Korona virüsü Libya ve Afrika’ya ticaretin rotasını değiştirebilir

Libya’nın toplam ithalatı içinde % 25’i aşkın bir paya sahip olan Çin ve İtalya, korona virüsü ile önemli pazarlarından birini daha kaybetme noktasına geldi.

Korona virüsü Libya ve Afrika’ya ticaretin rotasını değiştirebilir
Korona virüsü Libya ve Afrika’ya ticaretin rotasını değiştirebilir
GİRİŞ 11.03.2020 17:23 GÜNCELLEME 11.03.2020 17:23

İki ülkenin Libya ile ticari ilişkinin salgın nedeniyle ciddi şekilde sekteye uğradığını dile getiren DEİK Türkiye – Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Türkiye’nin Libya’ya üç günlük deniz yolu mesafesinde bulunduğunu, bu özelliğinden ötürü Çin ve İtalya’dan doğru oluşan boşluğu doldurmada en güçlü aday durumuna geldiğini ifade etti.  Çin’in Libya’ya ihracatının 2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu da aktaran Karanfil, “Türkiye 2019 yılında Libya’ya 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bunu 3 milyar doların üstüne çıkarmak mümkün” dedi.

DEİK Türkiye - Libya İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, korona virüsü salgınının küresel ekonominin seyrini etkilediğini belirterek; Türkiye-Libya,  Çin – Libya ve İtalya – Libya ilişkilerini değerlendirdi. Libya’nın en büyük üç ithalatçısının İtalya, Çin ve Türkiye olduğunu dile getiren Karanfil, “İtalya, Çin ve Türkiye’nin ayrı ayrı Libya ithalatından aldığı pay yüzde 12 ile 13 arasında değişmekte. Üç ülkenin toplam Libya ithalatından aldığı pay ise yüzde 39 civarında. Türkiye’nin Libya’ya ihracatı 2019 itibariyle 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin, çok talihsiz ve büyük bir trajedi yaşıyor, şimdi İtalya’da da benzer bir tablo ortaya çıktı. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Öte yandan Çin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri ve salgına bağlı oluşan tablo küresel ekonomiyi etkiledi. Boşluklar ortaya çıktı. Libya ile Çin arasındaki ticari ilişkiler durma noktasına geldi. Oluşan boşluğu dolduracak pazar arıyorlar, son gelişmelerle birlikte İtalya da denklemden çıktı. İki ülkenin Libya’ya ticari faaliyetinin sekteye uğraması ve oluşan pazar arayışında biz neden daha etkin rol almayalım?” diye konuştu.

Türkiye’nin deniz yolu ile Libya’ya üç günlük mesafede bulunduğunu aktaran Karanfil, şunları kaydetti: “Korona virüsünden ötürü Çin ve İtalya’nın ulaşım kanallarında meydana gelen tıkanıklığı avantajlı konumu nedeniyle Türkiye doldurabilir. Virüsün tedavisi bulunsa bile bütün dünyada oluşan psikolojik travmanın ortadan kalkması zaman alacaktır. Libya’nın toplam ithalatında Çin’in payı yüzde 13 civarında. Aynı şekilde İtalya’nın da... Çin’in hem Libya hem de Afrika ülkelerindeki payını, Libya’ya üç günlük mesafede oluşumuzun avantajlarını kullanarak ve süreci doğru yöneterek pekâlâ lehimize çevirebiliriz.”

Libya’da her on kişiden yedisinin üzerinde Türk giyim markaları var

Türk işinsanlarına yönelik açıklamalarda da bulunan Murtaza Karanfil, gelişmiş bir sanayi ve üretim altyapısı olmadığından Libya’ya hemen bütün temel ihtiyaç maddelerinin, bir ülkenin ihtiyaç duyabileceği her şeyin ihraç edilebileceğini söyledi. Karanfil sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Libya’ya gittiğinizde her on kişiden yedisinin üzerinde Türk giyim markalarını görürsünüz, aynı şekilde her on evden yedisinde Türk mobilyası var. Şirket olarak 1987 yılından bu yana Libya ve Afrika pazarıyla çalışıyoruz. Ülke olarak kat ettiğimiz yolun en yakın tanığıyım. Çok daha fazlasını yapabiliriz ve bunlar iki ülkenin de yararına olacak bir ekonomik tablo ortaya çıkarabilir. Nitekim, 2020 yılını çok daha umut verici bir sene olarak görüyoruz. Bu rakamın, 2020’de 2019’a göre yüzde 50'lik artışla 3 milyar dolara yaklaşmasını bekliyoruz. Sadece 2020 Ocak ayında Libya’ya 132 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.”

Libya, Türkiye’nin Afrika’ya açılan kapısı olabilir

Türkiye’nin jeopolitik konumunun “maliyet, ulaşım kolaylığı ve ürün teslim süreleri” üzerinde yarattığı avantajların yeteri oranda bilinmediğini de aktaran Karanfil, “ Libya’ya deniz yolu ile üç günlük mesafedeki Türkiye’den Orta Afrika’ya gönderilen ürünlerin lojistik maliyeti normal maliyetin üçte birini oluşturuyor. Normal şartlarda Orta Afrika’ya bir buçuk ayda gidebilecek ürünler, Türkiye - Libya hattı üzerinden Orta Afrika’ya bir haftada ulaştırılabiliyor. Yani bu yol kullanıldığında hem zamandan hem de yakıttan tasarruf ediliyor” diye konuştu. Karanfil, Türkiye’nin Orta, Batı ve Doğu Afrika’ya açılan kapısının Libya olabileceğini kaydetti. Bunun gerçekleşmesi halinde orta vadede 10 milyar doları bulan ihracat tablolarının oluşabileceğini de sözlerine ekledi.