Türk savunma devi Kale Havacılık'tan kritik F-35 açıklaması! Öyle bir planımız yok

ABD’nin F-35’ler ile ilgili aldığı yaptırım kararı sonrası F-35 Müşterek Taarruz Uçağı için üretim yapan Türk firmalarının Bulgaristan’a taşınacağı iddiasıyla ilgili F-35’lerin en kritik parçalarını üreten Türk savunma devinden son dakika açıklaması geldi. Kale Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, F-35 için Bulgaristan planımız yok dedi.

GİRİŞ 16.01.2020 14:55 GÜNCELLEME 16.01.2020 17:15
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Haber7/  Fuat Öner

Türk şirketler F-35 savaş uçakları için toplamda 937 kritik parçayı üretiyor. Bunun içinde iniş takımları ve önemli motor parçaları bulunuyor. Öte yandan 400’den fazla F-35 kaleminde ise Türkiye tek tedarikçi ve sekiz büyük Türk şirketi ana yüklenici konumunda. Hal böyleyken Türk şirketlerinin sistemden çıkarılması ABD için hiç kolay değil. Yaptırım kararı çıktı ancak şuanda Türk şirketler üretime devam ediyor. Üretimin Mart sonuna kadar devam etmesi hatta yıl sonunu bulması bekleniyor.

 

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasıyla beraber Türkiye’ye F-35’ler üzerinden yaptırım uygulayan ABD’nin tutumuna karşı uçak için üretim yapan Türk firmalarının fabrikalar Bulgaristan’a taşıyıp üretimi orada yapacağı iddia edilmişti.  

 

 

Türkiye’de F-35’ler için en kritik parçaları ise KALE Holding üretiyor. 2005 yılından bu yana gövde, kanat ve kokpit gibi 500 parçanın yanı sıra iniş takımları ve motor donanımlarını üreten  Kale Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman OKYAY, Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen "Girişimci Buluşmaları" programında Haber7.com’a açıklamalarda bulunarak kendi şirketlerinin Bulgaristan'a üretim gibi böyle bir planı olmadığını açıkladı.

“BULGARSİTAN’A GİTMİYORUZ, ÜRETİM DEVAM EDİYOR”

Okyay, “Şunu söyleyebilirim ki bizim şirket olarak böyle bir planımız yok. F-35’e iş yapamazsınız, partner ülkelerden birinde olmalısınız. Şu an Mart sonuna kadar devam ediyor. Bu konu bizi çok aşan bir konu. Biz burada tamamen edilgen durumdayız. Bu sonuçta iki ülkenin ilişkilerini ilgilendiren bir konu. Burada yapılacak müzakerelerden çıkacak sonuca göre biz de devam edeceğiz ya da edemeyeceğiz. Bu da sektörün risklerinden bir tanesidir.” dedi.
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay

Üretimi tamamlanan ve son testleri gerçekleştirilen ilk yerli ve milli Turbo jet motorunu hakkında da açıklamalarda bulunan Okyay, turbo motorların dünyanın en zor mühendislik çalışmalarından biri olduğunu vurgulayarak  “Bu süreçte O kadar çok var ki… Moralinizin çok bozulduğu anlar oluyor. Biz bu işin altından kalkamayacağız galiba dediğiniz çok anı oldu. Bir tane değil 8-10 defa olmuştur. Dört dörtlük çalışan motorunuz bir sonraki testte patlayabiliyor. Damdan düşe düşe öğrendiğiniz bir sektör bu. Bu işin hiç öyle kolay yolu yok. Bu işin bilgisiniz kimse size getirip altın tepside vermiyor. 

Malzemesi, tasarımı ayrı bir konu… Yüksek sıcaklıklarla uğraşırsınız o ayrı bir konu.. Çok zor bir alan ama ülkenize bir iş yapabilmenin hazzı başka hiçbir şeyde yoktur. Bizi en çok motive eden bu olmuştur. Sonuçta hepimiz gideceğiz, hiçbirimize kalmayacak. Ölüm döşeğinde şöyle bir geriye dönüp baktığınızda bir şeyler bırakabildim mi, bir şeyler katabildim mi? Bütün mesele bu bizim açımızdan. Ülkemizi bir alanda dışa bağımlılıktan kurtarabiliyorsak ne mutlu bize diye baktığımız bir konu." açıklamasında bulundu.

KALE Holding tarafından üretilen ilk yerli ve milli Turbojet motoru- Üretilen ilk turbojet motor yine yerli üretim olan SOM seyir füzesinde kullanıldı ve ilk testleri başarıyla tamamlandı

SAVUNMA SANAYİNDE YAPAY ZEKA DÖNEMİ

"Kabaca söylemek gerekirse ben bu konuda o kadar paranoyak değilim. Yapay zekâ her alanda olduğu gibi savunma alanına da girecektir. Bundan kaçış yok fakat kontrolde insanın olduğu sistemler olacaktır her zaman. O yüzden o kadar da kötümser bakmıyorum. İpin ucunun kaçabileceğine çok ihtimal vermiyorum ama kaçışın olduğunu da düşünmüyorum. Kendi kendine karar verebilen sistemler mutlaka devreye girecektir ve işin enteresanı insandan daha iyi karar verebilen sistemler çıkabilir. O işin ucu açık çünkü sizden çok daha fazla datayı aynı anda işleyebilecek  sistemler…"

Yerli Turbojet motorun testinden bir görüntü

"Hepimiz birtakım verilere göre karar veriyoruz. Ne kadar çok veri işleyebilirseniz o kadar doğru karar veriyorsunuz. Ama sonuçta kontrolde hep insan olacaktır diye tahmin ediyorum."
Türkiye F-35 savaş uçağının hangi parçalarını üretiyor?

Hangi Türk şirketi F-35 için ne üretiyor?

Kale Havacılık: Uçakların gövde, kanat ve kokpiti için 2005’ten bu yana 500 farklı parça üretiyor. Üç F-35 tipinin iniş takımlarını için de tek tedarikçi. Ayrıca F135’lerin motor donanımlarının üretimini yapıyor.

TUSAŞ-TAI: F-35A Orta Gövde üretiminde ABD dışındaki tek tedarikçi.

AYESAŞ: F-35 uçağının füze uzaktan kumanda arabirimi ve panoramik kabin ekranının elektronik kartlarının tek tedarikçisi.

ASELSAN: F-35 uçaklarının elektro optik hedef sisteminin önemli parçalarını geliştiriyor.

ROKETSAN-TÜBİTAK: Uçakta dahili olarak kullanılacak hassas güdümlü Stand-off füzesinin geliştirme, entegrasyon ve üretimini yürütüyor.

MİKES AŞ: British Aerospace Engineering ve Northrop Grumman için F-35’in elektronik bileşen ve parçalarını üretiyor.

Alp Havacılık: Uçak gövdesi yapısal parçaları ve asambleleri, iniş takımı bileşenleri ve motor için titanyum entegre kanat rotorları üretiyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 27
  • Cenan 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyeye f 35 verilmiyorsa turkiyede parca üretimini direk durdursun
    Cevapla
  • Al veya çal 4 yıl önce Şikayet Et
    İlim bizim kayıp malımız git AL! Çin kritik elemanlara rüşvetler veriyor milyar dolara şirket almak yerine hackerlarla, önceden işe soktuğu casuslarla vs. Ben enayiyim milyar doları veririm komple şirketi alırım çalamam dersen . En yüksek hızda giden uçak veya sıvı yakıtlı roket üreten ufak şirketi satın alıp bilgi patent ve personeli buraya getirtmek mümkün değil mi? O olmazsa dünyadaki en ısı sürtünme vs karşı dayanıklı alaşımlar konusunda uzman ve sanayi sırrı veya patent sahibi şirket olmuyorsa çalışanlarını ayartıp yüksek maaş veya tek seferlik ödeme de olur sonuçta holdingsen bunlara paran ve imkanın olmalı. istihbaratçılar organize edebilir başka herkes öyle yapıyor.
    Cevapla
  • Zafer 4 yıl önce Şikayet Et
    Ürettiğimiz 937 parça ürünü vermeyelim uçak üretiminin ortağı olduğumuzu ve ortaklıktan paramızi verdiğimizi anlamalarını sağlayalım
    Cevapla
  • Sabit Sümer 4 yıl önce Şikayet Et
    Geriye bir şey kalmamış motorunda yap biz yapıp biz kazanalım
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence abd ye karsi bu f35 lerin parca üretimi ni durdurma je üretilenleri de teslim edilmesin diye her il de sokaga cikip hükümete degilse dik dur diye haykirilmali hatta inna kampanlari yapilsin yeterki o parcalar abd ye gitmesin verilmwsin bizi ortskliktan atmak nedir parasini verdimiz ucsklari vermemek nedir abd ye hatirlatma zamani
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi de tazminat tek taraflı olmaz ki onlarda zamanında teslimat yapmadığından günlük tazminat ödemesi gerekir... Hergün için anlaşma tazminatları böyle olur genelde
    Cevapla
  • Sabit Sümer 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu öyle kolay degil korkunç tazminatlar vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle