İflas eden Lübnan'dan yeni karar! Resmen duyurdular

Geçen hafta koronavirüs nedeniyle dalgalanan küresel piyasalara bir kötü haber de Ortadoğu'dan geldi. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, bugün vadesi dolacak 1.2 milyar dolarlık borç ödemesini yapamayacaklarını duyurması ardından bugün Lübnan'dan son dakika açıklaması geldi. Mali açıdan zor duruma düşen Lübnan borçlarının yapılandırılması için hazır olduğunu duyurdu.

İflas eden Lübnan'dan yeni karar! Resmen duyurdular
İflas eden Lübnan'dan yeni karar! Resmen duyurdular
GİRİŞ 10.03.2020 10:26 GÜNCELLEME 10.03.2020 10:26
Bu Habere 115 Yorum Yapılmış

Lübnan Maliye Bakanı Gazi Vezni, hükümetin eurobond tahvil senetlerinin ödemesinde temerrüde düşmesinin ardından borçların yeniden yapılandırılması için alacaklılarla müzakereye hazır olduklarını söyledi.

Bir televizyon programında konuşan Vezni, Lübnan Başbakanı Hassan Diyab'ın cumartesi günü, ülkenin 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedinin 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının ödemesinin askıya alındığını açıklamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.


"Askıya alma" ibaresinin Lübnan hükümetinin iyi niyetini gösterdiğine işaret eden Vezni, "Lübnan borçların yeniden yapılandırılması için alacaklılarla müzakere yapmaya hazır. Aslında önceki hükümetin (Saad el-Hariri) geçen kasım ayında müzakereye başlaması gerekirdi." dedi.

Vezni, Lübnan Merkez Bankasının döviz rezervinin 29 milyar dolar olduğunu ve iç ve dış yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için bankalara 7 milyar dolar tahsis edildiğini ifade etti.

Başbakan Diyab cumartesi günü, Lübnanlılara seslendiği televizyon konuşmasında, ülkenin 2020'de toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını duyurmuştu.


Lübnan'ın, 1 milyar 200 milyon dolar, 2 milyar 700 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık 3 ayrı eurobond tahvili senedi ödemesi bulunuyor. Bunlardan ilk kısmının vadesi 9 Mart'ta dolmuştu. İkinci kısım nisan ayında, üçüncüsü ise bu yıl içinde doluyor.

LÜBNAN'DAKİ EKONOMİK DURUM

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.


Maliye Bakanlığının geçen yıl yayımladığı rapora göre, 51 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) sahip Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.

 

 

KAYNAK: HABERTÜRK, AA
YORUMLAR 115
  • İNSAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyayı himaye altımıza almamız vacip olmuştur Kardeşlerimizi Avrupalı baronlara kan emici İsraile terk etmememiz gerek. Topraklarını ve limanlarını beraber kullanıp borclarını ödemeye ve ekonomilerini kalkındırmaya gayret etmeliyiz.
    Cevapla
  • heyhey 4 yıl önce Şikayet Et
    libya değil lübnan ama sen bilirsin:)
    Cevapla
  • canturk 4 yıl önce Şikayet Et
    Batı sevdalısı batının pıyonu osmanlı dusmanı turk dusmanı ve lubnanın paralarını dısarıya aktarıyor ıflas ettırıyor sımdı lubnanın o borcları odeyebılmek ıcınde lubnana agır yaptırımlar getırecek ve lubnanın tum gelırlerını dısarıya aktarıcak
    Cevapla
  • Abdülhamid Han 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk Telekom u bitirenler değilmi bu az muhterem Haririler
    Cevapla
  • GRDLYLDRM 4 yıl önce Şikayet Et
    Eski lübnan başbakan Saad Hariri Bizim Devlet firmamız TÜRK TELEKOMU nasıl bitirdiyse lübnanda bitti - Hırsıza devleti emanet edersen sonuç bu olur
    Cevapla
  • HAKİKAT BU 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak'ın, Saddam', mumla aradığı gibi; sizde Kaddafi'yi mumla arayacaksınız.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne alaka kaddafi ve libya
    Cevapla
  • Murat izmir 4 yıl önce Şikayet Et
    Ha Libya ha Lübnan ikisi de arap farketmez ::)
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya olmasin başkan
    Cevapla
  • meçhul 4 yıl önce Şikayet Et
    yalniz burasi Lübnan Libya degil
    Cevapla
  • Koray 4 yıl önce Şikayet Et
    Libya demiyor hacı abi Lübnan diyor
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyayla Lübnanı karıştırmış arkadaş. :))))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle