Bakan Turhan açıkladı! Çin 1 trilyon dolar yatırım yapacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Lojistik Master Planı'nın tanıtım toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 25.12.2019 12:48 GÜNCELLEME 25.12.2019 14:03
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan "Bir Kuşak Bir Yol" projesine 2027'ye kadar Çin'in 1 trilyon 300 milyar dolar yatırım yapması öngörülüyor" dedi. 

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan "Lojistik Master Planı" toplantısında konuştu. 

Bakan Turhan "Türkiye olarak 2034 yılında Uzakdoğu ile olan ticaretimizin 100 milyar doları aşmasını hedefliyoruz. Ülkemizin bir trilyon dolar ihracat hedefi için sadece batı değil, doğu bölgelerinin de verimli kullanılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

 

 

SANAYİNİN REKABET GÜCÜ ARTACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, organize sanayi bölgeleri (OSB), özel endüstri bölgeleri, limanlar ve serbest bölgeleri içeren 294 kilometrelik iltisak hattı yapma hedeflerinin olduğunu, bu hatlarla birlikte yeni lojistik merkezleri kurarak sanayinin rekabet gücünü artıracaklarını ifade etti.

Lojistik Master Planı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla tanıtıldı.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ulaştırma alanında 17 senede kat ettiği mesafenin pek çok ülkeye örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu söyledi.

"ULAŞIM ALTYAPISI ÇAĞ ATLADI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ulaşım altyapısının çağ atladığını ve bu sayede stratejik konumunun daha da güçlendiğini belirten Varank, bu durumun sanayinin gelişmesi, ticaretin ve yatırımların canlanması kanalıyla da büyümeye ve istihdama önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Varank, ulaştırma ve lojistik alanında atılan her yeni adımın ülkenin rekabet gücünü doğrudan etkilediğine işaret ederek, sanayi bölgelerinde, lojistik alanların ve ulaşım modlarının birlikte düşünülmesi ve çeşitlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

"SANAYİ BÖLGELERİMİZİN LOJİSTİĞİNE ÖNCELİK VERDİK"

Bu konuda planlama yapılırken sadece bugünün ticari ilişkileri değil, gelecek potansiyeli olan pazarların da dikkate alınmasında büyük fayda olduğunu dile getiren Varank, şöyle konuştu:

"İşte biz de buradan hareketle 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde, sanayi bölgelerimizin lojistik ihtiyaçlarının giderilmesine öncelik verdik. Bu kapsamda, faaliyette bulunan tüm OSB'ler ve endüstri bölgelerinden yük bilgilerini toparladık. Bu yüklerin ilişkili olduğu pazarlar ve sanayi bölgelerinin ihtiyaçlarını da çalışmamıza dahil ettik. Ayrıca tüm sanayi bölgelerimizin konvansiyonel demir yolu hatlarına mesafelerini haritalandırarak Bakanlığımızla paylaştık. Bu çalışmalarımızın tamamı Lojistik Master Planı içinde kendisini göstermiş oldu."

LOJİSTİK MERKEZLERİ KURULACAK

Varank, OSB'lerin ulaşım modlarının çeşitlendirilmesi ve demir yollarına iltisak hatlarının yapılması konusunda da yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Strateji Bütçe Başkanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bu kapsamda teknik uzmanlarımız OSB'lere gidiyor, yerinde incelemelerde bulunuyor. OSB'ler, özel endüstri bölgeleri, limanlar ve serbest bölgeleri içeren 294 kilometrelik iltisak hattı yapma hedefimiz mevcut. Bu hatlarla birlikte yeni lojistik merkezleri kuracak ve böylelikle sanayimizin rekabet gücünü daha da artıracağız." dedi.


Küresel ekonominin merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını ve Çin'in öncülük ettiği Kuşak ve Yol girişiminin bu manada son derece değerli olduğunu ifade eden Varank, bu girişimin geçtiği ülkelere, lojistik ve altyapı olanakları sunarak yerel ekonomilerin kalkınmasında potansiyeli harekete geçirdiğini belirtti. Varank, böylece yeni pazarlara, yeni iş yapma biçimlerine ve ekonomide yeni bir dinamizme kapı araladığını ve bu noktada Türkiye'nin mevcut üstünlüklerini kullanarak gelişen pazarlarda öncü bir rol oynaması gerektiğini söyledi.


Kuşak-Yol girişimindeki tüm paydaşlarla iş birliği fırsatı bulunduğunu dile getiren Varank, "Avrupa, ön Asya ve Afrika pazarlarının üretim ve teknoloji üssü olmamızın önünde hiçbir engel bulunmuyor. İşte lojistik alanında atacağımız her adım, bizi bunun gibi hedeflere çok daha hızlı ulaştıracak, bundan eminiz." diye konuştu.

YORUMLAR 37
  • musa 4 yıl önce Şikayet Et
    istanbul kanalının çin in ipek yolu projesinin kaynağı olduğu belli oldu.
    Cevapla
  • Analiz 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD Çin’e karşı Uygur Türklerini kıştırtıyor Çin’de iyice sinirleniyor ABD ayrılıkçı bir millet çıkarma peşinde bizim Türkiye olarak direk Çin’le bu konuları görüşüp çözüme itmeliyiz çini Çin’e zorla biri yaptıramazsınız soydaşlarımızın daha fazla zarar görmemesi için
    Cevapla
  • olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    çin trilyon dolarlar biriktirdi. o parayla ekonomiler devletler satın almak peşindeler. adamlar derinden sinsi bir şekilde ilerliyorlar.
    Cevapla
  • olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    türkiye çinle rekabet edecek güçte değil kendimizi kandırmayalım. adamların ucuz üretimine iş gücüne yetişemeyiz. bir kuşak bir yol projesi bize çok zarar verir.
    Cevapla
  • resul gardas 4 yıl önce Şikayet Et
    bilmiyorsun bari sus ta adam sansınlar
    Cevapla
  • Hamit 4 yıl önce Şikayet Et
    yeni pazarlar mı ediniriz elimizdekileri çin'e mi kaptırırız iyi hesaplamak lazım Çin bu yolu eline geçirecek biz de avrupa'ya mal satmaya devam edeceğiz öylemi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle