BDDK ve Merkez Bankası'ndan son dakika kararı! Ücretler düşürüldü

BDDK, banka müşterilerinden alınan ücret ve komisyonları düşürdü. Merkez Bankası, aynı kararı bankaların ticari müşterilerinden alabileceği ücret ve komisyonlar için aldı. EFT ücretlerine hem ticari hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi. İşte yeni ücretlendirmeler...

BDDK ve Merkez Bankası'ndan son dakika kararı! Ücretler düşürüldü
BDDK ve Merkez Bankası'ndan son dakika kararı! Ücretler düşürüldü
GİRİŞ 10.02.2020 01:39 GÜNCELLEME 10.02.2020 02:08
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

BDDK ve Merkez Bankası banka müşterilerinden alınan ücret ve komisyonlarda ücretleri düşürdü.

YENİDEN DÜZENLENDİ

İşlem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu finansal tüketicilerden, Merkez Bankası da ticari müşterilerden bankaların alabileceği ücret ve komisyonları yeniden düzenledi.

EFT ücretleri ne kadar?

Yapılan düzenlemeye göre, 6 ile 67 TL arasında olan bin TL altındaki EFT ücreti 1 ila 5 TL arasına çekildi. Bin TL ile 50 bin TL arasındaki tutarda EFT ücreti ise 2 TL ile 10 TL arasında olacak.

ÜST SINIR GETİRİLDİ

EFT ücretlerine hem ticari hem de finansal tüketiciler için üst sınır getirildi.

EFT ücreti işlem tutarının bin TL’nin altında olması halinde mobil bankacılık uygulamaları ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılan işlemler ile düzenli ödemelerde 1 TL, ATM’den yapılan işlemlerde 2 TL, şube ve diğer kanallar ile yapılan işlemlerde ise 5 TL olarak belirlendi.

EFT ücretleri

Ticari kredilerde halen yüzde 2-6 aralığında belirlenen erken ödeme komisyonu yeni tebliğ ile kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1’e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2’ye düşürüldü.

Ticari kredi kartlarında yüzde 3-4 seviyelerinde olan nakit avans komisyonu yüzde 1 ile sınırlandırıldı. Bu oran finansal tüketiciler için de en fazla yüzde 1 olarak belirlendi.

Havale ücretleri de her iki müşteri grubu için EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.

Ticari kredi kartlarında üyelik ücretine herhangi bir sınır getirilmedi.

KART YENİLEME ÜCRETİ DE KALDIRILDI

Finansal tüketicilerde ise kayıp, çalıntı ve benzeri nedenlerle yılda iki adede kadar kart yenileme ücreti kaldırıldı. Bir yılda ikiden fazla kart yenileme durumunda ise sadece kart maliyeti alınacak.

Kiralık kasa depozito bedeli finansal tüketiciler için kiralanan kasanın en fazla bir yıllık kira bedeli olarak belirlendi. Ticari müşteriler için ise herhangi bir sınır getirilmedi.

YORUMLAR 19
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Birde gunluk para cekme limiti degisse, gunluk 1500 tl kac yildir bu limit. Artik 2500 tl olsun yada hic limit olmasin. Banka parayi hesabinda tutarak kar ediyor, musteri surekli atm kuyruklarinda vakit kaybediyor.
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş, geçen maaş çekeceğim 1500 üzerini vermiyor bankamatik, üzeri için 20 tl para istiyor. borçlarımı yarım yamalak dağıtmak zorunda kaldım. sırf onun yüzüne ertesi gün bankamatik sırası bekledim.
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    kredi kartı aidatına sınır koyun kamu bankalarında norman ama diğerleri uçuk rakamlar istiyor normal kredi kartı aidatı geçen yıl 120 tl istendi bu nedir 20-25 tl olmalı en fazla kimsede şikayetci olmaz buna bir sınır getirin
    Cevapla
  • Hahaha 4 yıl önce Şikayet Et
    Harika haber çok sevindim
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Tebrik ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle