Vatandaş isyanda: Yeter ki insanlar ölsün

İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada büyük korkuya sebep olan koronavirüs, maske talebini artırdı. Artan taleple birlikte fırsatçılara da gün doğdu. Özellikle E-ticaret sitelerinde aynı tip maskelerin satış fiyatları dudak uçuklatan rakamlara çıktı.

GİRİŞ 26.02.2020 11:01 GÜNCELLEME 26.02.2020 11:47
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Son olarak Ortadoğu'ya sıçrayan koronavirüs maske fiyatlarını her gün katlanarak arttırıyor. Virüs nedeniyle ortaya çıkan panik havası ve yoğun olarak gelen dış talep sonrası birkaç ay öncesine kadar uygun fiyatlara satılan maskelerin fiyatları fahiş derecede arttı. Bakkalından manavına herkesin maske sorduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri ise ürün takip sistemi dışındaki maskelerin sağlık açısından uygun olmadığını belirtiyor.

 

TEKİ 160, 10’LU PAKET 2499 TL

Koronavirüs değil ama korkusu Türkiye'yi sardı. Son olarak İran'da görülen vakalar endişeyi artırdı. Maske üretiminde ve satışlarında ciddi oranda artış var. Bu talep nedeniyle fiyatlar da yükseldi. Bir e-ticaret sitesinde iki ayrı mağaza aynı markanın aynı model maskesini satıyor. Ürünü tek tek satanda fiyat 160 TL. 10’lu pakette 2499 liraya satanda ise tek fiyat yaklaşık 250 liraya geliyor.

 

30 KURUŞLUK MASKE 3 LİRAYI GEÇTİ

Koronavirüsünden önce piyasada 30 kuruşa satılan maskelerin şu anda 3-3,5 liraya satıldığına da vurgu yapan Balçık, talep fazla arz da az olunca elinde maske olanların fiyatları yükselttiğini belirtti.

BAKKALINA KADAR HERKES MASKE SORUYOR

Maskede işin çığırından çıktığını kaydeden medikal sektörü yetkilisi Türker Karabağ ise, bakkalından manavına artık herkesin maske sorar hale geldiğini dile getirip, piyasada ciddi bir balonun oluştuğuna da dikkat çekti.

Bireysel satışlarda günlük 250 adet ürün satışının olduğunu da belirten Karabağ, bu rakamın toplam satışlarda milyon adetler ile ifade edildiğini kaydetti.

GÜNLÜK 700 BİN ADET!

NTV yayınında konuşan ve bölgelerinde tahminen 6 üretici olduğunu ve bunlardan bir kaçının belgeli olduğuna dikkat çeken Marmara Tıbbi Cihaz Üretici Derneği Başkan Yardımcısı Veysi Cengiz Balçık, bu firmaların ise günlük üretim adetlerinin 100 bin civarında olduğunu yani toplamda 600 - 700 bin adet günlük maske üretildiğini düşündüğünü belirtti.

VATANDAŞ İSYAN ETTİ: YETER Kİ İNSANLAR ÖLSÜN

Son olarak İran'da görülen koronavirüs vakalarıTürkiye’de de endişeyi artırdı. Vatandaşlar maske almak için E-ticaret sitelerine yöneldi. Vatandaşın bu endişesini fırsata çevirmek isteyen uyanıklar aynı özellikteki maskeler farklı aralıklarda fahiş fiyat istemeye başladı. Bu durum vatandaşı isyan ettirdi.

FİYAT ARTIŞLARI İÇİN DÜZENLEME YAPILMALI

Virüs nedeniyle yüksek talep gören maskelerde çok fazla fiyat artışı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Serbest piyasa ekonomisi deniyor, fakat unuttukları bir şey var. 2018 Ağustos’ta kur dalgalanmasının ardından ürünlerindeki girdi maliyetlerinde artış olmamasına rağmen fiyat artışı uygulayanlar için bir düzenleme yapıldı. Bu gibi uygulamalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da haksız ticari uygulamalar kapsamına alındı” dedi. Ağaoğlu, tüketicilerin haksız fiyat artışı gözlemlediğinde CİMER’e, Reklam Kurulu’na ve ALO 175 Hattı’na başvurması gerektiğini belirtti.

TULUM SİPARİŞLERİNE YETİŞEMİYORLAR

Tokat’ın Turhal ilçesinde, kaban, ceket, pantolon üretimi yapan bir tekstil fabrikası artan talep doğrultusunda giysi üretimini durdurup, tek kullanımlık tulum üretmeye başladı. Günlük bin kapasite ile tulum üretimine başlayan firma 1 milyona yaklaşan siparişe yetişmekte zorlanıyor. Vardiya sayısını artıran fabrikada gece gündüz durmadan koronavirüse karşı koruyucu tulum üretimi devam ediyor. Tekstil Fabrikası Yöneticisi İsa Aktaş, koronavirüsten korunma kıyafeti olarak adlandırdıkları tuluma Çin’den oldukça fazla talep olduğunu kaydetti. Bin adet başladıkları tulum üretimi siparişlerinin 1 milyona çıktığını belirten Aktaş, siparişlere yetişmek için çift vardiya çalışmaya başladıklarını söyledi.

FIRSATÇILARA CEZA YOLDA

Kovid-19 salgını nedeniyle Çin'deki maskelerin hızla tükenmesi ve bu kapsamda Türkiye'den yapılan ihracatın iç piyasaya olan etkisine yönelik soruya karşılık Pekcan, şunları söylemişti:

"Ticaret Bakanlığı olarak Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile ortak çalışıyoruz. Maskeler ürün güvenliği açısından Sağlık Bakanlığının denetim alanına giriyor. Yapılan denetimler sonucunda maskelerde fahiş fiyat uygulayanlar tespit ediliyor. Bunlar daha sonra Reklam Kuruluna gelecek. Reklam Kurulu toplandıktan sonra cezaya karar verirse tıbbi maskelerde haksız fiyat artışı yapanlara 10 bin ile 104 bin lira arasında ceza uygulanacak."

YORUMLAR 90
  • Levent 4 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan gelince gıda fiyatları artıyor oysa ki tersi olmalı şimdi de maske fiyatarı artıyor.Vicdan yok bari devlet olsun.
    Cevapla
  • Aylin 4 yıl önce Şikayet Et
    Insan virusu cok fazla bu ulkede firsatci virusluler var bunlara hemen ceza gelmesi gerekir ust yetkililere sesleniyorum mudahale edin
    Cevapla
  • Ata 4 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık sektörü çok acımasız. Devlet zaten acil durumlarda bu malzemeyi mecburen bedava dağıtacak. Karaborsacılar kimse acımadan en üsten cezalandırılsın.
    Cevapla
  • Bahadır 4 yıl önce Şikayet Et
    Medikal sektörü demelisin
    Cevapla
  • aziz yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    ticaret bakanlığı denetleyip şakır şakır ceza kessin...
    Cevapla
  • Onur babaaa 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz el koysun halkımıza hayrına dağıtsın nasıl fikir gençlerrr))
    Cevapla
  • Ilknur 4 yıl önce Şikayet Et
    Olmasi gerekenden bu zaten
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle