Otomobiller için ÖTV indirimi ne zaman gelecek? 2020 ÖTV indirimi son durum!

2020 ÖTV indirimi ne zaman gelecek? Yeni yılda sıfır araç satın almak isteyenlerin en çok merak ettiği konular arasında ÖTV indirim kararı yerini aldı. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan ÖTV indirimi açıklaması 2020 model araç satın alacakları umutlandırdı. 2020 ÖTV indirimine dair merak edilen tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Otomobiller için ÖTV indirimi ne zaman gelecek? 2020 ÖTV indirimi son durum!
Otomobiller için ÖTV indirimi ne zaman gelecek? 2020 ÖTV indirimi son durum!
GİRİŞ 13.03.2020 14:00 GÜNCELLEME 13.03.2020 14:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

2020 model sıfır araç almak isteyen vatandaşlar, bu yıl gelmesi planlanan ÖTV indirim kararını bekliyor. Bildiğiniz gibi 2019 sonu itibari ile düşük faizli kredi kampanyası, hurda teşviki ve ÖTV indirimi bayilerde sıfır araç stoklarının tükenmesine neden oldu. Bu nedenle bayide sıfır araç bulayanlar ikinci el sıfır ayarında araçlara yönelmeye başladı. Söz konusu durumu fırsata çeviren satıcılar ise ikinci el araç fiyatlarının 2020 model sıfır araç fiyatlarının üzerine çıkmasına neden oldu.

 

Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının olması geren seviyelere düşmesi için ÖTV indirimi müjdesi veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ÖTV indirimine ilişkin çalışma yürütüldüğünü duyurdu.  Peki 2020 yılı ÖTV indirimi ne zaman çıkacak? Sıfır otomobil için ÖTV indirimi olacak mı? İşte merak edilen detaylar...

OTOMOBİL İÇİN ÖTV İNDİRİMİ NE ZAMAN GELECEK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, herkesin merakla beklediği 2020 ÖTV indirim kararı üzerinde çalışma yürütüldüğü müjdesini verdi. Otomobil piyasasını büyük ölçüde canlandırması beklenen kararın bu yıl ortasına kadar çıkması bekleniyor.

 

2020 ÖTV İNDİRİMİ İÇİN İLK ADIM ATILDI: ENGELLİ VATANDAŞLAR KARARI ÇIKTI!

ÖTV indiriminde ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Resmi gazetede yayınlanan haberde; Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirtilen yüzde 22.8'lik artış nedeniyle vatandaşların 247.000 kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL yükseltildi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 TL'ye kadar ÖTV alınmayacak.Bu karar sonrası 2020 otomobil ÖTV indirimi geliyor.

ÖTV İNDİRİMİ İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINI RAHATLATACAK!

2019 sonu itibari ile uygun Taşıt Kredisi kampanyası, hurda teşviki, ÖTV indirimi, kurumsal ve bireysel kiralama firmalarının yoğun ilgisi 2020 yılının başında tüm bayilerde sıfır araçların tükenmesine neden oldu. Birde bunun üzerine 2020 yılı araç satışlarını tahmin edemeyen bayilerin verdiği yetersiz siparişler, yeni sıfır araç satın almayı planlayanları ikinci el araç modellerine yönlendirdi. Bayilerde araba bulunmamasını fırsata çeviren satıcılar ise fiyatları bayi fiyatının da üzerine çekerek ikinci el piyasasının hızla yükselmesine neden oldu.

2020 yılının ilk yarısında alınması beklenen ÖTV indirim kararı ve Nisan sonu Mayıs başı 2020 model sıfır araçların bayilerde yerini alması, ikinci el araç fiyatlarını rahatlatacağı düşünülüyor.

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanır. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.

ÖTV daha önceleri uygulanan olan "İstihlal Vergisi" ile benzerlik taşımaktadır.

ÖTV HANGİ ÜRÜNLERDE UYGULANIYOR?

Özel Tüketim Vergisi;

- Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),

- İnsan sağlığına zararlı olan ürünlerde (Tekel ürünleri olan alkol, sigara gibi),

- Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür gibi) ödenir.

YORUMLAR 4
  • Mahmur yel 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu boyle gitmez yüce allah fırsatcılara fırsat vermesin berat albayrak ÖTV indirimi getirir bu ikinci el satan otomobil fırsatcilarına gösterir gününü
    Cevapla
  • Mahmut yel 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın muhterem cumhur başkanım sıfır araçlar için ÖTV indirimi kira yardımı SSK bağkur borçların silinmesi halk gerçekten perişan halk güçlüyse devlet güçlüdür yüce allah ümmeti Muhammede yardımcı olsun kes artık muhalefetin ağzını saygılarımla
    Cevapla
  • Atakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatçılık hile hurdada maalesef bir numarayız hiç 2. el üç yaşındaki bir araç sıfırından pahalı olur mu bizim ülkemizde oluyor işte
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İşin garip tarafı alan da var işte. Araç vutu vutu diye ses çıkarıyor diye 20bin liralık araca 60 70bin veren var.
    Cevapla