Suudi Arabistan'ın yeni petrol planı! Dibi görünce harekete geçtiler

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkesinin birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını bildirdi.

Suudi Arabistan'ın yeni petrol planı! Dibi görünce harekete geçtiler
Suudi Arabistan'ın yeni petrol planı! Dibi görünce harekete geçtiler
GİRİŞ 18.03.2020 10:49 GÜNCELLEME 18.03.2020 10:49
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Al Arabiya kanalının internet sitesinde yer alan habere göre Bakan Bin Selman, ülkesinin petrol ihracatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 

Ülkedeki yaklaşık 250 bin varil civarındaki günlük tüketim için Fadhili Enerji Santrali'nden gelen üretimden istifade edeceklerini belirten Bin Selman, bunun da petrol ihracatını artırmaya imkan tanıyacağını ifade etti.

Enerji Bakanı Bin Selman, ülkesinin birkaç ay içinde petrol ihracatını günlük 10 milyon varilin üzerine çıkaracağını kaydetti.

 

 

Suudi Arabistan petrol ihracat hacmi Aralık 2018'de günlük 7,69 milyonken, Aralık 2019'da günlük 7,373 milyon varile ulaşmıştı.

Saudi Aramco geçen hafta 1 Nisan'dan itibaren müşterilerine günlük 12,3 milyon varil ham petrol tedarik edeceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğinde OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerin 6 Mart'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledikleri toplantıda üretim kesintisi kararı alamaması petrol fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açmıştı.

Her iki ülkenin geçen hafta küresel petrol piyasasında pazar paylarını artırmak için nisandan itibaren üretim miktarlarını yükselteceğini açıklaması ise petrol piyasasında arz fazlasının artacağına işaret ediyor. Bu durum fiyatların düşük seviyelerde seyretmesine neden oluyor.

PETROL FİYATLARI 4 YILIN DİBİNDE

Koronavirüs salgını nedeniyle petrole olan talebin düşmesi ve OPEC üyelerinin üretim kısıntısına gitme kararı alamaması petrolde sert düşüş yaratıyor.

Petrol fiyatları düşmeye devam ediyor. OPEC üyelerinin üretim kısıntısı için ortak karar alamaması, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin petrol üretimlerini artırma kararı alması ve koronavirüsün tüm dünyada etkili olup, petrole olan talebin düşmesiyle birlikte fiyatlar düşüşünü sürdürüyor.

Dünya ekonomilerini derinden sarsan koronavirüs salgını nedeniyle dev şirketler üretimlerini durdurmaya başladı. Bu nedenle dünya ticareti yavaşladı ve petrole olan talep düşüşe geçti.

OPEC toplantısından da ortak karar çıkmaması nedeniyle petrol fiyatları uzun zamandır görülmeyen dip seviyelerine geriledi.

Güne 28.7 dolar seviyesinden başlayan Brent petrol gün içinde en düşük 28.45 dolar, en yüksek 29.20 dolar seviyesini gördü. Saat 08:06 itibarıyla petrol 29.08 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu seviyeler daha önce 2016 yılı başlarında görülmüştü.

YORUMLAR 19
  • A.A.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Hic hesab ettinizmi ? Suudi Arabistan ABD ye sattigi Petrolden dolayi Yer altinda yaptigi Bosluk 1.300 Km. Uzunluk 1.300 Km. Genislik 100 Km. Derinlik.. Yakinda Suudi Arabistan 100 Km. derinlige, ABD nin yerin dibine bastigi gazin icine gömülecek, bir Depremle gömülecek.!
    Cevapla
  • Necdet 4 yıl önce Şikayet Et
    arap yarimadasinda gelecekte 2 buyuk yer cokecek zaten
    Cevapla
  • cahil 4 yıl önce Şikayet Et
    abd bastığı gazı nereden alıyor
    Cevapla
  • CENGİZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ederim bilim adamlarının aklına gelmeyecek bir düşünce.
    Cevapla
  • Erkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Sahi neden göçmüyor bunların zemini? Konya'da buğday suluyoruz koca koca çöküntüler oluyor.
    Cevapla
  • 6363 4 yıl önce Şikayet Et
    emir abd den geliyor
    Cevapla
  • Selami 4 yıl önce Şikayet Et
    Petrol fiyatların düşmesi en çok sevinen Amerika. Petrol fiyatların düşmesinden en çok etkilen Rusya ve İran. Suriye yönetimine kim yardım ediyorsa onların Petrol ellerinde kalsın.
    Cevapla
  • bu sayede 4 yıl önce Şikayet Et
    bu sayede abd ve israile para haftere esede ve sisiye silah biraz daha az gider
    Cevapla
  • abidin 4 yıl önce Şikayet Et
    yaratmak ALLAH 'a mahsustur siz bari yapmayın...
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen neyin kafasini yasiyorsun yaratmak ALLAH a mahsusdur biz bunu biliyiruz ama ALLAH insana akil vermisdir kulansin diye sanirim sen kulanmiyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle