Türkiye için bir ilk daha! Milli radarda sona yaklaşıldı

Türkiye'nin ilk sivil havacılık amaçlı yaklaşım radar sistemi Milli Gözetim Radarı (MGR) göreve hazırlanıyor.

Türkiye için bir ilk daha! Milli radarda sona yaklaşıldı
Türkiye için bir ilk daha! Milli radarda sona yaklaşıldı
GİRİŞ 16.02.2020 13:19 GÜNCELLEME 16.02.2020 13:50
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Gaziantep Havalimanı'nda kule ve radar binası inşaatı biten MGR, test aşamasının ardından hizmete girecek.

 

 

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, radarın TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü iş birliğinde yerli ve milli olarak geliştirildiğini bildirdi. Varank, "MGR, milli imkanlarla hayata geçirdiğimiz Türkiye'nin ilk sivil havacılık amaçlı havaalanı yaklaşım radar sistemi olacak. Milli Gözetim Radarı'mız ile sivil uçaklarımız daha güvenli iniş kalkış yapacak." ifadelerini kullandı.

MGR'nin test aşamaları tamamladıktan sonra tam fonksiyonlu olarak DHMİ'ye teslim edileceğini belirten Varank, ardından da hava trafik kontrol hizmetlerinde aktif olarak kullanılacağını kaydetti.

 

 

Bakan Varank, BİLGEM'in Türkiye'nin kendi özgün teknolojilerini geliştirmede çok önemli bir fonksiyona sahip olduğuna işaret ederek "Elbette TÜBİTAK enstitülerinin temel görevi kritik Ar-Ge çalışmaları yürütmek. Bu geliştirdiğimiz teknolojileri ticarileştirmek, seri üretimini yapmak isteyen firmalarla iş birliğine, onlara bu teknolojiyi lisanslamaya da hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

MENZİLİ 112 KİLOMETRE

MGR, tam yedekleme özelliğine sahip birincil gözetleme radarı PSR ve ikincil gözlem radarı SSR'den oluşuyor. PSR radarı, S bantta çalışarak 112 kilometre menzile ve 8,5 kilometre azimut kapsama alanına sahip bulunuyor. SSR radarı da MODE-S desteği sağlıyor. Bu sayede, uçağın tescil işareti, mevkisi, irtifası ve hızı gibi bilgiler iletilebiliyor.

Hareketli hedef takibi yapabilen algoritmaya sahip MGR, yağış konumunu ve yoğunluğunu da ölçebiliyor.

PSR sisteminin tam yedeklilik testleri ve fabrika kabul testleri tamamlandı. Sistemin saha kabul test süreci ise 24 Şubat'ta başlayacak.

 

YORUMLAR 26
  • Mustafa Ugur 4 yıl önce Şikayet Et
    Ogggg... çok sukur ya rabbim
    Cevapla
  • Mitat 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanlarda 2. Dünya Savaşı'nda tüm dünyaya kafa tutuyor sanıyorlardı çünkü gerçekleri yazan medya yoktu birsabah bir kalktılar ülke işgal olmud
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    Hitler ALmanyaasini bir baska devletle kiyaslayan her kimse, cahildir. Seytan bir Devlet kursa aynen Hitler Almanyasi gibi olurdu. Bu Devletin yikilmasi dünya icin hayirli olmustur
    Cevapla
  • Erdal 4 yıl önce Şikayet Et
    Chpkk itiraz eder neden dışarıdan almıyoruz Para bizde kalıyor
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    UMARIM BU RADARLAR VE KULLANANLAR MİLLİ GÖZLÜKLÜ OLUR..Aksi halde Muhsin YAZICIOĞLU süikastinde gördük. "9 saniye sınırı geçti diye Rus uçağını vurduk" diye sevindik ama "Muhsin YAZICIOĞLU helikopteri yanından uçak geçti mi diye sorduklarında "tüm radarlar 6.5 DAKİKA NEDENSE SUSMUŞ" buna üzülmedik ve hala süikasti çözümleyemedik..??!!
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Gene kazık. Hafter ve diğerleri sizce buna uyacak mı? Aklıma şu an mümbiç geliyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle