İkinci el otomobil fiyatları neden arttı? Açıklama geldi

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık, ikinci el araç fiyatlarının geçen yıla göre 15-20 bin lira arttığını belirterek, "Özellikle internet üzerinden arabalarını satışa sunan insanların, diğer araç ilanlarına bakarak ciddi anlamda ’satılırsa’ düşüncesiyle üzerine 10-15 bin lira gibi rakamlar eklediğini tespit ettik. Bu da piyasayı yanıltmaktadır" dedi. Maliye bireysel alım satım yapanlarla ilgili harekete geçti

GİRİŞ 16.02.2020 17:02 GÜNCELLEME 16.02.2020 17:04
Bu Habere 311 Yorum Yapılmış

İkinci el araç fiyatları, 2020 yılında artış gösterdi. Bursa Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan hareketlilikle ilgili açıklamada bulundu. Geçen yıla oranla, aynı segment araçların fiyatlarında, bu yıl 15- 20 bin liralık bir artış olduğunu söyleyen Yanık, fiyat artışının sebebinin ise internet sitelerindeki ilanlar olduğunu dile getirdi.

 

 

 

Ağır hasar kayıtlı araç alınır mı? Açıklama geldi

Aracını satan kişilerin, araç özelliklerini baz almadan, internet sitelerindeki fiyatlar üzerinden satışa çıkardığını belirten Yanık, "2020 yılında arabalar pahalı bir şekilde sezona başladı. 2020’de ikinci el fiyatların artışı sorulmakta. Buna mantıklı bir açıklama yapamıyoruz. Çünkü Türkiye’de beklenen ekonomik artış olmadı. Memurlara yapılan zamlar belli. Sıfır araba fiyatları belli.

Ama ikinci el oto fiyatları artmaya devam etti. Bizim yaptığımız araştırma ve tespitler özellikle internet üzerinden arabalarını satışa sunan insanların diğer araç ilanlarına bakarak ciddi anlamda ’satılırsa’ düşüncesiyle üzerine 10-15 bin lira gibi rakamlar eklemesi. İlan sitelerine yeni bir özellik geldi. ’Arabaların bilgilerini girin, size ortalama fiyat verelim’ denilmekte. O site, minimum ve maksimum olarak yazılan araçların fiyatlarını alıp ortalamasını vermekte. Bu da piyasayı yanıltmaktadır. Dolayısıyla fiyatların da artmasına sebep olmaktadır" dedi.

İkinci elde talebin yükselmesi fiyatların da aşırı artması kayıt dışı satış oranını neredeyse yüzde 50’lere çıkardı. 3,5 milyon aracın kayıt dışı satıldığı ikinci el pazarında bireysel olarak online kanallar üzerinden 3’den fazla araç ilanı çıkan 300 bin kişi tespit edildi.


’FİYAT ARTIŞLARI PİYASAYI GERMEYE BAŞLADI’

İkinci el araç fiyatlarının belirlenmesindeki en büyük kriterlerin, sıfır fiyatları ve aracın genel durumu olduğunu söyleyen Yanık, "Motoru, yürüyeni, değişeni, kaportası gibi özelliklerine bakarak araçların ikinci el fiyatını belirliyoruz. Dolayısıyla internet sitelerinde bu şekilde fiyat belirlenmediği için, herkes kendi kafasına göre, emsallerini örnek alarak verdiğinden dolayı bu fiyat artışı maalesef piyasayı germeye başladı. Geçtiğimiz yıl, odamıza 53 bin liraya 2016 model bir araç aldık.

 

 

Şu anda aynı araç aynı kilometrede 73 bin lira. Aradan bir yıl geçmeden 20 bin liralık bir fark ortaya çıktı. Fiyat artışının sebebi, internet sitelerindeki insanların birbirlerine bakarak yazmış oldukları fiyatlardan dolayı meydana geliyor. Piyasada mantıklı arabaların gerçek değerlerini veren yine galerici esnafı, internetten daha ucuz fiyata araba satmakta. Ama biz de buna nereye kadar dayanacağız bilmiyoruz. Günden güne sermayemiz erimekte" ifadelerini kullandı.

İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişiler için yetki belgesi alma süresi 31 Ağustos 2020'ye kadar uzatılırken,

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 311
  • Murat KORAY 3 yıl önce Şikayet Et
    İkinci El Araç Alım Satımı İnternet Sitelerinde üst limit devlet tarafından belirlenerek satılmasına müsade edilmeli sitede üst limittten yukarı ilana yasak koymalı, aksi takdirde bu durum dahada kötü bir hal alıp 2. El araçların Sıfır araç fiyatlarını geçmesine sebep olacaktır. Bu durum sunî bir piyasa oluşumuna sebep olmaktadır.
    Cevapla
  • osman kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    bence bu işin temelinde satın alanlar yatıyor.onlarda caddelere cıktığınızda hemen göze çarpmakta.genç bayan sürücüler.yeni memur oluyor 3 ay maaş alıyor bir miktarda kredi al sana 40 000 tl lik araba. ondan sonra burunları bir karış havada koca beğenmez. kafeler barlar bu tiplerle dolu. aile sorunları çok. boşanma en üstte. işte ülke çünkü temel temelden kaydı .yolun ortasında 30 km hız. kaza her an açık bir şey olsa kocaman erkek adamsın utan tavırlı zoytarılar.tabiki araba fiatı artar.gerçekleri kıvırmadan anlatalım.bana göre suçlu bu halır tanıyıp teşvik edenler.saygılarımla
    Cevapla
  • Nagihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bi arabaların fiyatlarının artmasında kadınları suçlamamıştınız zaten. SUSAM!
    Cevapla
  • abdurrahman 4 yıl önce Şikayet Et
    iyide şu anda en kötü ve en pahalı araçlar galericide , insanları etkileyen sizlersiniz 80 liralık mala yüz lira istiyorsunuz insanlarda sizi baz alarak fiyat belirliyor. sizin derdiniz 100 liraya satacağınız malı 70 liraya alamamak .
    Cevapla
  • Gültekin 4 yıl önce Şikayet Et
    sıfır araçlar 100bin tl. artmışken ikinci ellerin 10-15 artması normal..
    Cevapla
  • abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    galericilerin hiç konuşmaya hakları yok, internetten satanların çoğu zaten galericiler. vatandaş pahalı satıyorsa galericiler ucuz satsaydı, vatandaş zaten onların koyduğu fiyatlara göre belirliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle