Türkiye milyar dolarlık batarya programına davet edildi

Washington merkezli İklim Yatırım Fonları (CIF) Başkanı Mafalda Duarte, iklim değişikliğiyle mücadele için Türkiye gibi enerji dönüşümünü başlatmış ülkelerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirterek, 'Büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşacak Küresel Enerji Depolama Programı'mızda Türkiye'nin de yer almasını istiyoruz.' dedi.

Türkiye milyar dolarlık batarya programına davet edildi
Türkiye milyar dolarlık batarya programına davet edildi
GİRİŞ 16.01.2020 09:32 GÜNCELLEME 16.01.2020 09:32
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Duarte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldiğini ve iklim değişikliğini önlemek için daha iddialı hedeflere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

 

 

Bu konuda umutsuz olunmaması gerektiğinin altını çizen Duarte, özellikle enerji dönüşümünü başlatmış ülkelere daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesi kurmaları ve karbon salımlarını düşürmeleri için destek verilmesinin önemine vurgu yaptı.

Duarte, bu kapsamda Türkiye'nin, enerji dönüşümü açısından çok iyi bir örnek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

 

 

"Şimdiye kadar 450 milyon doları CIF ve 4,3 milyar doları farklı kaynaklardan olmak üzere Türkiye'de yenilenebilir enerji ve verimlilik projelerine önemli miktarda yatırım yapılmasını sağladık. Bu kapasiteyle 30 milyon ton karbon salımı engellendi ve 16 gigavatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Bu enerji dönüşümünün devam etmesi gerekiyor ve Türkiye'deki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Diğer yandan, başlangıç bütçesi 250 milyon dolar olan bir depolama programı başlatıyoruz. Bu programımız kısa sürede genişleyecek. Büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşacak Küresel Enerji Depolama Programı'mızda Türkiye'nin de yer almasını istiyoruz. Türkiye'de bu programla ilgilenebilecek taraflara ulaşıyoruz ve onları programa katılmaları için davet ediyoruz. Dünyadaki en büyük depolama yatırım programı olma özelliğini taşıyan girişimimizle, katılımcı ülkelerde 2025 itibarıyla 17,5 gigavatsaat ilave enerji depolama kapasitesine ulaşmayı ve 6,5 milyon insana daha enerji erişimi sağlamayı amaçlıyoruz."

Depolamanın yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme daha fazla entegre olması için kritik önemde olduğunu kaydeden Duarte, küçük ölçekli dağıtık enerji sistemlerinin yaygınlaşması için de batarya sistemlerine ihtiyaç olduğunu aktardı.

Sıfır atık programının sonuçları bu yıl

Duarte, diğer yandan, Türkiye'de uluslararası kurumlarla 2015'te başlattıkları ve 220 milyon dolar büyüklüğündeki "Sıfıra Yakın Atık Programı" kapsamının sonuçlarını bu yıl alacaklarını ifade etti.

Bu programa CIF olarak 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını dile getiren Duarte, şunları kaydetti:

"Fakat iklim değişikliğiyle tam anlamıyla mücadele edebilmek için sadece kamu kaynakları yeterli değil. Özel sermayenin de devreye girmesi gerekiyor. Kamu kaynakları itici güç olabilir ama özel sermayenin de gelişmekte olan ülkelerdeki enerji dönüşümünü harekete geçirebileceğini düşünüyorum. Umuyorum ki bu yıl Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda bu konuda bir gelişme sağlayabiliriz. Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe gireceği 2020'de ülkelerin de daha iddialı ulusal katkı beyanlarıyla iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamalarını ümit ediyorum."

CIF, 8,3 milyar dolar büyüklüğüyle dünyada iklim finansmanına odaklanan en büyük kurum olarak 72 ülkede faaliyet gösteriyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    coni ile ortaklıkmı ? tövbe.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Programa davet ederler parayı alırlar f35 sonra hadi yallah Amerika'nın işi bu
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    bu işe sn kasetçioğlu yorum yapar nasılsa. ama size söyliyeyim 72 saat havada kalan IHA ve SIHA lardan ve TOGG dan sonra Türkiyenin batarya hususunda kendilerine fark attığını anladıkları için bu davet... teknoloji hırsızlığı yapacaklar yani.. Zira TR nin yeni hedefi pilotsuz ve elektrikli helikopterler. bundan da korkuyorlar
    Cevapla
  • M.T 4 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır atık projesi çok iyi bir proje. Daha geniş kitlelerin benimsemesi için sanatçılardan destek istenmeli. Sıfır atık projesinin kaçınılmaz olduğunu millete anlatılmalı. Ürkütmeden, bıktırmadan ivmelenen bir disiplinle uygulamalara yansıtılmalı. "Japonya,Kore böyle kalkındı" gibisinden özendirici bilinç geliştirilmeli.
    Cevapla
  • hüseyin cesur 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve güven ! İkisi bir araya gelemez. Proje biter sonra biz sizi çıkarttık derler. Hatta bunu unutturmak için kılıçtar lı FETÖ bulurlar darbe yaparak başa bir Meral Sisi geçirirler. Sonrada yandı bitti kül oldu der geçerler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle