Asgari ücretli en fazla ne kadar kredi alabilir? Konut ve taşıt kredisi..

2020 yılı için asgari ücrete yüzde 15 zam yapılarak 2.324 liraya yükseldi. Asgari ücrete yapılan zammın ardından bankalar da asgari ücretli müşterilerine ne kadar kredi verebileceğini açıkladı. Peki asgari ücretle çalışanlar en fazla ne kadar kredi kullanabilir?

Asgari ücretli en fazla ne kadar kredi alabilir? Konut ve taşıt kredisi..
Asgari ücretli en fazla ne kadar kredi alabilir? Konut ve taşıt kredisi..
GİRİŞ 21.01.2020 15:36 GÜNCELLEME 21.01.2020 15:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın işçi sendikaları ve işveren temsilcileri ile yaptıkları 2020 yılı asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının ardından asgari ücret yeni yılda 2 bin 20 liradan 2 bin 324 liraya yükselmişti. Bu gelişmenin üzerine bankalar da asgari ücretli müşterilerinin kullanabilecekleri en yüksek kredi tutarını belirledi. İşte asgari ücretle çalışanlar en fazla kaç liralık konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi çekebilir, maaşa göre kredi hesaplama nasıl yapılır, yüksek konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi çekmek için neler yapılabilir?

 

2020'de Asgari Ücretle Çalışan Ne Kadar Konut Kredisi Alabilir?

Bankaların asgari ücretle çalışan müşterilerine verebilecekleri en fazla konut kredisi tutarı, müşterilerin kullanacağı kredide tercih edecekleri vade seçeneklerine göre belirlenmektedir.

Yani 60 ay vade seçeneği ile bankadan konut kredisi kullanmak isteyen bir asgari ücretli, maksimum 60 x 1.162 TL olacak şekilde toplamda 69 bin 720 TL konut kredisine başvuruda bulunabilme imkanına sahiptir. Bankaların konut kredisi kampanyalarında sundukları yüksek vade seçeneklerinden yararlanmak isteyen asgari ücretli vatandaşlar, 120 ay vadeli konut kredisi paketlerini tercih ettiklerinde ise kamu ve özel bankalardan maksimum 139 bin 440 TL konut kredisi kullanabilme imkanına sahip olabilmektedir. Öte yandan bazı bankalar asgari ücretli müşterilerine 180 aya varan vade seçenekleri ile konut kredisi çekme fırsatı sunmaktadır.

 

Bu durumda bankadan 180 ay vadeli konut kredisi kullanmayı düşünen müşteriler ise vade uzadığı için toplamda en fazla 209 bin 160 liraya kadar konut kredisi çekebilme fırsatı bulabilmektedir. Diğer kredi ürünlerinden farklı olarak konut kredisi paketinde aynı hanede yaşayan kişilerin toplam aylık gelirleri baz alındığı için eşleri ikisinin de çalışması ya da aynı evde ikamet eden baba, çocuk gibi kişilerin mevcut olması halinde onların da belgelenebilen gelirleri kredi limitine dahil edilebilmektedir.

Kredi Limiti Nasıl Hesaplanır?

Bankalar kişilere kredi verirken, mevzuatları gereği müşterilerinin aylık gelirinin %70'inden daha fazla ödeme alamamaktadır. Bu mevzuat gereği için bankalar müşterilerinden aylık gelirlerinin %50'si kadarını ödeme almayı tercih ediyorlar. Müşteri eğer mal teminatı göstererek kredisini ve ödemesini arttırmak isterse banka yetkilileri yardımcı olmaktadır. Hesaplama konusunda sosyal platformlar haricinde vadeye göre faiz oranlarına bakılıp aylık gelirin %50si ile birlikte hesaplanabilir.

Asgari Ücretliye Taşıt Kredisi

Taşıt kredisi alacak banka müşterilerinin bilmesi ve uyması gereken şartlar vardır. Araç 50 bin TL altında ise taşıt bedelinin %70 kadarını kredi olarak banka müşterilerine sunabilir.

Şayet araç 50 bin TL üzerinde ise taşıt bedelinin %50'sine kadar kredi kullanabilmek mümkündür.

2000 TL gelir için taşıt kredileri;

- 2 bin TL'ye 12 ay vadeli

- 12 bin TL taşıt kredisi 2 bin TL'ye 24 ay vadeli 24 bin TL taşıt kredisi

- 2 bin TL'ye 36 ay vadeli 36 bin TL taşıt kredisi

- 2 bin TL'ye 48 ay vadeli 48 bin TL taşıt kredisi

YORUMLAR 1
  • dr. 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretlinin maaşı ,işçinin tahsiline,kıdemine,unvanına ve medeni durumuna göre niçin hesaplanmıyor.Bir işçi 25-30-35 yıl Asgari ücretten prim yatırmaya mecbur ediliyor.
    Cevapla