ABD tarihinde bir ilk, rekor düşüş! Paniklediler... Fed'den acil koduyla yeni hamle

Petrol fiyatlarındaki savaşla sarsılan piyasalara Fed'den likidite yardımı geldi. Geçen hafta koronavirüs tehlikesi nedeniyle ekonomiyi desteklemek için 50 bp faiz indirimi yapan Fed, bu kez repo operasyonlarında piyasaya daha fazla para vereceğini açıkladı. Öte yandan ABD tarihinde ilk kez 30, 10 ve 2 yıllık tahvillerin üçünün de getirisi yüzde 1'in altına düştü.

ABD tarihinde bir ilk, rekor düşüş! Paniklediler... Fed'den acil koduyla yeni hamle
ABD tarihinde bir ilk, rekor düşüş! Paniklediler... Fed'den acil koduyla yeni hamle
GİRİŞ 09.03.2020 16:01 GÜNCELLEME 09.03.2020 16:02
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

New York Fed'den yapılan açıklamada gecelik repo ile piyasaya verilen 100 milyar doların en az 150 milyar dolara, 2 hafta vadeli repo miktarının da 20 milyar dolardan en az 45 milyar dolara çıkarıldığı açıklandı.

 

New York Fed, bugünden başlayarak 12 Mart'a kadar gecelik repo üzerinden piyasaya verilen 100 milyar doları en az 150 milyar dolara çıkardığını duyurdu. 2 hafta vadeli operasyonlarda ise 20 milyarlık ihaleler en az 45 milyar dolara çıkarıldı. 

New York Fed'in açıklamasında, ihalelerdeki miktar artışının rezerv arzının bol kalmasını sağlamak ve politika uygulamasını negatif etkileyebilecek para piyasası baskılarından kaynaklanacak riski bertaraf etmek için yapıldığı vurgulandı. 

 

FOMC direktifleriyle uygun olarak yapılan operasyonlardaki ayarlamanın piyasa verimliliğini artırmak için gerektiğinde sürdürüleceği de belirtildi ve piyasa katılımcılarının koronavirüs riskine karşı da fonlama piyasalarının düzgün işleyişini desteklemeye yardımcı olmaları gerektiği söylendi. 

Fed, geçen hafta piyasaları rahatlatmak için acil olarak 50 baz puan faiz indirimine gitmişti ve 17-18 Mart tarihinde yapacağı toplantı da en az 50 bp, piyasa beklentisine göre 75 bp daha indirime gitmesi bekleniyor. 

ABD tarihinde ilk kez 30, 10 ve 2 yıllık tahvillerin üçünün de getirisi yüzde 1'in altına düştü. Bu düşüşte koronavirüs salgını ve yaşanan 'petrol krizinin' yarattığı panikle yatırımcıların güvenli liman arayışına girmesi etkili oldu

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri, koronavirüs endişelerinin yatırımcıları güvenli liman tahvillere sevk etmesi nedeniyle yeni tarihi dip seviyesine gerilerken, on yıldan uzun sürenin en büyük günlük düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

ABD TARİHİNDE BİR İLK! REKOR DÜŞÜŞ...

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisi yüzde 0.318'e kadar geriledi. Bugün yaklaşık 30 baz puan gerileyen tahvil getirisi 2009'dan bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

ABD'nin 30 yıllık hazine tahvil getirileri yüzde 0.70 ile yeni tarihi dip seviyeyi görürken, bugünkü düşüş 26 baz puanı buldu. ABD'nin 2 yıllık hazine tahvil getirisi 2014 yılından bu yana en düşük seviye olan yüzde 0.285'e geriledi.

GÜVENLİ LİMAN ARAYIŞI

Bu düşüşlerde yatırımcının 'güvenli liman' arayışı etkili oldu. Koronavirüs salgını ve son olarak OPEC ülkeleri ile Rusya arasında yaşanan petrolde 'fiyat savaşı' küresel bir paniğe yol açmış durumda. 

YORUMLAR 29
  • Alparslan bozkurt 4 yıl önce Şikayet Et
    Şuan küresel krizin tam ortasındayız ,bu kriz bir savaşla taclandirilip sona erecektir.dunyanin tekrar huzura sakinliğe erişmesi 2024 yılını bulabilir. Parası birikimi olanlar yatırımını 26 dolar altı fiyatlarda petrole yapabilir...2020 temmuz gibi piyasalar dip yapar diye düşünüyorum...petrole yatırım saudi aramco hissesi alınabilinir,26 dolar altı alim için muhteşemdir. Yada voip te petrol kontratı alabilirsiniz.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    herkes doları bozdursun alacaksanız altın alın
    Cevapla
  • alper 4 yıl önce Şikayet Et
    gene yükseliyor dolar gene yükseliyor nasıl oluyor bu .
    Cevapla
  • Alican 4 yıl önce Şikayet Et
    Alıcısını buldunmu bas karşılıksız doları sür piyasaya, orada da ekmek yok millet uyandı dersen sanal paranın yönetimini elden bırakma
    Cevapla
  • Kriz geliyor 4 yıl önce Şikayet Et
    Küresel kriz geliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle