Marketler dolup taşınca hemen ete zam yaptılar! İşte yeni fiyatlar

Alışverişlerin yoğunlaşmasıyla ilk akla gelen ürünlerde fiyat artışı olup olmayacağıydı. Bu anlamda ilk fiyat artışı ette yaşandı. Karkas etin kilo-gramı 32’den 37 TL’ye yükseldi. Bu artış vatandaşa yüzde 10 olarak yansıdı. Perakende noktaları et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söylerken, üreticiler, fiyat artışları ile üretici üzerinde algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.

Marketler dolup taşınca hemen ete zam yaptılar! İşte yeni fiyatlar
Marketler dolup taşınca hemen ete zam yaptılar! İşte yeni fiyatlar
GİRİŞ 21.03.2020 16:14 GÜNCELLEME 21.03.2020 16:19
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından vatandaşlar önlem amaçlı marketlere koştu. İlk etapta marketlere akın eden vatandaşlar rafları boşaltırken, herhangi bir evde kalma durumu için önlem almaya çalıştı. Tüm yetkili kurumlar böyle bir önleme gerek olmadığını, Türkiye’de gıda ve hijyenik ürün tedariğinde bir sıkıntı yaşanmayacağını kamuoyuyla paylaştı. Gıda perakendecileri, marketler, bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları tüm birimler acil durum ilan ederek hem gereksiz fiyat artışı olmayacağını hem de böyle bir durum olması halinde gerekli yasal hakların kullanılacağını açıkladı.

 

 

BİR ANDA 37 TL OLDU

Açıklamalarla stok yapıp vatandaşa yüksek fiyat satmak isteyenlerin önünün de kesilmesi amaçlandı. Bu tedbirler ve çalışmalarla gereksiz fiyat artışının önüne geçilirken, fiyat artışını yaşandığı ürün grupları da oldu. Burada en dikkat çekenlerin başında ise et fiyatları yer aldı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre 16 Ocak’ta 32.5 TL olan karkas etin kilogram fiyatı, 13 Şubat’ta 34.5 TL’ye çıktı. 12 Mart’ta da fiyat 35.8 TL’ydi. 19 Mart’ta ise karkas etin kilogram fiyatı bir anda 37.1 TL’ye çıktı.

 

 

İSTEYENE ET VERİRİZ

Açıklama yapan zincir marketlerin temsilcileri, “Talep artınca bir anda fiyatlar yükselmeye başladı. Özellikle yerli besi hayvan bulmakta güçlük yaşamaya başladık. Kısa süre içinde fiyatların böyle yükselmesi normal değil. Elde hayvan varken bir anda yok denmeye başladı. Bu da haliye fiyat artışını beraberinde getirdi. Zor şartlardan geçtiğimiz şu dönemlerde marketler olarak fiyatı arttırmak istemezdik ama aldığımız ürünün fiyatları artınca biz de fiyatlarımızı yukarı yönlü revize ettik. 3 gün öncesine kıyasla kırmızı ete yüzde 7 ile yüzde 15 arasında zam yapmak zorunda kaldık” dedi.

Karkas et fiyatlarının 36-37 TL seviyelerinde olduğunu ancak herhangi bir fırsatçılık yapılmadığını ifade eden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, “Bu fiyatların çok daha önce olması gerekiyordu. Çünkü üreticimiz hala para kazanamıyor. Yem fiyatları dahil tüm giderlerimiz yükseliyor. Gereksiz bir fiyat artışı yaşanmadı. Ayrıca et bulamadıklarını söyleyenlere de diyorum ki: ‘Ahırlarımız ağzına kadar hayvan dolu. Birliğimizi aradıkları zaman istedikleri kadar et gönderebiliriz. Bunlar marketlerin oyunu. Talep arttı üretici hayvan vermiyor diyerek, üretici üzerinde algı oluşturmaya çalışıyorlar. Kimse tedrigin olmasın. Biz isteyene istediği kadar ürün temin etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 13
  • bulent 4 yıl önce Şikayet Et
    caurfursada 78 tl etin kg.90 tl pirzola ucuza et yok.kasapta 67 tl den kuzu etı satıyor
    Cevapla
  • HÜSEYİN KURBAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis bunlara agır çeza vermese böyle devam eder bir ara patlıçan sogon patetes derken ist kaybetti böyle yapan fırsatcı kansızlara ALLAH fırsat vermesin hergün bu illet hastalıktan insanlarımızı kaybederken bunlar çep doldurma bwşinde bunlar devletini satan tipler
    Cevapla
  • Besici 4 yıl önce Şikayet Et
    Tamam Haklısınız;Besici Olarak Bir Yem Cuvalının10 Günde 15 tl Artmasınada ses Çıkartın Hep Beraber;Aynı Gemideyiz Ya;HAdi Buyrun..
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Karkasını bilmem kıyma 55 YTL.
    Cevapla
  • katibb 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim razı olmasın. fırsatçılık bu.. nasıl olur da devlet bu işlere elini atamaz.. hep laf icraat yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle