Faizler düşünce komisyonla cezalandırmaya başladılar! Bankalara büyük tepki

Ticari kredilerini düşen faiz oranlarıyla yenilemek isteyen firmalar, özel bankaların yüzde 5'e varan erken kapama komisyonuyla karşılaşıyor. İşletmelerin cezalandırıldığını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Bankaların tutumu, 'Ben para kazanıyorum, sen faizini indirme' anlamına gelir" dedi.

Faizler düşünce komisyonla cezalandırmaya başladılar! Bankalara büyük tepki
Faizler düşünce komisyonla cezalandırmaya başladılar! Bankalara büyük tepki
GİRİŞ 10.02.2020 10:20 GÜNCELLEME 10.02.2020 10:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Ticari kredilerde bankaların işletmeler karşı tutumu iş dünyasını rahatsız ediyor. Faiz oranını güncellemek isteyen ya da borcunu erken ödemek isteyen firmalar, bankaların önlerine çıkardığı ek ücretler sebebiyle ticari manevra yapmaktan da kaçınır hale geliyor. Merkez Bankası'nın ardı ardına gerçekleştirdiği faiz indirimleri piyasalara pozitif etki ederken, işlerini büyütmek isteyen ya da atılım yapmak isteyen şirketler bankaların politikası sebebiyle beklemede kalıyor. Bir önceki yılın ocak ayına göre ticari kredi faizleri ortalama 14 puan düşerken bundan faydalanamayan işletmeler bankalara çalışıyor.

 

 

BANKADAN BANKAYA TUTUM DEĞİŞİYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de, firmaların bankalar karşısında çaresiz kaldığını söyledi. Avdagiç, piyasada ortalama ticari kredi faiz oranlarının gerilediğini belirterek, firmaların bankalardan ‘kredi borcu erken kapama’ ve ‘faiz indirimi’ talepleri olduğunu dile getirdi.Borcunu kapatmak isteyen ya da indirmeyi bekleyen firmaların bu taleplerine karşı bazı özel bankaların adeta ceza anlamına gelecek komisyon oranları uyguladığını belirten Avdagiç, bankalar arası bir uygulama birliğinin olmadığını söyledi.

 

 

SINIR GETİRİLSİN

Şekib Avdagiç, bankalardan geçen dönemde yüksek faiz oranlarıyla kredi kullanan ve ticari kredilerini düşen faiz oranlarıyla yenilemek isteyen firmaların yüzde 5'e varan erken kapama komisyonu engeliyle karşılaştığını aktardı. Bunu anlayışla karşılamanın mümkün olmadığını belirten Avdagiç sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankaların bu tutumu, ‘Ben para kazanıyorum, sen faizini indirme’ demenin başka yoludur. Üstelik bu oranlar bankadan bankaya değişiyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Ticari kredilerini tamamen kapatmak isteyen veya kredisini düşen faiz oranlarıyla yenilemek isteyen firmalardan alınan komisyona belirli bir sınır çizilmesi gerek. Bankalar arası birliğin sağlanması makul bir tutum olur.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 22
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada iki kişiye kimse güvenmez Avukat ve bankalara bunlar hep yalan söyle ve hep milletin sırtından geçinir. Bu kadar basit.
    Cevapla
  • Abdurrhaman 4 yıl önce Şikayet Et
    devlet bankalarinda hesap acin, digerleri mafya gibi
    Cevapla
  • Istanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bende Almanyada 4 Sene Evvel Kredi cektim 5,99% dan simdi Kredi 1,17% bende Ödemek istiyorum Olmuyor ceza öde cik diyorlar sadece Türkiyede degil her yerde o Zaman ucuz aliyorsun diyelim 1,17%den Faizler yükseldiginde sen 1,17 den 5 sene ödüyorsun Banka yükseltemiyor anlasma anlasma ama Faizler Düsünce ahh Düstü düsürsünler diye yaygara kopariyoruz.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi bir müslüman aç kalacak olsa bile banka ile çalışmamalı faize bulaşmamalı. Biz ise hayatlarımızı bankalara bağlamışız köle gibi çalış daha kötüsü sonra git o parayı bankaya göm. Sistemin devam etmesi için hepimiz bu değirmene su taşıyoruz. Bakara suresi 279. ayete göre faize bulaşanlar Allah ve resulüne savaş açmışlardır. Allaha ve peygamberine savaş açacağız sonra ben namaz kılıyorum, oruç tutuyorum ben iyi bir müslümanım diyeceğiz. Kendimizi kandırmayalım bu kafayla gideceğimiz yer belli.
    Cevapla
  • Safya HARMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir zarar ve yanlışa dur demek öyle her babayiğidin harcı değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle