Emekli maaşı hesapları değişecek

2000 yılı ve sonrasında emekli olanların aylık bağlama oranlarının yükseltilmesi için hazırlanan tasarı 2020’de Meclis’e sunulacak. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek.

Emekli maaşı hesapları değişecek
Emekli maaşı hesapları değişecek
GİRİŞ 27.12.2019 09:24 GÜNCELLEME 27.12.2019 09:45
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi. Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. Henüz taslak halinde olan, 1999 ve 2008 yılları arasında aylık bağlama oranlarını düşüren uygulamaların kaldırılmasına yönelik teklif Meclis’e sunulacak.  
 
%40'LIK KAYBI ENGELLEYECEK
 
Maaşlar arasındaki makas aralığının daraltılmasına yönelik düzenleme önerilerini de içeren tasarıyla, yeni bağlanan aylıklarda oluşan yaklaşık yüzde 40’lık kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor. Öte yandan teklifte, emekli maaşıyla birlikte ödenen yüzde 4 ek ödemenin, yüzde 8’e çıkarılması yönünde maddeler de var. 
 
HESAP DEĞİŞECEK 
 
En düşük aylık bağlama oranı Ekim 2008’den sonrası için uygulanıyor. Ekim 2008 sonrasında sigortalılık süresi uzadıkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin bağlanacak maaşında düşüş yaşanıyor. Tasarıya göre, bu karma emekli aylığı hesaplama sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin getirilmesi gündemde. Milyonlarca kişinin beklediği düzenleme hayata geçirilirse, halen çalışanlara emekli olurken bağlanacak maaş yükselecek.
 

 

 

YORUMLAR 30
  • Memet yılmfd 4 yıl önce Şikayet Et
    E mekli maaş bağlama oranları ikibin sekiz sonrası çok saçma keşke emekli olmasaydım, karı koca 1400 tl yaşlı maaşı alırdım eletirij de bedava
    Cevapla
  • HALİT 4 yıl önce Şikayet Et
    İki bin yılı öncesi emekli olanlar için herhangi bir Ödeme yokmu? Yoksa bunlar bu memlekette Değil de başka bir memleket tin insanlarımı ?
    Cevapla
  • Mesut 4 yıl önce Şikayet Et
    İkibin yılından sonra emekli maaşı çok düşük bağlanıyor
    Cevapla
  • Hasan Atasoy 4 yıl önce Şikayet Et
    2012 de yari bagkur yari ssk ya gecerek dmekli oldum 1707 lira para aliyorum Agi 2020 oldu 2020 veren yerden emekliyiz 400 lira acik var Ddvlet nerde.......
    Cevapla
  • Dursun YILMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de tüm aktif çalışan işçiler ile tüm işçi emekli maaşlarının tahsile,kıdeme,unvana ve medeni duruma göre hesaplanması gerekir.Aynı tahsile,aynı kıdeme,aynı unvana ve aynı medeni duruma sahip bütün aktif yada emekli işçiler aynı maaşı almalıdır.Mevcut uygulama işçiyi köleleştirme kapsamına girdiğinden uluslar arası hukuk çerçevesinde suçtur.Tüm ilgililerin ve yetkililerin dikkatine sunulur.Bu konularda başta SGK olmak üzere TBMM ve CUMHURBAŞKANLIĞINA dilekçe yazdım.Takdir onların.
    Cevapla
  • Mağdur 4 yıl önce Şikayet Et
    2000 ve sonrası emeklilerin aylık bağlama oranın düzeltilmesini bekliyoruz.Adaletin sağlanması ve emekli kardeşlerimin intibak haklarının verilmesini,ilgili yöneticilerimizin bekliyoruz.Hak yolunda çalışanlar ne güzel insanlar.
    Cevapla
  • Mustafa yigit 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen doğru yazmışsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle