İş dünyasından faiz kararına ilk tepkiler! Merkez kapıyı açık bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faiz indirim döngüsünü sürdürerek son 6 toplantıda faizi 1325 baz puanlık düşüşle yüzde 10,75'e çekti. İş dünyasından ve ekonomistlerden Merkez'in faiz kararına olumlu tepkiler geldi.

İş dünyasından faiz kararına ilk tepkiler! Merkez kapıyı açık bıraktı
İş dünyasından faiz kararına ilk tepkiler! Merkez kapıyı açık bıraktı
GİRİŞ 19.02.2020 17:11 GÜNCELLEME 20.02.2020 09:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Geçen yılın temmuz, eylül, ekim ve aralık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında politika faizini toplamda 1200 baz puan indiren Merkez Bankası, yeni yılda da faiz indirimlerine devam etti. 

Merkez Bankası, yeni yılın ilk toplantısında ölçülü bir adımla 75 baz puanlık indirime gitmişti. Banka, yılın ikinci toplantısında ise politika faizini AA Finans Beklenti Anketi'de ekonomistlerin de medyan ortalaması olan 50 baz puan düşürdü. Böylece Merkez Bankası, son 6 toplantıda politika faizini 1325 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 10,75'e çekti.

OLPAK: PİYASALARIN CANLANMASI İÇİN KALDIRAÇ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirim kararına ilişkin, "Faizlerin aşağıya çekilmesi, yatırımların ve istihdamın artması ve piyasanın canlanması noktasında önemli bir kaldıraç görevi görüyor." ifadelerini kullandı. 

Olpak, TCMB'nin faiz indirimine ilişkin değerlendirmede bulundu.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 50 baz puan indirerek yüzde 10,75 seviyesinde belirlemesini olumlu karşıladıklarını belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası’nın aralıksız olarak son 6 toplantıda, toplamda 1325 baz puanlık indirime gitmesi, ülkemizin kalkınma stratejisini de destekler nitelikte. Faizlerin aşağıya çekilmesi, yatırımların ve istihdamın artması ve piyasanın canlanması noktasında önemli bir kaldıraç görevi görüyor. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın kapasitelerini geliştirmek açısından da olanak oluşturuyor. DEİK olarak, ekonomi yönetimimizin, iktisadi aktivitemizi güçlendirecek, ülkemizin ve ekonomimizin menfaati yönünde atacağı her adımı destekliyoruz. Ekonomi yönetimimizin 2019’daki kararlı duruşu ve verilen sözlerin tutulması bizim 2020 yılının olumlu geçeceği yönelik sermayemiz. Yeniden büyüme patikasına giren ülkemiz için canla başla çalışmaya devam etmemiz gerekiyor."

Olpak, bu noktada, çok önemli bir görevin de faiz indirimlerini aynı hızla yapması gereken finans sektörüne düştüğünü aktardı.

"FAİZ İNDİRİMLERİNE KAPILAR KAPANMADI"

AA Finans Analisti ve akonomist Haluk Bürümcekçi, yaptığı değerlendirmede TCMB'nin, faiz indirimini piyasa beklentilerinin üst sınırına yakın gerçekleştirirken, swap para piyasasının ise bu indirimi fiyatlamadığını söyledi.

TCMB'nin çekirdek göstergelerin ılımlı seyrine dayanarak "daha ölçülü" indirime gittiğini belirten Bürümcekçi, bankanın "Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumunu koruduğu değerlendirilmektedir" şeklindeki mesaj cümlesini tekrarlamasını, ilave faiz indirimlerine kapının kapanmadığı anlamında yorumladığını kaydetti.

Bürümcekçi, kurulun, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde, "iktisadi faaliyette toparlanmanın devam ettiği ancak yatırımların ve istihdamın zayıf kaldığı, enflasyon görünümündeki iyileşmeyi destekleyen unsurlarda azalma görüldü" vurgusu yaptığını dile getirdi.

Politika faizinin düşürülmesi ile gelecek dönemde ortalama fonlama maliyetinin haftalık repo faizi ile yakın seyredeceğini ifade eden Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Para ve repo piyasasında gecelik faiz ise ortalama olarak piyasa yapıcı oranına daha yakın olmak üzere yüzde 9,25-10,50 aralığında bankaların likidite durumuna bağlı olarak dar bir alanda dalgalanacaktır. Türkiye'nin beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faizi ise bu faiz indirimi sonrası yüzde 1,1 seviyesine inerek Meksika, Endonezya ve Rusya'nın altına gerilemiş ve emsal gelişmekte olan ülkeler ortalamasına yakınsamıştır. Bana göre, gelişen ülkelerin ortalamasının altında uygulanacak bir reel faiz, Türkiye'nin son dönemdeki düşüşe rağmen halen yüksek kalan kredi riskini de dikkate aldığımızda uygun olmayacaktır. Enflasyonun, bu yıl en azından ilk çeyrek boyunca yüzde 12-13 aralığında seyretme durumu nedeniyle faiz indirimlerine daha ölçülü adımlarla devam edileceği anlaşılmaktadır."

"YIL SONU POLİTİKA FAİZİ TAHMİNİMİZ YÜZDE 10"

Deniz Yatırırm Stratejisti Orkun Gödek de tek hane politika faizine 75 baz puan kala yakın dönem içerisinde enflasyonun ana görünümü ve beklentilerdeki seyrinin yakından takip edileceğini bildirdi.

Şu aşamada yıl sonu politika faizi tahminleri olan yüzde 10 seviyesinde herhangi bir revizyona gitmediklerini belirten Gödek, "Fakat son dönem içerisinde yakından izlenen lira performansının enflasyon beklentilerine olası etkileşimini bir süre gözlemlemeyi doğru buluyoruz. Her ne kadar alınan karar genel piyasa konsensüsü ile uyumlu olsa da globalde gözlenen 'güçlü Amerikan doları' teması altında lira çaprazlarında baskının devam ettiğini görebiliriz." diye konuştu.

Gödek, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çin kaynaklı yeni tip koronavirüs salgınının ocak ayı ortasından bu yana başta Asya ekonomileri olmak üzere global büyüme performansına ne kadar süre ve hangi ölçekte etki edeceğine dair belirsizliklerin devam ettiği ortamda, 'güçlü Amerikan doları' teması gelişmiş ve gelişmekte olan ülke varlıkları nezdinde ivmesini artırarak ilerlerken, diğer yandan da gelişmekte olan ülke para politikalarındaki 'düşük finansal koşullar' ortamı da korunuyor. Nitekim TCMB tarafından alınan 50 baz puanlık faiz indirimi kararını da kısmen bu kapsamda, kısmen de tek haneli politika faizi isteği çerçevesinde değerlendirmek mümkün."

GMC Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır ise beklentiler doğrultusunda 50 baz puanlık indirimin gerçekleştirildiğini belirterek, "Faiz indirimi, tek hane politika faizine emin adımlarla ilerlemeyi desteklerken, mart ayı toplantısı için de ölçülü faiz indirimi beklentimiz bulunmaktadır." dedi.

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: "YATIRIMCININ YOLUNU AÇAN FAİZ KARARINDAN MEMNUNUZ"

 

Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 50 baz puan düşürerek yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e çekmesine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

 

 

Geçen hafta bankaların aldığı faiz ve komisyonlarla ilgili de önemli bir düzenleme yapıldığının altını çizen Avdagiç, şunları kaydetti:

"Hem faiz kaleminde hem de komisyon kaleminde önemli bir iyileşme yaşadık. Bunun iki sonucu olacak. Birincisi iş dünyasının hareket kabiliyetini sınırlayan geçmiş yüklerinin hafiflemesini sağlayacak. İkincisi de işletmelerin bütçesinde göz ardı edilemeyecek bir yer tutan finansman maliyetleri azalacak ve artık yatırımlara kanalize olacak. Bu da daha fazla üretim, daha fazla istihdam demek. Nitekim Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın koyduğu hedef doğrultusunda İstanbul Ticaret Odası olarak bizim de Yatırım Yılı ilan ettiğimiz 2020 yılı hedeflerine ulaşmamız kolaylaşacak. Finansman iklimi artık bunu destekleyecek makul düzeylere inmiştir." 

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Merkez Bankası 2019 Temmuz'dan bugüne kadar yapılan son altı toplantıda aralıksız bir indirim süreciyle politika faizini 13,25 puan aşağıya çekti. Merkez Bankası'nın girişimcinin ve yatırımcının yolunu açan, finansmanda tek haneye doğru yaptığı bu kararlı yürüyüşünden memnunuz." ifadelerini kullandı. Avdagiç, finansman koşullarında yaşanan iyileşmelerin, iç talepten enflasyona kadar pek çok alandaki olumlu yansımasının yılın ikinci çeyreği itibarıyla daha belirgin olacağına dikkati çekti.

Şekib Avdagiç, "Mesela geçen hafta açıklanan sanayi üretim rakamlarından da gördük ki üretimde güçlü ve istikrarlı bir toparlanma var. Ticari tarafta kredi kullanımı artıyor. Bu göstergeler iş dünyamızın azmini ve çabasını net şekilde ortaya koyuyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve hükümetimizin desteğiyle, artık yatırımda vites büyütme zamanı gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

TESK'TEN FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomideki olumlu seyrin sürdüğünü belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 50 baz puan faiz indirimiyle makro verilerin daha da olumlu noktaya geleceğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, TCMB'nin faiz indirim kararını değerlendirdi.

Ekonomideki olumlu seyrin sürdüğüne dikkati çeken Palandöken, "Dünyadaki ekonomik gelişmelere paralel faiz indirimleri devam ediyor. TCMB'nin 50 baz puan faiz indirimiyle makro veriler daha da olumlu noktaya gelecek. Ocakta bütçenin 21,5 milyar lira fazla vermesiyle beraber 50 baz puanlık indirim para ve maliye politikalarının birbiriyle uyumlu bir şekilde yönetildiğini gösteriyor. Bu da tüm ekonomideki olumlu havanın daha da artmasına neden olacak." ifadelerini kullandı.

Palandöken, faiz indirimlerinin fiyatlara da yansıması gerektiğine işaret ederek, yatırım yapmak için ortamın uygun olduğunu belirtti.

Yatırım finansmanı maliyetlerinin faizlerden dolayı düşük olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu ortamı yerli ve yabacı yatırımcılar çok iyi değerlendirmeli. Hem negatif reel faizler hem de döviz kurunun seviyesi, yatırım yapmak için en uygun koşulları sunuyor. Bu şekilde artan yatırımlarla Türkiye, virüs tehdidiyle küçülen dünya ekonomisinden çok farklı bir şekilde ayrışacak. Bu dönemde özellikle yabancı yatırımcıları ülkemize çekmek için kolektif bir çalışma yapmalıyız."

ATO: FAİZ İNDİRİMİ YATIRIMCIYA YEŞİL IŞIK YAKTI

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim kararının piyasalara yansımalarının olumlu olduğunu belirterek, 'TCMB'nin art arda yaptığı faiz indirimleri yatırımcıya yeşil ışık yaktı. 2020 yılı Türkiye'de üretim ve yatırımın yılı olacak.' ifadesini kullandı.

 

Baran, yazılı açıklamasında, üretim, yatırım ve istihdam verilerindeki toparlanma eğiliminin devam ettiğini bildirdi.

TCMB'nin 2019'un ortalarında başlayan, geçen ay ve bugün devam eden faiz indirimi kararlarının piyasalara olumlu yansıdığına dikkati çeken Baran, "TCMB'nin art arda yaptığı faiz indirimleri yatırımcıya yeşil ışık yaktı. 2020 yılı Türkiye'de üretim ve yatırımın yılı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bankaların tüketicilerden aldığı ücret ve komisyonlara ilişkin düzenlemenin de finansman koşullarını iyileştirdiğini belirten Baran, şunları kaydetti:

"Finansman koşullarındaki iyileşme yatırım, üretim ve ticarete olumlu yansıyor. Verilerdeki iyileşme istihdam başta olmak üzere tüm göstergelere sirayet edecek. Türkiye önemli bir dönemeci tüccarın, sanayicinin, yatırımcının sesine kulak vererek, vaktinde alınan yerinde tedbirlerle atlatmış durumda. Bundan sonra yapısal dönüşümü tamamlayarak katma değeri yüksek üretimi hayata geçirme zamanıdır."

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 12
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar faiz sevici varmış arkadaş! Faize dair olumlu yorum yapanların paralarını nereden kazandığı belli.
    Cevapla
  • OSMANLI TORUNU 4 yıl önce Şikayet Et
    Altın alın çok yükseldi yükselecek daha
    Cevapla
  • hallo 4 yıl önce Şikayet Et
    faize devam ederseniz, Allah ve Elçisi’nin size savaş açmış olduğunu bilin - Bakara 279
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 4 yıl önce Şikayet Et
    Söyledim söylüyorum söyleyeceğim,altın alın,pişman olmayacaksınız...
    Cevapla
  • Burhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin söylemene gerek yok. Altının kazançlı olduğunu herkes biliyor.
    Cevapla
  • Gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu gidişle dolar 2 aya 6500 olur almak lazim altin da 350 bini test eder Euro ise 7 bin olur nisan itibari ile
    Cevapla
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    altı boş olan bir yorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle