Poşet fiyatlarına ilişkin önemli açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca satış noktalarında plastik poşetlerden alınan ücretler yeni yılda da sabit 25 kuruş olarak kalacak.

Poşet fiyatlarına ilişkin önemli açıklama
Poşet fiyatlarına ilişkin önemli açıklama
GİRİŞ 02.01.2020 09:21 GÜNCELLEME 02.01.2020 13:08
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, tüketiciye plastik poşetlerin 25 kuruştan satılmaya devam edeceğini açıkladı.

Son dakika habere göre, 'Poşet fiyatları 30 kuruş oldu' bilgisini değerlendiren Eroğlu, "Zam konusunda bir karışıklık olmuş. Uygulama kapsamında vatandaştan alınan 25 kuruşun 15 kuruşu geri dönüşüm katkı payı olarak devlete aktarılıyor. Kalan 10 kuruş ise marketin maliyetine sayılıyordu. Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ile alışveriş poşetlerinin satışı karıştırılmış. 25 kuruşun devlete aktarılacak olan kısmına yüzde 22.58 zam gelmiş oldu. Böylece devlete 18 kuruş aktarılacak, marketlere ise 7 kuruş kalacak" dedi.

 

25 kuruşa devam

Daha önceden devlete katkı payı olarak 15 kuruş aktarılırken, marketlere ise 10 kuruş kaldığını belirten Eroğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ile de görüştük. Kesinlikle poşet fiyatlarının 25 kuruş olarak tüketiciye satılmaya devam edeceğini belirtti" diye konuştu.

 

Perakende satış noktalarında ise plastik poşetler 25 kuruştan tüketiciye satılmaya devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, poşet fiyatlarına ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

Son dakika haberi: Poşet ücretiyle ilgili flaş karar

ZAM YAPILMAYACAĞI 20 KASIM'DA BELLİ OLDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımında, "Plastik poşet ücretine 2020 itibarıyla zam uygulanmayacağı; 20 Kasım 2019'daki Plastik Poşet Komisyonu Toplantısında benimsenmiş, Bakanımız Sayın Murat Kurum'un 31 Aralık 2019 tarihli imzasıyla karara bağlanmıştır. Bir zam kararı olmadığı gibi, geri adım da söz konusu değildir" ifadelerine yer verildi.

8 milyon kilogram sera gazı salınımının önüne geçildi

2019 yılı Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 200 bin ton plastiğin kullanımının da önüne geçildi. 1 ton plastiğin üretimi ve geri dönüşüme tabi tutulmaksızın doğrudan doğaya bırakılması ile 41 kilogram sera gazı salınımı gerçekleştireceği göz önünde bulundurulduğunda ise yaklaşık 200 bin ton plastiğin kullanımının önlenmesi ile yaklaşık 8 milyon kilogram sera gazı salınımının önüne geçildi.

Sürecin aksatılmadan ve uygulamada farklılıklar oluşmasına mahal vermeden yaygınlaştırılarak sürdürülmesini temin etmeyi öncelikleri arasında tutan Bakanlıkça kasım ayında ilgili kamu kurum kuruluşları, sektörde faaliyet gösteren dernek ve federasyon temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Plastik Poşet Komisyonu Toplantısında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin değerlendirmeler yapılmış, 2020 yılında geçerli olacak plastik poşet ücretinin 25 kuruş olarak belirlenmesi kararı alınmıştı.

Bu kapsamda, 2020 yılında da satış noktalarında tüketicilere verilen plastik poşetler için adet başına alınacak ücretin sabit 25 kuruş olarak uygulanması için 31 Aralık 2019 tarihli Bakan oluru ile Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Esasların 10'uncu maddesinin birinci fıkrası olan "2020 yılı plastik poşetlere uygulanacak taban ücret adet başına vergiler dahil 25 kuruştur. 1 Ocak 2020 tarihinden başlayarak 2020 yılı sonuna kadar ise satışa tabi tüm poşetler için uygulanacak ücret adet başına vergiler dahil 25 kuruş olup daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamaz." şeklinde değiştirilerek yürürlüğe konuldu.

YORUMLAR 55
  • Kahramanmaraş 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizden razı olsun 5kuruş cebimizde kalacak
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    5 kuruş deyip geçme iyi para kaldırıyorlar
    Cevapla
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Temeniniz bir kurus bile alinmamasidir. Yirmibes kurus cok
    Cevapla
  • Yorum 4 yıl önce Şikayet Et
    Poşetlerden reklam kaldırılmalıdır. Hem para vereceksin,hem reklamını yapacaksın..!
    Cevapla
  • MTN 4 yıl önce Şikayet Et
    Birileri bir iş yapıyor millet sesini yükseltince hemen gerivites. Poşeti alan market, satan market, ürünü alan vatandaş devlet bu işin ne kıyısında ne köşesinde. Ama marketten bile fazla para kazanıyor. Temiz iş valla. Keşke kantin yönetmeliği içinde böyle hassas olsaydınız. O çocuklar belki yaşıyor olurlardı.
    Cevapla
  • Arif 4 yıl önce Şikayet Et
    Geri vites diye birşey yok. En başta ortaya atıp dolandırdıkları poşet zammıyla alakalı yazı hiç değişmedi sadece bakanlık tarafından açıklaması yapıldı Baştan beri zam olmadığı belli. İlk başta zam yapıldı diye açıklayanlar oyun peşinde sizin anlamadığınız bu. Başından beri bunun içeriğini bilerek oyun yaparak milleti hükümete karşı kışkırtma çabaları. Açıklama gelince de geri vites yapıldı diye oyuna devam.
    Cevapla
  • Milli_irade 4 yıl önce Şikayet Et
    poşetedemi zam yuh
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle