Bakan Turhan açıkladı! İmamoğlu durdurdu, Erdoğan duyunca talimatı verdi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in moderatörlüğünde ekrana gelen Başkent Kulisi'nde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Turhan, Haziran ayında İstanbul'da açılacak şehir hastanesine yapılan yapılan Metro ve Kaarayolu inşaatı ihalelerini İmamoğlu'nun iptal ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu duyunca hemen talimat verdiğini açıkladı.

GİRİŞ 12.01.2020 11:51 GÜNCELLEME 12.01.2020 14:59
Bu Habere 146 Yorum Yapılmış

Bakan Turhan'ın açıklamalardan önemli başlıklar;

Kanal İstanbul projesinin yapım amaçlarından biri İstanbul boğazında riskleri bertaraf etmektir. Cumhurbaşkanımız projeyi 2011 yılının Nisan ayında kamuoyu ile paylaştı. Cumhurbaşkanımız vaat ettiği bütün projeleri hayata geçirdi. 

 

 

KANAL İSTANBUL'UN MALİYETİ NE OLACAK?

Bu projenin yatırım planına alınması için, bu projenin maliyetlerini ne olacağını belirledik. Buraya harcayacağımız paranın kat ve kat fazlasını getirecek. Projenin 15 milyar dolar maliyeti var. Burası uzun vadeli bir projedir. Bu projeler diğer birçok alana etki eder. Kanal İstanbul ülkemizin lojistik bir üs olmasını sağlayacak bir projedir. Projenin 4 yılda maliyetini, 20 yılda ise 60 milyar dolar geri kazandırmasını bekliyoruz. 

İstanbul Boğaz'ından geçiş için bekleyen gemiler

 

 

BEKLEME SÜRESİ 35 SAATİ BULUYOR

Şuanda İstanbul Boğaz'ında ortalama bekleme süresi 15 saat. Bizim bu trafiği yönetirken öncelik sırası verdiğimiz ve beklettiğimiz gemiler var. Bu süre tehlikeli madde taşıyan gemilerde ortalama 35 saati buluyor. Boğaz'daki hava durumundan dolayı bazen boğazı kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu süre yıllık 550 saati bulabiliyor. Boğaz'da spor aktiviteleri yapıyoruz böyle zamanlarda boğazı trafiğe kapatıyoruz. Kanal İstanbul'u bir alternatif olarak yapıyoruz. 9 yıl boyunca projenin her türlü yönünü en ince detayına kadar inceledik araştırdık.

GEMİ VE YÜK MİKTARI HIZLA ARTACAK

Deniz yolunu kullanacak olan araçlar için önemli fırsatlar sağlayacak. Deniz araçlarının boyutu giderek büyüyor. Bunun amacı maliyetleri en aza indirmek. Yaptırdığımız bir araştırmaya göre 2050'de 78 bin gemi gemi talebi var. Eğer kanalı yapmazsak bu gemiler başka yere gider. Bulunduğumuz coğrafyanın avantajını ülkemiz menfaati için kullanmalıyız.


RANT TARTIŞMALARI

Bu konu çok fazla manipüle ediliyor. Bu araziler kimin bu ülke insanının arazisi. Bu ülke insanının zenginleşmesi rant olarak görülüyorsa biz bunu kabul etmiyoruz. Burada arazilerin yüzde 44'ü kamuya ait. Kanal İstanbul'da öncelikle devletimiz faydalanacaktır. Kanal İstanbul çevresini de geliştirecek. Kanal İstanbul projesinden binlerce düşük gelirli insanımız faydalanacak. İstanbul'da çok yoğun yapılaşmanın olduğu bölgeler var. Bu bölge bir alternatif olacak. Kanal İstanbul çevresindeki yapılaşmada avantajlı kredi imkânları sağlanacak.
 

Kanal İstanbul güzergahında bulunan ve dönüştürülecek deprem riski taşıyan yapılar

İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

İmamoğlu'nun derdi İstanbul değil. Sadece devlete değil İBB'ye de ciddi gelirler sağlayacak bir projeye ihanet projesi demesi farklı niyetleri olduğunu gösteriyor. Günden güne değişen söylemleri de başkalarının verdiği fikirlerle konuşan bir belediye başkanı olduğunu gösteriyor.

İstanbul Başakşehir'de inşa edilen şehir hastanesi

İMAMOĞLU İPTAL ETTİ, ERDOĞAN TALİMAT VERDİ

İstanbul için çok önemli olan tüm ülkemizde hükümetimizin yaptığı şehir hastaneleri var. Dünyanın gıpta ile baktığı sağlık hizmeti veren projemiz var. Sağlık bakanımız bundan bir ay önce bana dedi ki ‘Haziran ayında Başakşehir’de yaptığımız hastaneyi açacağız. Ama bu hastaneye ulaşacak olan metro ve karayolu altyapısı durduruldu.’

Dünyanın en son teknolojisiyle, donanımıyla konforuyla İstanbullulara hizmet verecek olan ve haziranda açılması planlanan bu hastanenin, ulaşım yolu ihalesi daha önceki yönetim tarafından yapılmış ve son aşamaya gelmiş olan metro istasyonunu özellikle durduruyor. Bu metro istasyonu hastanenin içerisinde.

İstanbullular tüm semtlerden gelip bu hastaneye ulaşımı sağlayan metro sistemini özellikle durdurdu ki hastane açılmasın diye. Böyle bir belediye başkanı yönetimi olabilir mi?

‘Bunu hükümet yaptı, rant sağlar’ diye bu projeyi durduruyor. Buradan tüm İstanbullulara tüm ülkenin insanına ben bunu şikayet ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu duyunca ‘Biz İstanbulluları bu tür yöneticilere mi bırakacağız’ dedi. Gereği neyse devlet olarak hükümet olarak biz yapacağız.

KANAL İSTANBUL İHALE SÜRECİ

2020'de çalışmalara başlayacağız. Bu bölgede mevcut altyapılar var. Kanal İnşaatından dolayı trafiğin etkilenmemesi için ilk çalışmaları yapacağız. 7 adet karayolu geçişi inşa edilecek. Demiryolunu kanalın altından tünelle geçireceğiz. Çin'den başlayıp Londra'ya gidecek demiryolumuz var. Bu hat kanalın üstünden geçecek. BOTAŞ doğalgaz hatları kanalın altından geçecek. Bu planların hepsi hazır. Bunlar bittikten sonra kanalın inşaatına gireceğiz. Kanal İstanbul yapımına karar verildiğinde ilgili bakanlıklarımız ve İBB bir protokol yaptık. Kanal'ın inşaatını ile ilgili tarafların sorumluluklarını belirledik. Burada herkes üzerine düşeni yapacak.

ÖNCE ALTYAPI VE YOLLAR SONRA KANAL KAZASI

15 milyar doların 5 milyar doları bu yolların yeniden inşasına harcanacak. Kanal İstanbul yap-işlet-devret yöntemi ile yapmayı planlıyoruz. Çin, Hollanda, Belçika, Kore ve Rusya'dan firmalar Kanal İstanbul ile ilgileniyor. Bu firmalar ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Ancak yap-işlet-devret olmazsa Kanal İstanbul'u kendi bütçemizle yapacağız.

GEMİ GEÇİŞLERİNDEN 1 MİLYAR DOLAR

Gemi geçişlerinden 1 milyar dolar, diğer deniz ve turistik amaçlı yapılardan 350 milyon dolar gelir bekliyoruz. Bu kanaldan çıkacak toprak ile Karadeniz’de alanlar inşa edeceğiz. Burası rüzgâr enerjisine uygun alanlar. Buradan da enerji amaçlı gelirler elde etmeyi planlıyoruz. 

İstanbul havalimanını yaptık burada devletin cebinden 1 kuruş çıkmadı. Şuanda 1 milyar Euro’nun üzerinde devlete para veriyor. 25 yıl sonrada bu tesisin anahtarını bana verecek ve gidecek. Buraya 4 milyar Euro yatırım yaptı 5.5 milyar Euro daha yatırım yapacak ve gidecek. 25 boyunca kira ödemeye devam edecek. Yap-işlet-devret ile yaptığımız otoyollar 10 yıl sonra devlete kapacak. 

 

YORUMLAR 146
  • ANADOLU 4 yıl önce Şikayet Et
    Akparti teşkilatı ,Milletvekilleri düzgün çalışmadı.(ev ev kapı kapı dolaşacaklardı.Ben seçim döneminde kimseyi görmedim.) İstanbulu Bu adama kaptırdık.(1 hafta kendimi toplayamadım.) Reis te bunlarla uğraşmak zorunda kaldı. Allah yar ve yardımcısı olsun.Cumhurbaşkanımızın.
    Cevapla
  • Ali Uzalp 4 yıl önce Şikayet Et
    bu proje ekrem çok baş ağrıtacağa benziyor
    Cevapla
  • Öteki 4 yıl önce Şikayet Et
    terleyen adam . son tv proramında kanal istanbul depremi tetikler buyuruyor. Pr Celal şengör telefonla programa katıldıktan sonra .... aynı programda 3 dk sonra BEN DEPREMİ TETİKLER DEMEDİM diye YALAN söylüyor. erkem yani erkem İLTİHAPLANMASI böyle bir şey olsa gerek. iltihaplanma beyine ulaşmış
    Cevapla
  • öztürk 4 yıl önce Şikayet Et
    metro hastahane istasyonuna, bu hat E.İ. tarafından engellenmiş fakat sizlere değer veren RTE tarafından yapımı tamamlatılmıştır, ibaresi yazılsın..
    Cevapla
  • seret 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul seçimini yapmıştır. Reis eğer onu tamamlarsa rahatımız yerinde deyip ihanete devam edecekler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle