Konut alacaklar dikkat! Rekor bekleniyor

Sıfır konutlarda faiz oranlarının yüzde 0,79’a kadar gerileyecek olması gelecek yıl konutta 1,5 milyon adet satışla rekor kırılması beklentisini artırdı. “Ertelenen talep harekete geçti” diyen sektör temsilcileri, ekonomik aktivitedeki göreceli hızlanma ve enflasyondaki gerilemenin satışa olumlu yansıyacağını aktardı.

Konut alacaklar dikkat! Rekor bekleniyor
Konut alacaklar dikkat! Rekor bekleniyor
GİRİŞ 01.01.2020 09:00 GÜNCELLEME 01.01.2020 09:00
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Sıfır konutlarda faiz oranlarının yüzde 0,79’a kadar gerileyecek olması ve ekonomik göstergelerdeki iyileşmeyle gelecek yıl konutta 1,5 milyon adet satışla rekor kırılması bekleniyor. Sektör temsilcileri, faiz indirimleri sonrası yılın son 4 ayında ipotekli satışlarda yüzde 750’ye varan artışlar yaşandığını, ertelenen talebin harekete geçtiğini belirterek, 2020’de sıfır konutlarda faizlerin yüzde 0,79’a kadar düşecek olmasının sektöre “doping” etkisi yapacağını vurguladı. Konut satışlarında 1 milyon 409 bin adet olan rekorun 2020’de kırılabileceğini ve 1,5 milyona ulaşılabileceğini aktaran temsilciler, ikinci el konutlarda faiz oranının yüzde 1’in altında devam edeceğini, ekonomideki iyileşmeyle birlikte satışlarda rekor kırılabileceğini söyledi.

 

 

ELİNİ KOLUNU SALLAYAN İNŞAAT İŞİNE GİRMESİN

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, oldukça zorlu bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, sektörün 2019’dan ders çıkarması gerektiğini, “elini kolunu sallayan” herkesin inşaat işine girmemesi gerektiğinin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti. Hasılat paylaşımı ve kat karşılığı şeklindeki konut yapım sisteminin de sorgulanması gerektiğinin görüldüğünü aktaran Durbakayım, kar-zarar ortaklığının bu iki yöntemin yerine kullanılmasının daha verimli olacağını söyledi. Gelecek yıldan itibaren artık daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşanılacağını ifade eden Durbakayım, zedelenen tüketici güveninin onarılmasıyla artık kabul edilebilir fiyatlarda yeni projelerin devreye gireceğini bildirdi. Durbakayım, 2020’de de yüzde 0,79 faiz oranıyla konut satışlarında bekleyen taleplerin alıma geçeceğini, aylık 120 bin seviyesinin aşılacağını ve yıl sonunda tarihi rekorla 1,5 milyon adedin yakalanabileceğini düşündüklerini de aktardı.

 

 

ULAŞILABİLİR KONUT ÜRETECEĞİZ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu da ekonominin lokomotifi inşaatın 2019’u diğer sektörler gibi zorlu geçirdiğini ifade ederek, özellikle kredi faiz oranlarının aylık bazda yüzde 2’nin üzerine çıkmasının konut satışlarını durma noktasına getirdiğini, yıl içerisinde imar barışı ve kentsel dönüşüm konularının çok konuşulduğunu söyledi. Erkurtoğlu, yılın 1,2 milyon adet civarında konut satışıyla kapanmasını beklediklerini aktararak, 2020 için satış adedinin düşük faizle daha iyi olabileceğini vurguladı. 2020’de lüks konut üretiminde düşüş beklediklerini, inşaat şirketlerinin daha çok fiyatı 750 bin liraya kadar olan konutları üreteceğini belirten Erkurtoğlu, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının da hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

TÜRK EKONOMİSİNE GÜVEN VAR

Uluslararası teknolojik gayrimenkul şirketi Blueground’ın Kurucu Ortağı Kurtuluş Cumhur Korkmaz da Türk gayrimenkul sektörünün, güçlü bir yapısı olduğunu ve uluslararası yatırımcılar tarafından son yıllarda ciddi anlamda tercih edildiğini aktardı. Korkmaz, “İstanbul özelinde, bugün 450’nin üzerinde olan daire sayımızı 2020 sonunda bine ulaştıracağız. İstanbul için koyduğumuz hedefler Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin en somut göstergesi” dedi.

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, konut sektöründe son aylarda yakalanan ivmenin 2020 için ipucu olacağını belirterek, 2020’nin bu minvalde bir “dengelenme yılı” olacağını söyledi. Akbal, “Faizler 2017’de yüzde 0,99 iken, 1 milyon 409 bin adet konut satılmıştı. Daha düşük faizle çok rahat bir şekilde yüksek rakamlara ulaşılacaktır. Çünkü tüketicinin kredi maliyetinde ciddi bir düşüş sağlanacak. Bu sayede ertelenen alımlar harekete geçecek” dedi.

​UMUTLU BİR YIL OLACAK
DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, ekonomik aktivitedeki göreceli hızlanma, enflasyondaki gerileme ve faizdeki yeni indirim süreçlerinin, 2020’de gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketliliğin olacağını gösterdiğini söyledi.

​ÖZELLER DE FAİZİ DÜŞÜRDÜ
Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik de özel bankaların faizleri yüzde 1’in altına düşürdüğünü aktardı. Çelik, “Düşükfaiz ortamında konut satışları hep rekor kırdı. Bu kapsamda özellikle birinci el konutlara sağlanan ve daha önce çok az gördüğümüz düşük faiz oranlarıyla yeni rekorlar kırılacaktır” ifadesini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 11
  • Muhasebe 4 yıl önce Şikayet Et
    0,79 nedir arkadaş, 0,45 veya 0,47 neyinize yetmiyor. Alışmış bankalar yüksek faizle borç vermeye almayın düşsün 0,50 aşağısına, konut üreten firmalar ayrı bankalar ayrı sömürüyor milleti.
    Cevapla
  • vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    daha önce konut alanlarda kredisini bu faiz oranından yapılandırabilirse işte o zaman tas tamam olur
    Cevapla
  • hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    bence toki konut yapmayı bırakacak fakir evsahibi olacağına iş sahibi olsa daha makul olur.
    Cevapla
  • Yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    fahiş fiyatla ev satan mutahhitlere devlet desteği. yani faiz düşüyor daire fiyatı artıyor bankanin cebine değil mutahhitin cebine giriyor. olan yine vatandaşa oluyor. 10 yil köle oluyor
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu an işyeri ve konutta tarihin en ucuz dönemimini yaşıyoz.Reis ve akp hükümeti hatası ve piyasa koşulları son 2 senede çogu mütahiti batırdı o yüzden fiyatlar çok düştü eldeki stoklar erimeye başladıgında fiyatlar yükselir.Reis yapı denetim parası 20 dairelik 230 bin tl mimara 100 bine yakın ruhsat parası vs derken yeni inşaata hiç bi akıllı mütahit lokasyonu çok iyi olmadıgı sürece girmez.Şu anki işyeri konut fiyatlarını daha çok ararsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle