KYK borçları silinecek mi? Kredi sicil affı ne zaman çıkacak? Vergi affı çıktı mı?

2020 Torba Yasa görüşmeleri kapsamında milyonlarca vatandaş tarafından beklenen kredi sicil affın çalışmalarında sona yanaşıldı. Vergi Affı bekleyenler için ise beklenen olmadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından son nokta koyuldu. KYK borçları için alınacak karar ise öğrenciler tarafından merakla bekleniyor.

 KYK borçları silinecek mi? Kredi sicil affı ne zaman çıkacak? Vergi affı çıktı mı?
KYK borçları silinecek mi? Kredi sicil affı ne zaman çıkacak? Vergi affı çıktı mı?
GİRİŞ 30.03.2020 10:12 GÜNCELLEME 30.03.2020 10:13
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

2020 torba yasa görüşmeleri devam ediyor. Karşılıksız çek ve sicil affı düzenlemesi için gün sayan vatandaşlar için sona yakınlaştı. Kara listeye takılan ve havuza düşen vatandaşların yaşadıkları kredi çekme sorununun bu sayede sona ermesi bekleniyor. 

 

Bununla birlikte torba yasada yer alan vergi affı görülmesinden milyonlarca vatandaş müjdeli haber bekliyordu. Fakat 2020 yılı için kötü haber geldi.

2020 TORBA YASADAN VERGİ AFFI İÇİN KÖTÜ HABER!

2020 yılı içerisinde düzenlenen torba yasa görüşmeleri kapsamında milyonlarca vatandaş müjdeli haber bekliyordu. Fakat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaptığı açıklama ile son noktayı koydu.

 

Bakan Albayrak yaptığı açıklamada;

"Son dönem yine bir şey atmışlar. Duydum. 'Sayın Bakanım, vergi affı geliyor.' Nereden çıktı ya? Biz iktidara geldik vergi affı yok. Amaç ne? Yalan haberle ahlaklı bir şekilde vergi disiplini oturmaya başlayan vatandaşa ne yapmaya çalışmak? Zaten vergi affı geliyor, vergi ödemeyelim. Yok, biz ne dedik. Vergi affı yok. Yapılandırmalar var, sıkıntıda olanlara destek var, baktılar ocak vergi rakamları iyi geliyor, şubatta fena değil, bunların bütçe performansı iyi gidiyor, oradan nasıl sekteye vururuz? Sabahtan akşama yalan. Kağıt sallıyor, onu bunu diyor. Yok. "Bu çerçevede aflar dönemi bitti." demiştik. Ben buradan, birinci ağızdan, birilerinin yalanına kanmama noktasından bunu da söyleyeyim."

KREDİ SİCİL AFFI DÜZENLEMESİ GELİYOR!

AK Parti tarafından düzenlenen ve merakla beklenen kredi sicil affı için çalışmalar sona yaklaşmış durumda.

AK Parti tarafından hazırlanan taslağa göre;

Karşılıksız çek cezasından kaynaklanan adli para ve hapis cezaları, üç yıl süre ile ertelenecek. Karşılıksız çek sahibi, ceza ertelemesinden yararlanmak için ilk etapta çek tutarının en az yüzde 10’unu hemen ödeyeceğini taahhüt edecek. Bunun dışında kalan borçlar ise 3 yıllık bir süre zarfına yayılacak. Ayrıca borçlular üç yıllık sürede borcunun tamamını öderse karşılıksız çek nedeniyle ortaya çıkan cezalar tüm sonuçları ile birlikte ortadan kalkacak.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Milyonlarca öğrenci KYK borçları silinecek mi sorusunu sormaya devam ediyor. 2020 yılı itibari ile KYK borcu olan öğrencilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan müjdeli haber geldi. Önümüzdeki süreçte torba yasa kapsamında borçlara ilişkin çalışma yapıldığını açıklayan yetkililer önümüzdeki dönemde mecliste görüşüleceğinin haberini verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK borçlarının silinmesinin gündemde olduğu belirterek şu ifadelere yer vermişti;

“Bu, şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakeresinden sonra inşallah masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da tabii inşallah atacağız. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisini biliyorum. Tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı atacağız.” 

KYK borçlarına ilişkin yapılan konuşmalarda iki seçeneğin öğrencilere sunulacağı ifade ediliyor. İlk seçenekte Öğrenim Kredisi'nin kaldırılarak borçların tamamen silinmesi yönünde. İkinci seçenek ise KYK boçlarının faizlerinin silinmesi, ana paranın taksitlendirilmesi yönünde.

YORUMLAR 4
  • Recep 3 yıl önce Şikayet Et
    Değerli yetkililer bir an önce sicil affı gelmesi gerekir
    Cevapla
  • ahmet demir 3 yıl önce Şikayet Et
    26/03/2020 tarihinde 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 48. maddesinde 5834 sayılı kanunda değişiklik yapıldı ve geçici maddeler eklendi. Kanun yayımlandığı gün yürürlüğe girdi. Ancak bankalar kendilerine böyle bir resmi yazının gelmediğini söylüyor. Bu konu binlerce vatandaşı ilgilendiriyor . Saygılarımla
    Cevapla
  • ahmet demir 3 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle saygılar sunarım 26/03/2020 tarihinde 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanunun 48. maddesinde 5834 sayılı kanunda değişiklik yapıldı ve geçici maddeler eklendi. Kanun yayımlandığı gün yürürlüğe girdi. bankalar kendilerine böyle bir resmi yazının gelmediğini söylüyor. Bu konu binlerce vatandaşı ilgilendiriyor? Konuyu gündeme getirebilir misiniz Saygılarımla
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda çok haksızlıklar yapılıyo veliler gelirin düşük gösterip bursunu alıyo ama benimgibi doğrubeyandabulunanlar burs alamayıp kıredi alıyo amagerçekte ödeme gücüm gerçekten yok ve öğrenciyi okuturken çok zorlandım kıredi tamamen kaldırılmalı devletimiz güçlü bununda üstesinden geleceğine inanıyorum saygılar
    Cevapla