Yargıtay'dan milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren karar

İşçilerle işverenler arasında sürekli tartışma konusu olan fazla mesaiyle alakalı Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz günlerde emsal nitelikte bir karara imza attı.

Yargıtay'dan milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren karar
Yargıtay'dan milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren karar
GİRİŞ 09.01.2020 10:33 GÜNCELLEME 09.01.2020 10:34
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yüksek Mahkeme; fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatla yükümlü olduğuna, işçinin imzasını taşıyan bordronun, sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğuna hükmetti.

 

Özel bir şirkette çalışan işçi, kapı önüne konulunca soluğu İş Mahkemesi'nde aldı.

Davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep etti. Davalı şirket sahibi, işten çıkarılan işçinin herhangi bir alacağının bulunmadığını öne sürdü.

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı davalı şirket avukatı temyiz edince devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi. Mahkemenin hüküm altına aldığı fazla mesaiye dair kararın yasal olmadığına dikkat çeken Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, fazla mesai yaptığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatla yükümlü olduğuna hükmetti.

İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğinde olduğunun vurgulandığı Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi; "Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp ispatlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla mesai alacağının ödendiği varsayılır. Fazla mesainin ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışma ve genel tatil çalışmasının bu tür yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları şahit beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla mesaisi olup olmadığı araştırılmalıdır. Fazla mesai çalışmasının yazılı delil ya da şahitle ispatı imkan dahilindedir."

Mahkemece alınan bilirkişi raporunda, davacı tanıklarının ifadelerine göre hesaplama yapıldığının vurgulandığı kararda; "Yapılan bu hesaplama ile davacının iddialarının aşıldığı anlaşılmakla Mahkemece, fazla mesai alacağı için davacı iddiasıyla bağlı kalınarak emsal dosyadaki gibi hesaplama yapılmalıdır. Eksik inceleme ile yazılı şekilde verilen karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Temyiz olunan kararın, bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." denildi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • Hasret 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet ihtiyaçlıyı önce işe almalı, kadına pozitif ayrımcılık değil, ihtiyaçlıya pozitif ayrımcılık yapılmalı. ailesini geçindirmek zorunda olan yüzbinlerce erkek asgari ücretle çalışırken veya işsizken, makyaj parasına çalışan hiçte muhtac olmayan bi sürü genç kız devlet memuru.
    Cevapla
  • mümin 4 yıl önce Şikayet Et
    tespitin yerinde aynen katılıyorum
    Cevapla
  • TAHİR 4 yıl önce Şikayet Et
    100 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde Sgk da kayıtlı iş güvenliği teminat altına alınmış işçinin haklarını savunmak üzere işçi temsilcileri bizzat işçiler tarafından seçilip görevlendirilmeli.
    Cevapla
  • BAYRAM 4 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl idaa edecek tehditle imza attırılıyor. imza atmasın işine son deniyor üzerine giden kim var şikayet üzerine gelen müfettişler bile işverenden yana oluyorlar asgari ücret bordroda verip tekrar 200tl veya 400 tl sini tekrar elden alıyorlar vermesen işin rast gelsin kapı önü bu tür sahte zenginlere hak yiyen zenginler Allah kahreder inşallah fakir fukaranın hakkını yiyorlar zehir zıkkım olsun
    Cevapla
  • Hasret 4 yıl önce Şikayet Et
    Davalara neden gerek var ki, denetimler yapılsın, her işyerinin kameralarında çalışanların ne zaman giriş çıkış yaptığı belli delil olarak. haftalık 45 saat çalışan asgari ücretli neredeyse hiç yok. hemen hemen bütün asgari ücretliler haftalık 60 70 saat çalışıyor.
    Cevapla
  • Dursun YILMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay,aktif çalışan işçi maaşlarının ve emekli işçi maaşlarının tahsile,kıdeme,unvana ve medeni duruma göre hesaplanmamasına da bir göz atsa.İşçinin tahsili,kıdemi,unvanı ve medeni durumu maaş hesaplamalarında yok sayılıyor.SGK'dan emekli olan işçilerin hiç biri tahsiline,kıdemine,unvanına ve medeni durumuna uygun maaş alamıyor.SGK bütün işçi emekli maaşlarını işçiyi kara cahil kabul ederek hesaplıyor.Buna dur diyecek makam arıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle