Rusya hava sahasını açmazsa ne olur? İşte Türkiye'nin kullanacağı silah...

Suriye'nin İdlib kentinde Rusya'nın desteğiyle ilerleyen Esed rejiminin hava saldırısında 33 Mehmetçik şehit oldu. Rusya'nın hava sahasını kapalı tuttuğu bölgede hain saldırı sonrası Türkiye sabaha kadar Esed rejimine nefes aldırmadı. İşte Türkiye'nin Suriye'de kullandığı yerli ve milli silahlar...

GİRİŞ 28.02.2020 11:53 GÜNCELLEME 28.02.2020 15:25
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Suriye'nin İdlib kentinde Esed rejiminin yaptığı hain hava saldırısı sonuçu 33 Mehmetçiğimiz şehit oldu. Hain saldırı sonrası Esed rejimine ait unsurlar sabaha kadar aralıksız vuruldu.  İdlib'deki operasyonlarda 17 günde bin 709 rejim unsuru, 55 tank, 3 helikopter, 18 zırhlı araç, 29 obüs etkisiz hale getirildi.

 

 

Hain saldırı sonrası herkesin merak ettiği sorulardan bir tanesi de "Operasyonda hava desteğini nasıl sağlanabilecek mi? TSK'nın alternatifleri neler?" oldu. Bu soruya Savunma Politikaları Analisti Turan Oğuz cevap verdi.

Milli Hava Savunma Sistemi ATILGAN KMS İdlib sınırında

İşte Rusya'nın hava sahasını kapalı tutuğu bölgede Türkiye'nin kullandığı yerli ve milli silahlar...

TRG-300-KAPLAN Füzesi geçtiğimiz günlerde Suriye sınırına sevk edildi...

 

 

FIRTINA OBÜSLERLE DAHİ HEDEFLERE ULAŞABİLİYORUZ

İdlib'in konum olarak Türkiye'ye yakın olmasının da büyük avantaj olduğunu hatırlatan Oğuz, "Örneğin 120 km menzilde 5-10 metre sapmayla hassas vuruş yapabileceğimiz Kaplan füzelerimiz var. İdlib'in dış mahalleleri sınırımıza, havadan, 24 km'den daha yakın, dolayısıyla bu bölgelere fırtına obüslerimizle dahi çok kolay ulaşabiliyoruz. Suriye hava sahasını kullanmasak bile çok çeşitli alternatiflerimiz var. Elbette bunlar kısa vadeli harekatlarda kullanabilir, bu çatışmalar uzun vadeli olacaksa mutlaka Suriye hava sahasını da kullanmamız gerekliliği doğar" diye konuştu.

Türkiye'nin acil ve gerekli durumlarda KORAL Elektronik Harp Sistemi'ni kullanarak hava savunma sahası içerisinde köreltme yapabileceğini de vurgulayan Oğuz, şu ifadelere yer verdi:

SOM seyir füzesi

"KORAL bir sihirli değnek değil ancak çok önemli kabiliyetlere sahip. Örneğin, acil durumlarda Suriye hava sahası içerisinde köreltme yapmak suretiyle bir nevi takip edilemez bir bant açarak savaş uçaklarımızı sokabiliriz. Özellikle harekat sahasının sınırımıza çok yakın olması, elimizi çok güçlendiriyor. Bir hava sahası içerisinde yüzlerce kilometre boyunca kaybolarak gidemezsiniz ancak bu vakada olduğu gibi 40-50 kilometrelik mesafede KORAL elimizi çok rahatlatır.

Bayraktar TB-2

KORAL'ın asgari 100-150 km civarında bir etki alanı olduğu tahmin ediliyor. Tabii bu alan coğrafi ve diğer bazı koşullara da bağlı. O bölgenin avantajı çok dağlık olmayan bir coğrafyaya sahip olması."

Kanatlı Güdüm Kiti

Oğuz, "KORAL radar ve haberleşmeyi karıştırabiliyor, engelleyebiliyor. Koruyacağımız alana girecek rejim helikopterlerini engelleyebilir. Helikopterler radar kullanmasa da kullandığı GPS ve telsiz sistemlerini karıştırmak güvenli seyir olanaklarını ortadan kaldırıp uçuşlarını engellemeye sebep olabiliyor" vurgusunu yaptı.

T-155 Fırtına Obüs

TÜRKİYE'NİN ELİNDE GÜÇLÜ ALTERNATİFLER VAR

Suriye hava sahasında zaman zaman tüm tarafların birbirlerine karşı elektronik harp yöntemlerini kullandığına dikkat çeken Oğuz, "Suriye hava sahasındaki elektronik karmaşa nedeniyle olaylar kontrolden çıkabilir. Dolayısıyla EH uygulanan alanlarda harekat gerçekleştirmek en son tercih edilecek yöntemlerden birisi."

Oğuz, Suriye hava sahasını kullanmama durumlarında, hedef cinsine ve harekatın sınıra uzaklığına bağlı olarak, TSK'nın kullanabileceği bazı önemli araç, ekipman ve mühimmatları da şöyle sıraladı:

BORA balistik füze

Uçaklarımız vasıtasıyla kendi sınırlarımız içinden kullanabileceğimiz bazı hava-yer mühimmatları:
SOM Seyir Füzesi
Slam ER Füzesi
Popeye Füzesi

BORA Füzesi
HGK Güdüm Kiti
KGK Güdüm Kiti
JSOW Güdüm Kiti
Kamikaze IHA:
Harpy-I (1.000 km menzilli)
Kara ateş destek vasıtaları:
Fırtına KMO
122mm SAKARYA CNRA
300mm KASIRGA CNRA

YILDIRIM Balistik Füzesi
YILDIRIM Balistik Füzesi
BORA balistik Füzesi
EH sistemleri:
•KORAL Radar ve Haberlesme Karıştırma
•Diğer radar, haberleşme, GPS karıştırma sistemleri (uçaklar ve kara araçları)

Popeye Füzesi

YORUMLAR 104
  • Rebelboy1903 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem öyle hepsini bi test edin eğer fayda sağlıyor ve hava sahasını açıp s400 leri içeri girecek kadar durduruyorsa ne ala deli gibi satarsınız ondan sonra
    Cevapla
  • adil 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim canımız yandı.. bunun bedelini ruslar misli ile ödemeli iki gemi giriş yapmış akdeniz e ikisine batıralım.
    Cevapla
  • İsmet 4 yıl önce Şikayet Et
    İşte bayrak tar ailesinin vatan aşkı RABBİM sizden razı olsun inşallah
    Cevapla
  • halil 4 yıl önce Şikayet Et
    sadece esatın sarayını yıksak kacacak yer. arar
    Cevapla
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl iş arkadaş? hem Esed yok diyoruz. Hemde Esed ile savaşıyoruz. Bu nasıl oluyor? anlayan varsa açıklasın. Akıllı davranmakta fayda var. Türk ordusunu ucu açık maceralara sürüklemeye hiç kimsenin hakkı yok. Bizim Esed'e savaş açmamız demek dolaylı yollarda Rusya'ya savaş açmamız anlamına gelir. Rusya ile çatışma YPG ve DAİŞ ile çatışmaya benzemez. Allah etmesin Rusya ile gireceğimiz muhtemel bir çatışma bize hiç olmadığı kadar şehit cenazesi saydırır. Bu ara darbe söylentileri vardı. Sakın bu gidişat darbenin yolunu açmasın?
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    E.A güzel çalışuyirsun bizim korkumuz ne rusyadan ne ölmekten bizim korkumuz kardeş dost gibi görünen içimizde ki Truva Atlarından dir
    Cevapla
  • UĞUR AVCI 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen dostmusun düşmanmısın sizin gibilere Allah hidayet eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle