Bakanlık açıkladı, Türkiye'ye girişleri durduruldu

Çin'den dünyaya yayılan corona virüsle ilgili ülkemizde alınan tedbirler artarak sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı son dakika açıklamasında egzotik ve pet hayvanların ülkeye girişlerinin durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca, "İhtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stoklarımız yeterli düzeydedir." dedi.

Bakanlık açıkladı, Türkiye'ye girişleri durduruldu
Bakanlık açıkladı, Türkiye'ye girişleri durduruldu
GİRİŞ 13.03.2020 15:11 GÜNCELLEME 13.03.2020 16:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan corona virüs endişesi artarken Türkiye'de alınan tedbirler hız kesmeden sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada egzotik ve pet hayvanların ülkeye girişlerinin durdurulduğu açıklandı.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ından yapılan açıklamada "81 ilde il ve ilçe müdürlüklerimizce gıda iş yerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler üst düzeye çıkartılmıştır. Gıda İşletmelerinde ham madde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanmaya başlanılmıştır. Egzotik ve pet hayvanların ülkeye girişi durdurulmuştur. İhtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stoklarımız yeterli düzeydedir." denildi.

COVİD19-KORONA VİRÜS TEDBİRLERİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin talimatları doğrultusunda Covid19-Korona Virüs hastalığına karşı tedbirlerini artırmaya devam ediyor. Bu kapsamda alınan tedbirler şöyle:

· Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla ilk andan itibaren koordineli olarak çalışmalarını yürütüyor.

· Bakanlığımız bünyesinde Covid19-Korona Virüs değerlendirme ve takip çalışmalarını yürütmek üzere bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur. 7/24 teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürmektedir.

· Öncelikle belirtmek gerekir ki, ihtiyaç duyulan her türlü gıdaya ait stoklarımız yeterli düzeydedir.

· 81 ilde il ve ilçe müdürlüklerimizce gıda işyerlerinde Gıda Hijyen Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği hükümlerinin sağlandığına yönelik denetimler üst düzeye çıkartılmıştır.

· Gıda işletmelerinde hammadde tedariklerinde ve ürün teslimatlarında gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede sağlanmaya başlanılmıştır.

· Gıda denetim ekiplerimiz, açıkta satılan gıda maddelerinin arzında hijyen kurallarına azami özen gösterilmesini sağlayacak, gerekli özen göstermeyenlerin ürün arzına izin verilmeyecektir.

· Durumun hassasiyeti nedeniyle gerekirse kolluk güçlerinden destek istenecek, il ve ilçe mülki amirlerle irtibat kurulacaktır.

· Öncelikle toplu tüketim yerleri olmak üzere tüm gıda işletmelerindeki gıda çalışanlarının genel şartlar, el hijyeni, işyeri davranış kuralları ve personel hijyen eğitimi gibi personel hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymaları, virüsün yayılmasını önlemede büyük önem arz etmektedir. Bu konuda tüm il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde görevli kontrol görevlilerimiz gereken hassasiyeti göstermekte ve yapılan resmi kontrollerde bu hususlara çok daha fazla dikkat edilmesi sağlanmaya başlanmıştır.

· Çin’den ithal edilen su ürünleri ve hayvansal ürün girişi Ocak ayında alınan karar doğrultusunda durdurulmuş olup, mevcut uygulamamız devam etmektedir.

· Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın Alo174 Gıda Hattı ile WhatsApp İhbar Hattı (0 501 174 0 174) vatandaşlarımızın ihbar, şikayet, soru ve sorunlarına ilişkin 7/24 hizmet vermektedir.

· Covid19 Virüsün hayvanlarda teşhisine yönelik gerekli altyapı mevcut olup süreç titizlikle takip edilmektedir.

· Egzotik ve Pet Hayvanların ülkeye girişi durdurulmuştur. ​

YORUMLAR 3
  • martli 4 yıl önce Şikayet Et
    insan girişini de durdurun yoksa bu virus perişan edecek. ozellikle avrupadan gelen turistler yüzünden turizm bölgelerini..
    Cevapla
  • kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Seksenüç milyondan iki kişiye virüs bulaştı herkes korkuyor. Kanser olmaya, trafik kazasına uğramaya, felç olmaya, yıldırım çarpmasına karşı neden korku yok. Diğer ölüm şekilleri daha mı az. Siyonizmin korku fırtınası sizi etkilemesin. Bu fırtınanın arkasından çok şey açığa çıkacaktır.
    Cevapla
  • polat 4 yıl önce Şikayet Et
    Durumu cahilliğimizden dolayı yanlış anlıyoruz. Korkmak değil elinden ne geliyorsa önlem amaçlı onu yapmak lazım. devlette bunu yapıyor. bu korkmak değildir.
    Cevapla