Bakan Albayrak açıkladı: Sokağa çıkma yasağı gelecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye yönelik alınan tedbirlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, özel durumlar dışında kamuda evden çalışma olmayacağını ve sokağa çıkma yasağı gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

GİRİŞ 19.03.2020 15:51 GÜNCELLEME 19.03.2020 16:22
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Bakan Albayrak, piyasaya 3 aylık dönemde 50-60 milyarlık ek likidite sağlanacağını belirterek, her ülkenin benzer adımları attığını söyledi.

Albayrak, ilk çeyreğin beklentilerin üzerinde büyümeyle kapatılacağını ifade etti.

Koronavirüs nedeniyle büyük bir risk görmediğini söyleyen Bakan Albayrak, "Türkiye pozitif ayrışıyor. Önceliğimiz ekonomiyi canlı tutacak adımları atmak" dedi

Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarından satır başları;

Dünya tarihinde benzeri görüşmemiş bir süreç. Suyun derinliği hala bilmiyoruz. Türkiye olarak sağlık ve ekonomi boyutunu çok yakından takip ediyoruz.

Dün açıklanan paket iş dünyası ile istişare sonucu oluşturuldu. Ciddi bir rahatlama getirecek 3 aylık pencere açtık. Önümüzdeki birkaç aylık süreç virüs anlamında belirsizlikleri barındırıyor. Oluşabilecek nakit akışı, sıkışıklığı giderebilecek bir üç aylık pencere açtık.

3 AYLIK SÜREÇTE 60 MİLYAR TL LİKİDİTE

Ekonomi programı nakit sıkışıklığına rahatlama getirecek. Bu 3 aylık süreçte piyasada ciddi bir likidite rahatlaması oluşturulacak. Piyasada 50-60 milyar TL likidite olacak. Likidite ihtiyacı, maliyeti, kullandırılma kanallarının altyapısının oluşturulması ile likidite sorunu oluşturmayacak güçlü bir paket.

Merkez Banaksı'nın daha ucuz maliyetle likidite penceresini açması ile bankalara yoğun bir likidite akımı sağlanarak, ihtiyacı hızlı bir şekilde karşılayacak altyapı yürüyecek.

650 bin 1500 liranın altında emekli maaşı alanlara destek var. 

Özellikle esnaflar noktasında bütün faizleri öteledik. Bu da yetmez bize cansuyu lazım dendiğinde de paketin içinde imkanlar var. Tüm esnafların ana para ve faiz ödemeleri ertelenecek. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin mevzuatın esnetilmesi söz konusu.

İşsizlik fonu bugünler için var. Kısa çalışma ödeneğinin esnetilmesi daha fazla sektörün faydalanması için çalışma var. İhtiyaç halinde kılcal damarlara dokunacağız.

EVDEN ÇALIŞMA OLACAK MI?

Şu süreçte çalışanlarla ilgili bir esneme getirildi. Özel durumlar dışında kamuda evden çalışma hazırlığı yok. Sosyalleşme tarafını minimize etmek için adımları atıyoruz. Beyannameler tarafında müşavirlerimizden talep geldikçe değerlendiririz.

BÜYÜME BEKLENTİNİN ÜZERİNDE OLACAK

Açıkçası 2020 koyduğumuz hedeflere göre ilk çeyrek büyümesinde ocak ve şubat çok iyi, mart ayında hafif yavaşlamayla birlikte beklentilerin üstünde bir büyümeyle kapatacağız.

Bu süreçte en olumlu kazanımlarla çıkan ülke olacağız. 

Dünya 3 aydır yıkılıyor diyoruz. Yılbaşından itibaren dünyadaki gelişmekte olan ülkelere göre borsa pozitif seyir gösterdi. Şubat'tan itibaren baktığımızda TL pozitif ayrıştı ve olumlu bir seyir gösterdi.

Gerek reel sektör gerek turizm ve ihracatçısı ile hazır olma noktasında Türkiye ayakta kalan ülkelerden olacak. Türkiye'nin çok güçlü ve dinamik bir özel sektörü var.

Türk Lirası Şubat ayı itibarıyla baktığımızda TL çok ciddi pozitif ayrışma yaşıyor. Türkiye faizde, dövizde çok olumlu performans ortaya koyuyor.

Ayakta kalanlar bu süreç başladığında hızlı şekilde koşup, hedefe ulaşma konusunda iyi performans gösterecek. 

İş korona pandemisinden korku pandemisine gittiği için bir öngörülemezlik var.

Finans piyasaları Avrupa'nın birçok yerine evden çalışmaya başladı. Avrupa'da korona salgınından daha çok korku salgını var.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GELECEK Mİ?

3 ila 6 ay sürmesi durumunda atacağımız tüm adımlarımız hazır. B, C, D senaryolarıyla ilgili Türkiye ekonomisinin minimum etkilenmesi için tüm adımları vakit kaybetmeden atacağız.

Sokağa çıkma yasağı gündemimizde değil böyle bir durum söz konusu değil.

YALAN PANDEMİSİ! SOSYAL MEDYADAKİ MANİPÜLASYON

Sosyal medyalarda sıhhatli doğru olmayan bilgiler var. Daha dikkatli, tedbiri elden bırakmadan davranalım. Sosyal medyada marketler boşaltılmış deniyor. Yok ya! Her şey var markette. Toplumumuz buna yabancı değil. Buna yalan pandemisi diyorum, gerçek dışı... Toplumumuzun buna karşı bağışıklık sistemi var. Daha sakin olalım, 3 hafta diyen var.

Sakin, sükunetle ve sabırla pik dönemine kadarki süreci geçtikten sonra normalleşme süreci başlayacak, Çin'de bu durumu gördük.

Hiçbir şeyin sonu yok. Devlet olarak bilançonuz var, gelir gider var. Bu planı bir şekilde işleteceğiz. Makul olan talepleri sonuna kadar yürütmek zorundayız. Normal hayatın akışı içerisindeki şeyleri doğru analiz etmek lazım. Faturaların ötelenmesi gündemimizde yok.

TÜRKİYE'NİN KAPASİTESİ HER ŞEYE MÜSAİT

Bu paket süreçten etkilenen tüm kurumlara bir can suyu. Bir likidite sunuyor. Bu manada baktığınızda 100 milyar liralık paket. Likidite açısından sorunumuz yok. İhracat ve turizmde gerekirse yeni paketler olacak. İç talep noktasında üretimin bir kısmını iç piyasaya yönlendireceğiz, gerekirse bunu turizm için de yapacağız. Turizm için kampanyalar yapılabilir. Türkiye'nin kapasitesi, altyapısı her şeye müsait.

Ödeme zincirinin kırılmaması için kurumlar çalışıyor.

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Cari denge, maliye politikalarında ev ödevimizi yaptık. Küresel resmin olumsuz senaryosuna karşı mali politikalar her zaman elimizde, bugün için böyle bir risk görmüyorum. Nisan-Mayıs rakamlarını gözlemleyeceğiz, çok dinamik bir süreç yaşıyoruz.  Enflasyonla ilgili bu yıl ciddi bir endişe taşımıyorum, özellikle petrol fiyatları, maliyetler tam tersi aşağı yönlü bir baskı oluşturuyor.Petroldeki düşüşle enflasyonda bir endişe taşımıyoruz. 

DOLAR AÇIKLAMASI

Dolar kurunun bu yılın enflasyonun ciddi anlamda bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Tüketici kredileri çerçevesinde de gerekmesi durumunda adımlar atılır. Vatandaş açısından amacımız bu sürecin etkisini minimuma indirmek. Gerek borsa gerek döviz kurları noktasında, Türkiye'nin pozitif ayrıştığı bir iklimden bahsediyoruz. Bir çok açıdan Türkiye ev ödevlerini yaptığı dönemde bu iklime girdi.

Petrol ile ilgili herkes farklı şeyler söylüyor. Bize olan etkisi tam tersi pozitif olacak bir 2020 görüyorum. Petrolde her 10 dolarlık düşüş Türkiye'ye 5 milyar dolarlık katkı sunuyor. Günlük üretilen varil kapasitesinin dışında bir resim var. Çok yüksek petrol fiyatları öngörmüyorum.

Herkes varlıklardan çıkıp dolar alıyor. Risk off ortamındayız, belirsizlikler var. Bu kadar dolar nereye gidecek? İşte bu noktada hazır olmak zorundayız. 

Bu paketin boyutu Türkiye'nin bütçe performansı için bir risk teşkil etmiyor. Bütçe disiplini açısından büyük bir tehdit oluşturan unsurlar değil.

Reel sektörde bu süreçten hakiki manada etkilenen hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz.

Kamu bankaları dün olduğu gibi bugün de çok güçlü bir şekilde sahada olacak.Bu sürece hazine olarak gayet likit girdiğimiz bir dönemdeyiz, önemli müdahale yapma kapasitesindeyiz.

Türkiye'nin IMF'lik bir durumu söz konusu değil. Bilançosu, nakit akışı güçlü, cari dengesi sağlam. 

 
YORUMLAR 69
  • Urfa 4 yıl önce Şikayet Et
    İstemesekte ohal zorunluluk tur bu gün ohal olsa yarından iyidir gerçeklerden kaçamayız bu pis illet virüsten çabuk kurtulmak için en kestirme yoldur
    Cevapla
  • Emre Altun 4 yıl önce Şikayet Et
    Bayrama 9 günü az bulan milletin burada yaptığı işe bak. İnatçı milletiz en küçüğünden en büyüğüne. 2 hafta sabredelim bir seyrini herkes görsün sonra yine sabahlara kadar mesaili çalışalım.
    Cevapla
  • ismail 4 yıl önce Şikayet Et
    bir an önce gelmeli bu bize panik değil güven hissettirir
    Cevapla
  • tango 4 yıl önce Şikayet Et
    devlet fransa gıbı tum hakına para versın elektırık dogalgaz banka borclarını dondursun evde olalım ama devlet sadace işci memur emeklıyı düşünüyor onların maaşı gelır,,, ama esnafları düşünmüyor işyerleri kapanacak işler bitik durumda esnaflar ne yapacak
    Cevapla
  • zeynep 4 yıl önce Şikayet Et
    sokağa çıkma yasağı gelsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle