Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası spekülasyona dikkat

Yeni Şafak gazetesinin "2020 ihracat yılı olsun" başlıklı haberine göre; Merkez Bankası’nın faizleri %14’ten %12’ye indirmesi faiz-kur-enflasyon üçlüsünden rant sağlayan lobiyi yeniden hareketlendirdi. MB’nin 2 puan indirdiği 13 Aralık’taki son toplantısının ardından doların 14 kuruş yükselmesi dikkat çekti. Ancak ihracatçılar bu saldırıyı da boşa çıkarıp 2020’de 200 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilir.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası spekülasyona dikkat
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası spekülasyona dikkat
GİRİŞ 23.12.2019 07:15 GÜNCELLEME 23.12.2019 07:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası'nın Temmuz’da başlattığı ve dört toplantı boyunca sürdürdüğü faiz indirimleri ekonomide çarkları daha hızlı döndürmeye başladı. 5 ayda yapılan faizlerin yüzde 24’ten yüzde 12’ye çekilmesinin ardından Türkiye ekonomisi yeniden büyümeye başladı. İç piyasayı hareketlendiren faiz indirimleri faiz-kur-enflasyon üçlüsünden rant sağlayan lobiyi yeniden hareketlendirdi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son olarak 13 Aralık’taki toplantıda faizleri 200 biz puan indirmesinin ardından kurların yönünü yeniden yukarı çevirmesi dikkat çekiyor.

 

SPEKÜLASYONA DİKKAT

Piyasaların açık olduğu 6 günlük sürede dolar/TL seviyesi 14 kuruş, avro/TL seviyesi ise 13 kuruş yükseldi. Bu hareketlilik kısmen mevduat faizlerinin düşmesinden kaynaklanmış gibi görünse de, yılsonuna doğru kurların yeniden tırmandırılması “şantaj çetesi yeniden iş başı mı yaptı?” sorusunu akıllara getiriyor. Kurlardaki hareketliliğe karşı yatırımcıları ve vatandaşların dikkatli olmasını öneren uzmanlar, bu orta boylu dalgalanmanın geçici olduğuna dikkat çekiyor.

 

BU YIL %10,8 DEĞERLENDİ

Ağustos 2018’de yaşadığımız kur saldırısının ardından 6,58 ile yılın en yüksek değerini görün dolar/TL seviyesi, geçen yılı 5,35’ten kapattı. Cuma günü ulaştığı seviyeyle kıyaslandığında doların TL karşısında yılbaşından bu yana yüzde 10,8 değerlendiği anlaşılıyor. Doların bu yılki değerlenme miktarı enflasyonla paralel bir seyir izliyor. 9 Mayıs 2019 günü 6,19 seviyesine kadar yükselen dolar/TL’nin yıl içinde gördüğü en düşük değer ise 31 Ocak’ta düştüğü 5,16 oldu. Yıl boyunca hareketli bir seyir izleyen kurların gün aşarı yüksek dalgalar yaşamaması Türkiye piyasalarındaki dalgalanmanın durulduğunu gösterdi.

PİYASA BEKLENTİLERİNİ AŞTI

Ancak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yaptığı son faiz indiriminin ardından yükselişe geçen kurlar beklentileri aştı. Merkez Bankası’nın 9 Aralık’ta açıkladığı Aralık ayı beklenti anketine göre katılımcıların yılsonu dolar/TL beklentisi 5,9055'ten 5,8166'ya düştü. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise önceki döneme göre artarak 6,3239'dan 6,3527'ye yükseldi.

LOBİ ATAĞA GEÇEBİLİR

Uzun bir dönem, döviz kurunu bahane ederek faizleri düşürmemek için her türlü spekülatif hareketi destekleyen rant lobisi, TCMB'nin faiz indirimi sonrasında harekete geçebileceğine dikkat çekiliyor. Vatandaşlar başta olmak üzere her türlü kesimin, ekonomik gidişat ile ilgili önceki yıl gerçekleşen spekülatif kur ataklarına prim vermesi gerektiğine dikkat ediliyor.

200 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN DAHA FAZLA İHRACAT

İhracatçılar, kurlardaki hareketliliği en yakından takip eden kesim olarak dikkat çekiyor. Bu yılı 180 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedefleyen Türkiye’nin 2020 ihracat hedefi ise 200 milyar dolar. Geçen yıl yaşadığımız kur saldırısının ardından önemli bir ihracat seferberliğiyle ciddi adımlar atıldı. 2023 hedeflerine ulaşılması için gelecek yıl kurdaki olası spekülatif hareketliliğin takip edilmesi ve rant lobisine karşı dikkat olunması gerektiği sıklıkla ifade ediliyor.

FAİZ İNDİ İÇ PİYASA HAREKETLENDİ

Merkez Bankası’nın Temmuz’dan bu yana gerçekleştirdiği dört toplantıda yaptığı güçlü indirimlerle bir haftalık repo faizlerini (politika faizi) yüzde 24’ten yüzde 12’ye düşürdü. Para Politikası Kurulu’nun faizleri yarı yarıya indirmesinin ardından finansman maliyetleri aşağıya indi. Buna bağlı olarak özellikle, gayrimenkul, araç ve ticari kredilerde ciddi bir hareketlilik başladı. İç piyasanın hareketlenmesini beraberinde getiren bu adımlar, ekonomi çarklarının daha hızlı dönmesini sağladı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ
YORUMLAR 7
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere de istihbaratçılara herşey serbest. bizim Mit ne durumda. bu parasal düşmanlığı yapanlara karşı neden hiç bir şey yapmıyor. bir kaç vebal alamıyor mu?
    Cevapla
  • doğruları konuşan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk milleti doları sever. Bugün sevmeyin, almayın diyenlerde sever.
    Cevapla
  • alp 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu seferki yükselişin merkezle alakası yok. gündemi az takip edelim lütfen. incirlik kürecik kapatılacak natoya posta koyulacak denince oldu bunlar. faiz indirimi sonrası değil.
    Cevapla
  • Analiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Biraz gerçekçi olmak lazim merkez bankası stratejik hata yaptı Aralık ayinda 200baz puan faiz indirerek abd ve ab ülkeleri merkez bankaları faiz indirmedi Brezilya dışında faiz indirimi yapmadı gelişen ülkeler bu gerçeği ongoremeyen merkez bankası yanlış bir adım attı konjoktor gereği enfazla 50 baz faiz indirimi yapması gerekirken 200baz yaptı sonucunda Doların ateşi yükseldi 5.76 dan 5.95 bandina cikti ekonomi uzmanları merkez bankasının hatası Konjoktore göre hareket etmemesi bunun sonucunda Doların ateşi yükseldi diyorlar
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    bahaneler üreterek faizcileri dolarcıları kimler sevindirir; söyleyim,lobi faliyeti yapan ve bunların iktisatçıları ve de bu kurumlarla çalışan uzman dedikleri kişiler,,,
    Cevapla
  • Kaledar 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne konnektörü. Allah'ın haram kıldığı, Kuranda Allah'a ve resulüne savaş açmak olan faiz için konjektürden bahsedilebilir mı? Faiz kan emici bir canavar. Dolar bugün yükselir. Yarın düşer. Faiz 0 olmalı. Hatta faiz kelimesi literatürden çıkarılmalı. Piyasa önce biraz sarsılır. Sonra dengeyi kurar. Kan emicileride tarihe gözleriz.
    Cevapla
  • Farih 4 yıl önce Şikayet Et
    En az 5 puan da inmesi lazım ihracat yapanlara ise yüzde 7 daha inmeli bu böyle olsun herkesi teşvik eder
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle