Evde bakım parası ne zaman yatacak! 2020 Yaşlı bakım maaşı başvuru şartları

Evde bakım maaşı ne zaman ödenecek? Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı bireylerin bakımı karşılığında yatırılan emekli aylığı yeni dönemde zamlı olarak hesaplara yatırılacak.

Evde bakım parası ne zaman yatacak! 2020 Yaşlı bakım maaşı başvuru şartları
Evde bakım parası ne zaman yatacak! 2020 Yaşlı bakım maaşı başvuru şartları
GİRİŞ 07.03.2020 14:56 GÜNCELLEME 07.03.2020 14:57

Evde bakım maaşı ne zaman ödenecek sorusu bugünlerde en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı bireylerin bakımı karşılığında ailelerine yatırılan evde bakım parası 2020 yılında zamlı olarak yatırılacak. Peki evde bakım parası ne zaman yatırılacak? 6 Mart 2020 itibari ile evde yaşlı bakım parası yatırılan illerin listesi açıklandı mı? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

 

2020 EVDE BAKIM PARASI NE ZAMAN YATIRILACAK? 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından il il yatırılacak evde bakım parası henüz yatırılmadı. Söz konusu ödemenin önümüzdeki günlerde yatırılması bekleniyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL SORGULANIR?

Evde bakım bakım maaş E-Devlet ve SMS olma üzere iki farklı şekilde sorgulanabiliyor. 

 

E-Devlet Üzerinden Evde Bakım Maaşı Sorgulama;

E-Devlet üzerinden evde bakım parası sorgulamak için E devlet giris.turkiye.gov.tr inteternet sitesine gidin ve TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama motoruna "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazarak aratın ve karşınıza çıkan ilgili sayfa üzerinden sorgulama yapın.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA

SMS ile Evde Bakım Aylığı Sorgulama;

SMS ile evde bakım aylığı sorgulamak için cep telefonunuzun mesajlar bölümünden BAKIYE yazıp, 4747’e SMS atabilirsiniz.

EVDE YAŞLI BAKIM AYLIĞI 2020 YILINDA NE KADAR OLDU?

Yeni yılda, memur maaş katsayısına bağlı olarak 65 yaş aylığı, engelli yardımı, engelliler için evde bakım parası başta olmak üzere tüm sosyal yardımlar zamlandı. Sosyal yardımlarda yüzde 5.49 oranında artış yapıldı.

2020 yılında evde bakım maaşlarına zam geldi. 2019 yılında 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 2020 yılında 1.460 liraya yükseltildi.

 EVDE BAKIM AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER

- Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

- Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması yani tuvalet, beslenme ihtiyacını, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek. 

- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun diğer bir hesapla Ocak 2019 itibariyle 1219 TL olarak belirlenen gelir kriterini bir örnekle açıklayacak olursak 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL'nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir.bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir.

(Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

- 30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

- Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.

- Devlet Hastanelerinden alınan ağırlı özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi

- Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.

- Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.

- Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı.

- Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı

EVDE BAKIM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Evde bakım parası başvurusunda bulunabilmek için bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı bireylerin yukarıda belirtilen şartları taşıması gerekiyor. Başvuru şartlarını taşıyan kişilerin başvuru için gerekli belgelerle birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine aile bireyleri veya vasilerinin başvuruda bulunması gerekiyor.