir. Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ SAYAÇLARI NE ZAMAN OKUNMAYA BAŞLAYACAK?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin yeni bir karar aldı. Alınan karara göre 3 ay boyunca sayaç okuması olmayacak. Yapılan açıklama şu şekilde;

"Elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin “Kıyasen Fatura Düzenlemesi” bütün vatandaşlarımızın sağlığı için hayata geçirilecek olan ve sınırlı süre için uygulanacak bir düzenlemedir. Vatandaşımızın aleyhine bir uygulama kesinlikle söz konusu değildir, olamaz ve böyle bir uygulamaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun izin vermesi de mümkün değildir.

Elektrik ve Doğal Gaz faturalarına ilişkin Kıyasen Fatura Düzenlemesi’nin detayları şöyle:

1- "Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacaktır. Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

2- Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacaktır.

3- Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacaktır.

4- Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacaktır.

5- Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır. Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.

6- Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüketicilerimiz kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumumuzun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecektir.

7- Genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecektir. Özellikle vurgulamak isteriz ki mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları kurumumuz tarafından titizlikle değerlendirilecek ve vatandaşlarımızın haksızlığa uğramasına kesinlikle izin verilmeyecektir.

8- Dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında vakit kaybetmeden soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır."

9- Öte yandan, bu süreçte birçok iş ve işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkân oluşturmak adına tüketicilerin mobil iletişim bilgilerinin ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletilmesinde fayda görüldüğü de kaydedildi.

ELEKTRİK FİYATLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Devletin sahip olduğu santralları işleten EÜAŞ'ın, 1 Ocak ile 31 Mart 2020 dönemi, şehiriçi dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik birim fiyatı 27,56 kuruştu. EPDK, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, bu fiyatı 22,83 kuruşa düşürdü. Yeni fiyat, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere 3 aylık dönemde uygulamada olacak.

YORUMLAR 167
  • Enver 4 yıl önce Şikayet Et
    Habire fatura yazıp kapının altından bırakıyorlar.diger taraftan sokağa çıkmayın diyorlar peki bu faturaları nasıl ödeyeceği z
    Cevapla
  • Ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    Haberde bahsedildiği gibi değil herşey. Faturayı okuyan görevliye hani okunmayacaktı diye sorduk. Karantina uygulanan yerlere gitmiyorlarmış. Halk dışında herkes alacağını alıyor. Evde kalıyoruz ama buna bağlı olarakta kullanım arttığından faturalar kabardı. İş yeri maaş vermiyor önümüzdeki ay ne yapacaz şimdiden düşünmeye başladık. Halkı düşünen yok gibi..
    Cevapla
  • Ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle cumhurbaşkanımız dan ayrı hareket edıyor sabah geldi ft bu nasıl iştir cımerden şikayet edıcem en ufak kesilmede mahkemeye vericem malum ortam zaten belli bunu yapmanız hos değil he bide turk Telekom acma kapama bedeli yansıtıyor ya sız cumhurbaşkanımız soylemlerini iyi algılamadınız dua yerine ah almayın kimse bunu yaşamak istemez ama bu gunler de gececek
    Cevapla
  • Offf 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim bu evimde 1buçuk yıl oldu daha. İki mayıs geçmedi ki ne ortalaması alacaklar. Ki geçen mayıs kullandığım elektriği şunu bunu bu sene kullanmayacağım. Kemer sıkma dönemi herşeyi kıstım daha ne kıscam yeter ya..
    Cevapla
  • Mahkum'Annesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Mhp Teşkilatımız Akparti Teşkilatımız Destekliyoruz Cahit'özkan Başkanım'Yüce'Allâhım Sağlık Uzun'bir ömür versin Destekliyoruz Mahkum Annesi Kadriye Gençlerimizi Topluma Kazandıralım Rehabilitasyon merkezin de Tedavi Edilebiliriz Akparti mhp Teşkilatımız Sonuna kadar Destekliyoruz 07.04.2020
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle